SME
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Vegetka je nenahraditeľná, tvrdia členovia petičného výboru

BRATISLAVA 28. mája (SITA) - Vegetariánska jedáleň na Laurinskej ulici v Bratislave je špecifická, nenahraditeľná a medzi ľuďmi veľmi obľúbená, povedal na dnešnej tlačovej besede Peter Hodál z petičného ...

BRATISLAVA 28. mája (SITA) -Vegetariánska jedáleň na Laurinskej ulici v Bratislave je špecifická, nenahraditeľná a medzi ľuďmi veľmi obľúbená, povedal na dnešnej tlačovej besede Peter Hodál z petičného výboru za zachovanie Vegetky. "Ľudia ju majú radi a sú ochotní čakať v dlhom rade, pretože majú istotu, že jedia diétne jedlá. Mesto sa nesnaží udržať toto miesto, ale zmeniť jeho charakter, ide teda proti ľuďom. Primátor je pomerne dobre platený z našich daní a má všetky páky na to, aby zabránil zániku reštaurácie," uviedol. Ak by obyvatelia prišli o Vegetku, bola by to podľa členov petičného výboru a stravníkov nenahraditeľná škoda, mesto by preto nemalo ignorovať potreby ľudí na diétne jedlá.

Skryť Vypnúť reklamu

Bratislavský primátor Andrej Ďurkovský označil za lož, že Vegetka má zaniknúť. "Záujem hlavného mesta je, aby Vegetka naďalej fungovala. Sme za to, aby sa reštaurácia v týchto priestoroch zachovala. Priestory nehodláme predať, pretože potom nebudeme mať žiadne páky na to, aby tu reštaurácia naozaj bola," uviedol. Treba však podľa neho dodržať niekoľko základných faktov. Celá Vegetka sa nachádza v priestore, ktorý je palácový objekt a vstupuje do rekonštrukcie, preto je podľa primátora potrebné, aby prevádzkovateľ prispieval do fondu opráv, čo mesačne predstavuje 900-tisíc korún. Ako ďalej uviedol, nepáči sa mu a nesúhlasí s tým, že stravníci musia či v lete, či v zime, v čase alebo nečase stáť vonku. "Podnikateľ má zabezpečiť priestor, aby mohli ľudia kultúrne čakať, kým ich obslúžia," zdôraznil. Primátor doplnil, že ak súčasný prevádzkovateľ vegetariánskej jedálne Peter Bartek akceptuje podmienky a bude platiť do fondu opráv, nemá problém predĺžiť mu nájomnú zmluvu.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako Ďurkovský tiež uviedol, hlavné priestory mesto Bartekovi prenajíma za 3 500 korún a za zázemie 700 korún na meter štvorcový za rok, pričom bežný štandard sa pohybuje od osemtisíc korún za meter štvorcový. Podľa neho je hlavné mesto ochotné i naďalej s Bartekom rokovať, "len treba prísť a povedať, že takéto niečo chcem a neotvárať túto tému cez média". Primátor upozornil aj na suterénne priestory, kde by mohol Bartek rozšíriť služby pre ďalších klientov. Popri prevádzkových problémoch spomenul aj obyvateľov, ktorí sa sťažujú napríklad na smrad vo dvore. "Všetko treba zosumarizovať a položiť si otázku ako ďalej. Samozrejme, mám záujem túto situáciu riešiť," dodal. Členovia petičného výboru sa zaujímali napríklad aj o to, ako by vegetariánska jedáleň ďalej fungovala, ako by mesto zabezpečilo chod reštaurácie, ak by sa mal meniť prevádzkovateľ, ale i to, prečo hlavné mesto dôveruje firme, ktorá funguje krátko a nemá skúsenosti s gastronómiou. Pýtali sa aj na to, či bude spôsob výberu nového nájomcu transparentný.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako pre agentúru SITA povedal Bartek, v priestoroch na Laurinskej ulici prevádzkujú jedálne - vegetariánsku, diétnu a lahôdky. "Diétka sa zaoberá štyrmi druhmi jedál, jedna je racionálna, teda pre bežné použitie, ďalej vegetariánska jedáleň pre vegetariánsku a vegánsku stravu. Lahôdky sa kombinujú vegetariánskou, diétnou stravou a sú obohatené o údenárske výrobky, salámy, syry, šaláty, studenú kuchyňu a nealkoholické nápoje," spresnil. Jedáleň podľa neho denne navštívi približne dvetisíc stravníkov. Ako Bartek dodal, za zachovanie Vegetky spisujú petíciu, doteraz nazbierali okolo 1 700 podpisov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 761
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 942
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 911
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 388
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 942
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 717
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 113
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 590
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 494
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 351
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu