STARÉ MESTO. Za zachovanie jedální Vegetka a Diétka na Laurinskej a Gorkého ulici sa angažuje občianska iniciatíva Neberte nám Vegetku. Priestory už mesto prevádzkovateľskej spoločnosti Divesta neprenajme. Dôvodom je podľa hovorkyne mesta Evy Chudinovej to, že nájomca neplnil podmienky, ktoré mu vyplývali zo zmluvy. „Objekt je v zlom stave. Mesto podalo na nájomcu žalobu o vypratanie suterénnych priestorov, ktoré doteraz neuvoľnil.“
Vinotéka
Majiteľ Divesty Peter Bartek tvrdí, že pivnicu na ploche 220 metrov, na ktorú nie je podpísaná nájomná zmluva, nemôže používať a je pripravená na odovzdanie. Dodáva, že pivničné priestory si neprenajal, pretože mesto mu navrhlo „neprimerané podmienky“. Nájom stanovilo na osemtisíc za meter štvorcový ročne a žiadalo, aby do priestorov investoval zhruba tri milióny. „Prenájom bol stanovený na dobu dvoch rokov a podmienkou bolo, že tu musí byť vinotéka, kým ja som navrhoval divadelný alebo hudobný klub,“ povedal Bartek.
Extrémne nízky nájom
Za prenájom priestorov jedální Divesta mestu platí tri a pol tisíca korún za štvorcový meter ročne za hlavné priestory a 700 za zázemie. Podľa realitných agentov je trhová cena prenájmu hlavných priestorov 15 až 18tisíc za meter štvorcový. V zmluve mesto ani nájomca takýto nízky prenájom ničím nezdôvodňujú.
Iné predstavy
Hovorkyňa Chudinová povedala, že mesto má iné predstavy, ako majú tieto priestory fungovať. Majú však aj naďalej slúžiť na vegetariánske a diétne stravovanie. O prenájme rokuje so spoločnosťou CDC. Plánuje rekonštrukciu jedální a jej zástupcovia tvrdia, že zdravé stravovanie zachovajú, bude mať však „iný štýl“ . „Malo by tu byť zariadenie s takou kultúrou stravovania, aby sme sa zaň nemuseli hanbiť pred turistami. Podmienkou magistrátu bolo aj odstránenie radu na ulici,“ povedal Miroslav Svoboda, riaditeľ CDC.
Petícia
Na internetovej stránke www.nebertenamvegetku.sk je aj petícia. Občania v nej žiadajú, aby primátor nájomnú zmluvu s doterajším prevádzkovateľom Vegetky predĺžil „na dlhodobé obdobie. Vegetka je jedáleň s jedinečnou atmosférou, ktorá sa za obdobie svojej existencie stala pevnou súčasťou koloritu mesta a to vrátane radu jej stravníkov, ktorý je len dôkazom jej obľúbenosti medzi obyvateľmi a návštevníkmi Bratislavy. V normálnych mestách sa veci, ktoré fungujú, udržujú, v Bratislave sa fungujúce veci zatvárajú.“