SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky
PRIESTORY, V KTORÝCH JE VEGETKA A DIÉTKA, MESTO UŽ ICH PREVÁDZKOVATEĽOVI NEPRENAJME

Vegetka končí, mestu prekáža rad

Nový nájomca, spoločnosť CDC tvrdí, že funkcia zdravého stravovania zostane v priestoroch Vegetky zachovaná. Bude mať však „iný štýl“.

Vo dvore domu, kde sídli aj Vegetka, sa už začali práce na stavbe podzemnej garáže. Nový nájomník má povolenie aj na nadstavbu troch podlaží.Vo dvore domu, kde sídli aj Vegetka, sa už začali práce na stavbe podzemnej garáže. Nový nájomník má povolenie aj na nadstavbu troch podlaží. (Zdroj: SME – MICHAL PETRÍK)

STARÉ MESTO. Spoločnosť Divesta, ktorá prevádzkuje obľúbené jedálne v centre Bratislavy - Vegetku a Diétku, má priestory prenajaté už len do konca roka. To znamená zánik oboch jedální na Laurinskej.

Peter Bartek, majiteľ firmy Divesta hovorí, že magistrát žiada o odpredaj už niekoľko rokov. „Vždy som dostal vyhýbavú alebo žiadnu odpoveď.“ Dodal, že s primátorom Andrejom Ďurkovským hovoril aj osobne a ten mu napríklad vyčítal, že pred Vegetkou stojí rad na ulici.

„Súčasný nájomca neplnil podmienky, ktoré mu vyplývali zo zmluvy – napríklad objekt je neudržiavaný, v zlom stave, preto s ním mesto zmluvu nepredĺži. Uzatvorí ju s novým nájomníkom, ktorý bude poskytovať stravovacie služby – vegetariánske. Funkcia verejného stravovacieho zariadenia zostane zachovaná,“ povedala hovorkyňa mesta Eva Chudinová. Za koľko má Divesta priestory prenajaté, nám nepovedal ani jej majiteľ, ani hovorkyňa.

Nové spôsoby

Priestory mesto od budúceho roka prenajme spoločnosti CDC. „Zachováme tu typ zdravého stravovania, ale nie tým spôsobom, ako je to v súčasnosti. Zmeníme zastaranú technológiu kuchyne. Ja osobne by som sem teraz jesť nešiel, viem, za akých podmienok sa tu jedlá vyrábajú a potraviny nehygienicky skladujú,“ hovorí Miroslav Svoboda, riaditeľ CDC. Dodáva, že na takomto mieste nemôže ostať vývarovňa, ktorá zásobuje celé mesto a pachom a hlukom obťažuje celé okolie.

„Malo by tu byť zariadenie s takou kultúrou stravovania, aby sme sa zaň nemuseli hanbiť pred turistami. Podmienkou magistrátu bolo aj odstránenie radu na ulici. Či to bude jedáleň, alebo reštaurácia, zatiaľ je ešte v štádiu projektového riešenia, ktoré musí odsúhlasiť mesto.“

Na otázku, či bude mať nový nájomca záujem o kuchársky tím, ktorý pracuje roky vo Vegetke, odpovedal, že to už bude záležať na prevádzkarovi zariadenia. „Budú to určite odborníci. Či si stiahnu kuchárky z Vegetky, bude na nich. Tie by sa však museli naučiť nové technológie.“

Pomery v paláci

Zmena nájomníka súvisí s celým priestorom, ktorého sú jedálne súčasťou. Ide o Palác Motešických na Laurinskej 8 a Gorkého 5. V súčasnosti má štyri podlažia - na prízemí sú jedálne a na prvom poschodí Archív mesta Bratislavy, ktorý sem presťahovali z Apponyiho paláca. Na druhom a treťom poschodí sú byty patriace mestu, súkromným vlastníkom - jedným z nich je aj firma CDC.

Ako investor sa spoločnosť zaviazala, že opraví fasády. Zároveň získala povolenie na nadstavbu ďalších troch poschodí pre 12 bytov a stavbu podzemnej garáže s vyše 50 stojiskami.

Niektorí pôvodní obyvatelia domu tvrdia, že ich chcú z domu vyhnať. Do fondu opráv musia platiť od 1. mája po dobu šesť mesiacov 945 korún za meter štvorcový bytu. To je asi 70-tisíc mesačne za byt. Dovtedy platili 10 korún za meter štvorcový. „Nevieme, prečo máme platiť tak veľa a ak sa máme podieľať finančne na oprave domu, chceme vidieť rozpočty a výberové konania na stavebné firmy,“ hovorí Zuzana Luhová, jedna z obyvateliek.

Dodala, že táto položka z domu vyženie starších ľudí, ktorí byty CDC predajú. „Naviac nám tu život znepríjemňujú stavebné práce. Vo dvore je vytečená v jame komplet kanalizácia a mňa napríklad už trikrát vytopili.“ Riaditeľ firmy CDC hovorí, že sumu, ktorú majú majitelia platiť do fondu opráv, odsúhlasila väčšina spoluvlastníkov na schôdzi, ktorú zvolal správca domu. Väčšinu tu však má samotné CDC. „So zvýšeným fondom údržby a opráv súhlasili aj iní vlastníci a s rozsahom opráv súhlasili jednohlasne všetci,“ hovorí Svoboda. Dodáva, že súčasťou zápisnice je aj odhad cien. „Najprv však musí byť hotový projekt, až z neho vyplynie rozpočet. Dom má 160 rokov a spoločné priestory a infraštruktúra sú v havarijnom stave.“

Fenomén Vegetka

Susediace reštaurácie Diétka a Vegetka na Laurinskej ulici majú spoločného majiteľa. Sú otvorené denne od 11. do 15. hodiny.

Vegetka ponúka takmer dvadsať vegetariánskych jedál, časť z nich pre vegánov a tých, ktorí dodržiavajú zásady delenej stravy.

Jedlo aj so šalátom stojí okolo 70 korún. Mnohí zákazníci si ho dávajú aj zabaliť.

Je to jedáleň bez obsluhy, väčšinou pred ňou stojí rad. Podobný ako napríklad pred pizzeriou Trianon, ktorá je jednou z troch najlepších v Neapole.

Väčšinu klientov tvoria ľudia, ktorí pracujú v historickom jadre, študenti, nonkonformisti, ktorí vyhľadávajú zeleninovú a zdravú stravu a jednoduché „domáce“ prostredie, cudzinci, ktorí žijú v Bratislave.

Zamestnanci magistrátu, ktorý nie je spokojný s úrovňou stravovania, majú v tejto jedálni zľavnené lístky.

V priestore, v ktorom je dnes Vegetka, bola jedáleň od roku 1947.


Každodenný rad pred reštauráciou na Laurinskej ulici prekáža magistrátu, hoci tam stávajú aj jeho zamestnanci.

FOTO SME – MIROSLAVA CIBULKOVÁ
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  8. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Magazín SME Ženy už v predaji
  2. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  5. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  6. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 35 841
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 24 111
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 19 293
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 260
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 16 672
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 13 610
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 309
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 331
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 300
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 10 773
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu