SME
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Vydrica, podhradská osada s pochybnou povesťou

Vydrica meštianska, Vydrica rybárov, lodníkova ich krčiem, Vydrica ako miesto sociálneho azylu a aj Vydrica s hriešnou tvárou. Približuje ju kniha Hriešna Vydrica od Antona Baláža, ktorá vyšla vo Vy­davateľ­stve PT Alberta Marenčina.

Krčma na Žižkovej ulici č. 1, okolo roku 1960.Krčma na Žižkovej ulici č. 1, okolo roku 1960. (Zdroj: AMB)

Vydrické zájazdné hostince a povestné krčmy

Prvé, ešte bezmenné hostince tu slúžili svojim návštevníkom už na začiatku 17. storočia.

Jeden z najznámejších hostincov vznikol v roku 1638 a dostal názov Čierny lev. Plnil funk­ciu zájazdného hostinca so slušnými ubytovacími priestormi a dobrou kuchyňou a preto ho často vyhľadávali najmä kupci, ktorí prichádzali až zo Sliezska a pokračovali ďalej po Jantárovej ceste do južných krajín, ako aj rybári z Györu, ktorí dovážali ryby na trh na Rybnom námestí.

Skryť Vypnúť reklamu

Koncom 17. storočia slúžil Čierny lev na ubytovanie vojska. Stal sa tak „zásobárňou“ klientov dám najstaršieho remesla, ktoré sa už v tom čase začali sústreďovať v hostinci U Modrej šťuky, ktorý vznikol v roku 1735. Pôvodne to bola jednoposchodová budova, stojaca medzi kráľovským zbrojným arzenálom a Vodnou vežou.

V roku 1773 hostinec prestavali a rozšírili a podľa daňových záznamov sa v roku 1800 jeho majiteľom stal F. Aulich, otec Ľ. Aulicha, honvédskeho generála, popraveného roku 1949 po prehratej maďarskej revolúcii.

Návštevníkom a obyvateľom Vydrice ponúkali svoje služby ďalšie početné, rovnako poeticky znejúce hostince Zlatá lampa (1708), Zelený strom (1753), Zlaté Slnko (1772), Zlatý jeleň (1802), Biely vlk (1803), Hviezda (1830).

Skryť Vypnúť reklamu

Na Zuckermandli boli už od polovice 18. storočia v prevádzke hostince s „konkurenčne“ znejúcimi názvami ako: U čierneho medveďa, U hada, U zlatého anjela, U jeleňa či U čierneho hrozna. Osobitosťou týchto hostincov bolo, že koncesiu na výčap piva a ubytovanie cestujúcich získal každý, kto sa na Vydrici stal majiteľom domu.

Z ich súpisu sa tak dozvedáme, že v roku 1743 majiteľom jedného z najznámejších hostincov U hada bol J. Wittman, že jeho neskoršia majiteľka A. Wittmannová ho za 2500 zla­tých predala roku 1765 J. Güll­mayrovi, a z testamentu Židovky M. Mandlovej sa dozvedáme, že v dome bola aj maštaľ a komora a odkazuje ho M. Duxovi.

Majiteľmi dôležitého zájazdového hostinca U čierneho medveďa boli začiatkom 18. storočia dedičia mešťana Groszmanna a Podhradská židovská náboženská obec mala v tomto dome svoju modlitebňu.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre zájazdové hostince na Podhradí bolo charakteristické, že mali široký podjazd a rozľahlý dvor s možnosťou pohodlného „parkovania“ povozov. A keďže na Zuckermandli stáli vedľa seba hneď tri takého hostince, zvyšovalo to pre ich návštevníkov pocit bezpečia.

Pokračovanie nabudúce

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 338
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 855
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 381
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 12 460
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 182
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 844
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 476
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 326
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 138
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 002
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu