BRATISLAVA. Byť bio a jesť zdravšie potraviny je v meste čoraz rozšírenejšie. Od pondelka funguje na Kolibe bioreštaurácia, ďalšiu plánujú otvoriť v novom relax centre na začiatku Petržalky. Otvorenie je naplánované na 1. máj.
V meste je dnes asi desať predajní s označením bio. „Taký je trend všade, hoci u nás trochu menej, ako napríklad v Čechách,“ hovorí Monika Hojnošová z predajne na Dunajskej. Jedny z najpopulárnejších biopotravín sú v Auparku, nové otvorili v biznis centre na Karadžičovej. Vyšší záujem o biopotraviny potvrdilo aj Tesco. „Dopyt stúpa hlavne vo väčších mestách, do budúcnosti ešte plánujeme sortiment rozširovať,“ povedala Oľga Hrnčiarová, hovorkyňa spoločnosti.
Biopotraviny sú také, ktoré pochádzajú z ekologických fariem a spracované sú tak, aby si zachovali čo najviac výživných látok. Peter Planieta z jednej z predajní však hovorí, že známka bio ešte neznamená, že človek bude zdravý. „Tým, že bude jesť bio, neznamená, že sa vyhne chorobám ako rakovina hrubého čreva alebo cukrovka.“
Ani biomäso by sa podľa neho nemalo jesť často. Dôležitá je správna životospráva, cvičenie. Planieta tiež hovorí, že záujem ľudí je, firma plánuje ďalšiu predajňu a reštauráciu.
Na porovnanie, bioraňajky si presadilo od decembra šesť viedenských kaviarnikov. Podávajú vajíčko namäkko od sliepky z vidieka, biošunku a syr s celozrnným toastom alebo biokávu, bylinkový čaj.
„Raňajky so sezónnymi produktmi z regiónu nezaťažujú životné prostredie hlukom, splodinami, spotrebou energie ani oxidom uhličitým,“ hovorí Erika Rožková z Kancelárie mesta Viedeň v Bratislave. Bioprodukty sú tu veľmi obľúbené, 85 percent Rakúšanov ich podľa prieskumov uprednostňuje.
Viedenské bioraňajky sú však drahšie, napríklad v kaviarni Weimar stoja 12,70 eura.