BRATISLAVA. Nedostatok čašníkov a chyžných je na celom Slovensku. Najbadateľnejšie je to práve v Bratislave.
„Je to veľmi cítiť,“ hovorí Peter Škoda, majiteľ Milenium Cafe na Námestí SNP. Na internetovej stránke má kaviareň oznam, že hľadá kuchára s nástupom ihneď, môže byť aj nevyučený. Inzerát majú napríklad aj majitelia Corridy de Toros na Laurinskej, čašníčky hľadá Downtown na Baštovej či Malewill café.
Problém podľa kaviarnikov spočíva v tom, že v tejto oblasti je malý plat, a preto chce „čašníčiť“ málokto. „Nie je to dobre zaplatená práca a robia ju hlavne mladí po škole, ktorí ešte nevedia, kde budú pracovať,“ hovorí Škoda. Ak sa čašníci či kuchári osvedčia, odchádzajú do zahraničia.
„Vo Viedni je plat 2,5-krát väčší, keď môžu džob zohnať tam, odchádzajú,“ hovorí manažér Bratislavskej hotelovej asociácie Igor Kuhn. Medzi hotelmi je podľa neho veľká fluktuácia ľudí, v meste pribúdajú hotely, ale dobrí čašníci, zodpovedné chyžné nie. A to situáciu ešte zhoršuje. „Skoro všetci hotelieri majú s týmto skúsenosť.“
V meste majú v najbližších rokoch pribudnúť viaceré hotely, napríklad na Veternej, prístavba hotela Tatra, ďalší sa má stavať v Petržalke na Lúkach a pripravuje sa stavba na Poštovej. Ako povedala prezidentka Zväzu hotelov a reštaurácií Zuzana Šedivá pre ČTK, riešením môže byť otvorenie trhu pre pracovné sily z Ukrajiny.
Autor: dot