SME

Čašníkov je v meste stále málo

Bary a reštaurácie neustále hľadajú čašníkov. Keďže ich nie je dosť, prijímajúaj nevyučených.

Čašníka chce robiť málokto, majú malé platy.Čašníka chce robiť málokto, majú malé platy. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ SME – PETER ŹÁKOVIČ)

BRATISLAVA. Nedostatok čašníkov a chyžných je na celom Slovensku. Najbadateľnejšie je to práve v Bratislave.

„Je to veľmi cítiť,“ hovorí Peter Škoda, majiteľ Milenium Cafe na Námestí SNP. Na internetovej stránke má kaviareň oznam, že hľadá kuchára s nástupom ihneď, môže byť aj nevyučený. Inzerát majú napríklad aj majitelia Corridy de Toros na Laurinskej, čašníčky hľadá Downtown na Baštovej či Malewill café.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Problém podľa kaviarnikov spočíva v tom, že v tejto oblasti je malý plat, a preto chce „čašníčiť“ málokto. „Nie je to dobre zaplatená práca a robia ju hlavne mladí po škole, ktorí ešte nevedia, kde budú pracovať,“ hovorí Škoda. Ak sa čašníci či kuchári osvedčia, odchádzajú do zahraničia.

SkryťVypnúť reklamu

„Vo Viedni je plat 2,5-krát väčší, keď môžu džob zohnať tam, odchádzajú,“ hovorí manažér Bratislavskej hotelovej asociácie Igor Kuhn. Medzi hotelmi je podľa neho veľká fluktuácia ľudí, v meste pribúdajú hotely, ale dobrí čašníci, zodpovedné chyžné nie. A to situáciu ešte zhoršuje. „Skoro všetci hotelieri majú s týmto skúsenosť.“

V meste majú v najbližších rokoch pribudnúť viaceré hotely, napríklad na Veternej, prístavba hotela Tatra, ďalší sa má stavať v Petržalke na Lúkach a pripravuje sa stavba na Poštovej. Ako povedala prezidentka Zväzu hotelov a reštaurácií Zuzana Šedivá pre ČTK, riešením môže byť otvorenie trhu pre pracovné sily z Ukrajiny.

Autor: dot

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 063
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 524
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 084
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 189
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 484
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 306
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 259
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu