SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Čašníkov je v meste stále málo

Bary a reštaurácie neustále hľadajú čašníkov. Keďže ich nie je dosť, prijímajúaj nevyučených.

Čašníka chce robiť málokto, majú malé platy.Čašníka chce robiť málokto, majú malé platy. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ SME – PETER ŹÁKOVIČ)

BRATISLAVA. Nedostatok čašníkov a chyžných je na celom Slovensku. Najbadateľnejšie je to práve v Bratislave.

„Je to veľmi cítiť,“ hovorí Peter Škoda, majiteľ Milenium Cafe na Námestí SNP. Na internetovej stránke má kaviareň oznam, že hľadá kuchára s nástupom ihneď, môže byť aj nevyučený. Inzerát majú napríklad aj majitelia Corridy de Toros na Laurinskej, čašníčky hľadá Downtown na Baštovej či Malewill café.

Problém podľa kaviarnikov spočíva v tom, že v tejto oblasti je malý plat, a preto chce „čašníčiť“ málokto. „Nie je to dobre zaplatená práca a robia ju hlavne mladí po škole, ktorí ešte nevedia, kde budú pracovať,“ hovorí Škoda. Ak sa čašníci či kuchári osvedčia, odchádzajú do zahraničia.

Skryť Vypnúť reklamu

„Vo Viedni je plat 2,5-krát väčší, keď môžu džob zohnať tam, odchádzajú,“ hovorí manažér Bratislavskej hotelovej asociácie Igor Kuhn. Medzi hotelmi je podľa neho veľká fluktuácia ľudí, v meste pribúdajú hotely, ale dobrí čašníci, zodpovedné chyžné nie. A to situáciu ešte zhoršuje. „Skoro všetci hotelieri majú s týmto skúsenosť.“

V meste majú v najbližších rokoch pribudnúť viaceré hotely, napríklad na Veternej, prístavba hotela Tatra, ďalší sa má stavať v Petržalke na Lúkach a pripravuje sa stavba na Poštovej. Ako povedala prezidentka Zväzu hotelov a reštaurácií Zuzana Šedivá pre ČTK, riešením môže byť otvorenie trhu pre pracovné sily z Ukrajiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 382
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 574
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 340
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 339
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 996
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 945
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 218
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 929
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 729
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 625
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu