VÝROBCOM VÍNA SA ROČNÍK 2007 PÁČI, ZA MINULÝM ROKOM VŠAK ZAOSTÁVA

Vinári: Je to pekný ročník

Ročník 2007 je jemnejší, ovocnejší a má subtílnejšie telo.

Sviatok mladého vína začala Bratislava oslavovať pred štyrmi rokmi. Fotografia je z minuloročných vínnych trhov.(Zdroj: SME – PAVOL FUNTÁL)

Prvé tohtoročné mladé vína sú už na svete. Podľa vinára Milana Pavelku sa kvalita vína môže definitívne hodnotiť práve v novembri, keď vinári začínajú pracovať s mladými vínami. Aký bude teda ročník 2007?

„Biele vína budú ovocné a jemnejšie, subtílnejšie, nebudú také alkoholické. Červené vína budú pekné, nebudú mať však také plné telo,“ povedal Pavelka.

Minulý rok bol lepší

Predchádzajúci ročník 2006 považujú vinári za jeden z najlepších za posledné obdobie. Má vysokú cukornatosť a zároveň si udržal aj kyseliny. Vína majú plnšiu chuť.

„Vína ročníka 2007 sú aromatické a majú dostatok kyselín. Prispelo k tomu aj babie leto, hoci bolo kratšie ako minulý rok. Radím ročník 2007 medzi krajšie ročníky, hoci 2006 sa to asi nevyrovná,“ povedal Ladislav Šebo z Karpatskej perly. Táto rodinná firma má vinice v Malokarpatskej oblasti – Šenk­viciach a Modre.

Veltlíny a vlašáky

O kvalite vína podľa Šeba rozhoduje predovšetkým starostlivosť o vinice. „Snažili sme sa, aby hrozno dosiahlo dobrú cukornatosť – či už redukciou úrody, alebo inými zásahmi vo vinohrade. Najkrajšie vyzerajú veltlíny a vlašáky. Vína budú aromatické s pevnými kyselinami, aj keď takú plnosť a mohutnosť ako v predchádzajúcom ročníku asi nedosiahneme,“ dodal. Za výnimočné v posledných rokoch u nás považuje ročníky 1997, 2000 a 2003.

Úrodu v Rači tento rok zredukovali dažde s krúpami a ľadovec. „Červené vína budú možno s predchádzajúcim ročníkom porovnateľné. Biele odrody nám poškodil ľadovec, nedosiahli sme takú cukornatosť a kvalitu ako minulý rok,“ povedal Miloš Ševčík z Villa vino Rača.

Mladé vína sú neohrabané

Mladému vínu v rámci mestských osláv o týždeň požehnajú v kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci. Mladé vína sú vo vinárskom roku vzácne, pretože sú prvé. Zrejú len minimálny čas, prakticky „neležia“, takže skladba ovocných tónov a kyselín je v nich ešte veľmi živá. Preto sú svojím spôsobom podľa vincúrov trochu neohrabané.

Oslavovať sviatok mladého vína začala Bratislava pred štyrmi rokmi. V tejto tradícii chcelo mesto nadviazať na oslavy mladého beaujolais.

V oslavách mladého vína však v súčasnosti slovenskí, českí, nemeckí a rakúski vinári tradíciu beaujolais predbehli. Kým Francúzi nové víno ochutnávajú a krstia už pol storočia tretí novembrový štvrtok, u nás sa piť začína už na Martina, 11. novembra.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 760
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 747
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 253
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 400
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 10 000
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 352
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 750
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 654
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 788
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 256