Staré Mesto pokračuje v štiepkovaní "zeleného" odpadu

BRATISLAVA 27. septembra (SITA) - Drvenie biologického odpadu pomocou štiepkovania konárov pokračuje v bratislavskom Starom Meste od pondelka. Podľa staromestskej hovorkyne Aleny Kopřivovej to pomôže ...

BRATISLAVA 27. septembra (SITA) - Drvenie biologického odpadu pomocou štiepkovania konárov pokračuje v bratislavskom Starom Meste od pondelka. Podľa staromestskej hovorkyne Aleny Kopřivovej to pomôže najmä záhradkárom, ktorí tak majú možnosť zbaviť sa "zeleného" odpadu zo svojich záhrad a súčasne ho zhodnotiť. Ako ďalej uviedla, nezaplatia za to ani korunu, ich úlohou je iba uložiť počas víkendu konáre pred svoje brány, ktoré štiepkovač v pondelok ráno začne spracovávať.

Druhé štiepkovanie sa uskutoční na uliciach: Strelecká, Smetanova, Čelakovského, Inovecká, Krátka, Krakowská, Koreničova, Daňkovského, Bartoňova, Partizánska, Hlavatého, Bradlianska, Zrínskeho, Šulekova, Timravina, Godrova, Porubského, Galandova, Novosvetská, Na štyridsiatku, Pažického, Francúzskych partizánov, Stará vinárska, Holubyho, Červeňova, Lichardova, Fándlyho, Mošovského, Žiarska a Krmanova. Miestna samospráva bude svojich občanov včas informovať o ďalších termínoch a trasách, po ktorých sa bude štiepkovač pohybovať. Staromešťania sa môžu so svojimi podnetmi, pripomienkami či otázkami obrátiť na referát ochrany prírody miestneho úradu, telefonicky na čísle 59 246 333 alebo e-mailom na cillikova@staremesto.sk. Vzniknutá masa sa dá použiť ako mulčovací materiál v záhradách, alebo sa môže uložiť na kompost. Ak o ňu obyvatelia neprejavia záujem, odvezie ju dodávateľská firma.

Obce a mestá majú už len dva a pol roka na to, aby zaviedli separovanie odpadu. Ukladá im to zákon o odpadoch. Objemovo najväčší je práve biologický odpad, ktorý v závislosti od ročného obdobia tvorí 30 až 70 percent komunálneho odpadu. "Donedávna končil na skládkach alebo v spaľovniach, od 1. 1. 2006 to však zákon zakazuje. Biologický odpad sa tak stáva naliehavým problémom, ktorý treba efektívne riešiť," konštatovala Kopřivová. Úlohou obce je umožniť, aby sa tento odpad zo záhrad, parkov a ďalšej zelene nedostal do zmesového odpadu (komunálneho odpadu pri obytných domoch). Bratislavská mestská časť Staré Mesto túto úlohu čiastočne rieši veľkokapacitnými kontajnermi, ktoré v rámci jarného a jesenného upratovania rozmiestňuje v jednotlivých lokalitách.


Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  2. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  3. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  5. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  6. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 21 331
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 213
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 279
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 149
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 887
  6. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 846
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 745
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 738
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 679
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 671