SME

Začína sa sezóna pečených husí

V Slovenskom Grobe zajtra otvárajú hlavnú husacinovú sezónu.

V Slovenskom Grobe začína hlavná husacinová sezóna, ktorá trvá medzi septembrom a decembrom. Zajtra od 11.00 do 21.00 bude mať 12 z 26 grobských prevádzok s husacími špecialitami deň otvorených dverí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na tradične pripravenú husacinu sem ročne prichádza 70-tisíc ľudí.

VIDEO: Husacie hody

„Prevádzky vo väčšine prípadov pracujú na objednávku a nie je možné pozrieť si viaceré naraz,“ povedala za cech husacinárov Dana Kisslingo­vá-­Jajcayová.

K zajtrajšej ochutnávke si návštevníci na mieste musia zakúpiť vstupenku za 60 korún. V každej prevádzke ich bude 200 gramov husaciny, dve lokše, obloha a dve deci vína stáť 139 korún.

SkryťVypnúť reklamu

Husacinári hovoria, že bežne sa platí asi dvakrát toľko. Porcia je stanovená tak, aby ochutnávači mohli vyskúšať špeciality viacerých podnikov. Nájdu ich podľa mapky na vstupenke a môžu sa k nim aj nechať doviezť v koči.

Príprava pečenej husaciny, lokší a husacej pečienky má v Slovenskom Grobe vyše storočnú tradíciu. Husi tu však už takmer nikto nechová, získavajú ich prevažne z južného Slovenska. Jeden z posledných chovateľov V Slovenskom Grobe si husi pôvodne kúpil najmä preto, aby mu zlikvidovali burinu vo dvore.

Tajomstvo chuti grobských pečených husí spočíva vraj v tom, že ich pečú v hlinených pekáčoch. Tradičný recept hovorí, že minimálne 24 hodín predtým, ako sa hus dostane do pece, musí byť nasolená. Chrumkavú kôrku získa tým, že ju polejú mliekom. Pôvodne husi piekli v hlinených pe­­ciach štyri hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Prví hostia začali za husacinou do Slovenského Grobu prichádzať v 60. a 70. rokoch, vtedy ju Slovenskogrobčania ešte podávali vo svojich obývač­kách. Teraz tu fungujú zväčša rodinné prevádzky.

Autor: dagu

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  4. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  2. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  3. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  4. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  5. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  6. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 58 785
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 097
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 9 669
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 442
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 7 876
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 152
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 914
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 4 146
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 93 951
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 015
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 496
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 818
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 226
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 862
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 198
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 749
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
SkryťZatvoriť reklamu