SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Začína sa sezóna pečených husí

V Slovenskom Grobe zajtra otvárajú hlavnú husacinovú sezónu.

V Slovenskom Grobe začína hlavná husacinová sezóna, ktorá trvá medzi septembrom a decembrom. Zajtra od 11.00 do 21.00 bude mať 12 z 26 grobských prevádzok s husacími špecialitami deň otvorených dverí.

Na tradične pripravenú husacinu sem ročne prichádza 70-tisíc ľudí.

VIDEO: Husacie hody

„Prevádzky vo väčšine prípadov pracujú na objednávku a nie je možné pozrieť si viaceré naraz,“ povedala za cech husacinárov Dana Kisslingo­vá-­Jajcayová.

K zajtrajšej ochutnávke si návštevníci na mieste musia zakúpiť vstupenku za 60 korún. V každej prevádzke ich bude 200 gramov husaciny, dve lokše, obloha a dve deci vína stáť 139 korún.

Husacinári hovoria, že bežne sa platí asi dvakrát toľko. Porcia je stanovená tak, aby ochutnávači mohli vyskúšať špeciality viacerých podnikov. Nájdu ich podľa mapky na vstupenke a môžu sa k nim aj nechať doviezť v koči.

Príprava pečenej husaciny, lokší a husacej pečienky má v Slovenskom Grobe vyše storočnú tradíciu. Husi tu však už takmer nikto nechová, získavajú ich prevažne z južného Slovenska. Jeden z posledných chovateľov V Slovenskom Grobe si husi pôvodne kúpil najmä preto, aby mu zlikvidovali burinu vo dvore.

Tajomstvo chuti grobských pečených husí spočíva vraj v tom, že ich pečú v hlinených pekáčoch. Tradičný recept hovorí, že minimálne 24 hodín predtým, ako sa hus dostane do pece, musí byť nasolená. Chrumkavú kôrku získa tým, že ju polejú mliekom. Pôvodne husi piekli v hlinených pe­­ciach štyri hodiny.

Prví hostia začali za husacinou do Slovenského Grobu prichádzať v 60. a 70. rokoch, vtedy ju Slovenskogrobčania ešte podávali vo svojich obývač­kách. Teraz tu fungujú zväčša rodinné prevádzky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 919
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 916
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 896
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 219
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 199
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 628
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 950
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 684
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 639
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 603
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu