V Slovenskom Grobe začína hlavná husacinová sezóna, ktorá trvá medzi septembrom a decembrom. Zajtra od 11.00 do 21.00 bude mať 12 z 26 grobských prevádzok s husacími špecialitami deň otvorených dverí.
Na tradične pripravenú husacinu sem ročne prichádza 70-tisíc ľudí.
VIDEO: Husacie hody
„Prevádzky vo väčšine prípadov pracujú na objednávku a nie je možné pozrieť si viaceré naraz,“ povedala za cech husacinárov Dana Kisslingová-Jajcayová.
K zajtrajšej ochutnávke si návštevníci na mieste musia zakúpiť vstupenku za 60 korún. V každej prevádzke ich bude 200 gramov husaciny, dve lokše, obloha a dve deci vína stáť 139 korún.
Husacinári hovoria, že bežne sa platí asi dvakrát toľko. Porcia je stanovená tak, aby ochutnávači mohli vyskúšať špeciality viacerých podnikov. Nájdu ich podľa mapky na vstupenke a môžu sa k nim aj nechať doviezť v koči.
Príprava pečenej husaciny, lokší a husacej pečienky má v Slovenskom Grobe vyše storočnú tradíciu. Husi tu však už takmer nikto nechová, získavajú ich prevažne z južného Slovenska. Jeden z posledných chovateľov V Slovenskom Grobe si husi pôvodne kúpil najmä preto, aby mu zlikvidovali burinu vo dvore.
Tajomstvo chuti grobských pečených husí spočíva vraj v tom, že ich pečú v hlinených pekáčoch. Tradičný recept hovorí, že minimálne 24 hodín predtým, ako sa hus dostane do pece, musí byť nasolená. Chrumkavú kôrku získa tým, že ju polejú mliekom. Pôvodne husi piekli v hlinených peciach štyri hodiny.
Prví hostia začali za husacinou do Slovenského Grobu prichádzať v 60. a 70. rokoch, vtedy ju Slovenskogrobčania ešte podávali vo svojich obývačkách. Teraz tu fungujú zväčša rodinné prevádzky.
Autor: dagu