SME
Štvrtok, 9. február, 2023 | Meniny má Zdenko

Začína sa sezóna pečených husí

V Slovenskom Grobe zajtra otvárajú hlavnú husacinovú sezónu.

V Slovenskom Grobe začína hlavná husacinová sezóna, ktorá trvá medzi septembrom a decembrom. Zajtra od 11.00 do 21.00 bude mať 12 z 26 grobských prevádzok s husacími špecialitami deň otvorených dverí.

Na tradične pripravenú husacinu sem ročne prichádza 70-tisíc ľudí.

VIDEO: Husacie hody

„Prevádzky vo väčšine prípadov pracujú na objednávku a nie je možné pozrieť si viaceré naraz,“ povedala za cech husacinárov Dana Kisslingo­vá-­Jajcayová.

K zajtrajšej ochutnávke si návštevníci na mieste musia zakúpiť vstupenku za 60 korún. V každej prevádzke ich bude 200 gramov husaciny, dve lokše, obloha a dve deci vína stáť 139 korún.

Husacinári hovoria, že bežne sa platí asi dvakrát toľko. Porcia je stanovená tak, aby ochutnávači mohli vyskúšať špeciality viacerých podnikov. Nájdu ich podľa mapky na vstupenke a môžu sa k nim aj nechať doviezť v koči.

Príprava pečenej husaciny, lokší a husacej pečienky má v Slovenskom Grobe vyše storočnú tradíciu. Husi tu však už takmer nikto nechová, získavajú ich prevažne z južného Slovenska. Jeden z posledných chovateľov V Slovenskom Grobe si husi pôvodne kúpil najmä preto, aby mu zlikvidovali burinu vo dvore.

Tajomstvo chuti grobských pečených husí spočíva vraj v tom, že ich pečú v hlinených pekáčoch. Tradičný recept hovorí, že minimálne 24 hodín predtým, ako sa hus dostane do pece, musí byť nasolená. Chrumkavú kôrku získa tým, že ju polejú mliekom. Pôvodne husi piekli v hlinených pe­­ciach štyri hodiny.

Prví hostia začali za husacinou do Slovenského Grobu prichádzať v 60. a 70. rokoch, vtedy ju Slovenskogrobčania ešte podávali vo svojich obývač­kách. Teraz tu fungujú zväčša rodinné prevádzky.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  2. Lesníctvo, drevárstvo, ekológia a technika sú životný štýl!
  3. Sme Univerzita, ktorá nosí úspech v mene
  4. SME ženy a Jamie Oliver: Toto menu platí iba vo februári
  5. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  6. Európu sužuje chrípka nebývalých rozmerov. Ako sa chrániť?
  7. INDEX: Prečo stále nemáme diaľnicu do Košíc
  8. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  1. Trhu s ojazdenými autami sa darí
  2. Bezpečnosť pri šoférovaní vychádza z dobrého videnia
  3. Lesníctvo, drevárstvo, ekológia a technika sú životný štýl!
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. Sme Univerzita, ktorá nosí úspech v mene
  6. SME ženy a Jamie Oliver: Toto menu platí iba vo februári
  7. Chýbajúce zuby? Toto je trvácne riešenie, ktoré nebolí
  8. Na bezpečnom internete záleží
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 4 327
  2. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 4 055
  3. Chýbajúce zuby? Toto je trvácne riešenie, ktoré nebolí 3 758
  4. Dodajte vašej pokožke šťavu 1 883
  5. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 752
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model 715
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka 610
  8. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 264
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Metropolitný inštitút Bratislavy: Umenie vo verejnom priestore by nemali nahrádzať vyprázdnené atrakcie
  2. Oskar Kaman: Ako magistrát (ne)získal 1,6 milióna eur do rozpočtu
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Michal Feik: Zmena klímy v mestách. Výsledky prieskumu obyvateľov
  5. Martin Gajdoš: Prečo sa o trhovisko na Žilinskej oplatí bojovať?
  6. Róbert Thomas: Budíček! Vstávajte, prišli smetiari
  7. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave
  8. Post Bellum SK: Kaviarne: dobrá adresa, politika aj štamgasti
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 30 127
  2. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 18 975
  3. Richard Sulík: Ako sme vyriešili najväčší problém tejto krajiny a teraz ponúkame reštart 9 753
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 492
  5. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 4 614
  6. Igor André: Dve poznámky ku „rómskemu Kanaánu“ vo Veľkej Británii 3 538
  7. Helena Smihulova Laucikova: Predtým ako som zostarla 2 562
  8. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete 2 545
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Východniarom tu čas beží rýchlejšie
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  3. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  4. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  7. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  8. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
SkryťZatvoriť reklamu