SME

Začína sa sezóna pečených husí

V Slovenskom Grobe zajtra otvárajú hlavnú husacinovú sezónu.

V Slovenskom Grobe začína hlavná husacinová sezóna, ktorá trvá medzi septembrom a decembrom. Zajtra od 11.00 do 21.00 bude mať 12 z 26 grobských prevádzok s husacími špecialitami deň otvorených dverí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na tradične pripravenú husacinu sem ročne prichádza 70-tisíc ľudí.

VIDEO: Husacie hody

„Prevádzky vo väčšine prípadov pracujú na objednávku a nie je možné pozrieť si viaceré naraz,“ povedala za cech husacinárov Dana Kisslingo­vá-­Jajcayová.

K zajtrajšej ochutnávke si návštevníci na mieste musia zakúpiť vstupenku za 60 korún. V každej prevádzke ich bude 200 gramov husaciny, dve lokše, obloha a dve deci vína stáť 139 korún.

SkryťVypnúť reklamu

Husacinári hovoria, že bežne sa platí asi dvakrát toľko. Porcia je stanovená tak, aby ochutnávači mohli vyskúšať špeciality viacerých podnikov. Nájdu ich podľa mapky na vstupenke a môžu sa k nim aj nechať doviezť v koči.

Príprava pečenej husaciny, lokší a husacej pečienky má v Slovenskom Grobe vyše storočnú tradíciu. Husi tu však už takmer nikto nechová, získavajú ich prevažne z južného Slovenska. Jeden z posledných chovateľov V Slovenskom Grobe si husi pôvodne kúpil najmä preto, aby mu zlikvidovali burinu vo dvore.

Tajomstvo chuti grobských pečených husí spočíva vraj v tom, že ich pečú v hlinených pekáčoch. Tradičný recept hovorí, že minimálne 24 hodín predtým, ako sa hus dostane do pece, musí byť nasolená. Chrumkavú kôrku získa tým, že ju polejú mliekom. Pôvodne husi piekli v hlinených pe­­ciach štyri hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Prví hostia začali za husacinou do Slovenského Grobu prichádzať v 60. a 70. rokoch, vtedy ju Slovenskogrobčania ešte podávali vo svojich obývač­kách. Teraz tu fungujú zväčša rodinné prevádzky.

Autor: dagu

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Finančná gramotnosť? Väčšina netuší, čo by sa stalo, keby zomrel ich partner
  2. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  3. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  6. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  7. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  8. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  1. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  2. Študenti sa učili od najlepších šéfkuchárov na Slovensku
  3. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  6. Riaditeľ Budvaru: Ľudia poznajú rozdiel. Poctivý ležiak chce čas
  7. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  8. Najlepšia odmena za vysvedčenie? Kniha
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 20 207
  2. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 10 638
  3. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 9 657
  4. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 8 975
  5. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 7 648
  6. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 5 830
  7. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 5 307
  8. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 4 991
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Elena Antalová: Smutný a radostný odkaz pánovi Františkovi Mikloškovi 20 430
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 11 791
  3. Ján Lopušek: List štyrom predsedom: Michal, Milan, Braňo a Jaro 8 218
  4. Peter Franek: Výzva pre poslancov a voličov KDH. 8 103
  5. Rado Surovka: Nie dôchodcovia, ale Ficovlády zruinovali Slovensko 7 422
  6. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 6 422
  7. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 4 425
  8. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 4 287
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka?
  2. Marcel Rebro: Začalo ďalších 7 dní bez vojny
  3. Marcel Rebro: Ukrajina krváca aj za nás. Len my zatvárame oči
  4. Marian Nanias: Jadrová energia – pozor na (nerozumných) politikov.
  5. Radko Mačuha: Tiso získal vďaka kolaborácii s Hitlerom Slovenskú štátnosť.
  6. Marcel Rebro: Ruské útoky na civilné ciele: Zámerné barbarstvo 21. storočia
  7. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské.
  8. Marcel Rebro: Ukrajinský sniper: zabiť nepriateľa je bonus
SkryťZatvoriť reklamu