S troj- až dvojtýždňovým predstihom ako po iné roky začali viedenskí vinári so zberom skorých a poloskorých odrôd ako veltlínske zelené, müller thurgau, bisamber neuburger, bouvier alebo hrozna na výrobu muštu a burčiaku. Letné horúčavy zapríčinili rýchlejšie dozrievanie strapcov.
"Netypický je nielen skorší začiatok zberu úrody, ale i vysoký podiel cukornatosti, ktorá je netypická pre dané ročné obdobie," hovorí predseda Zväzu krajinských vinárov Herbert Schilling. V Klosterneuburgu pri Viedni namerali 16-stupňový obsah cukru - čo zodpovedá 16 percentám. Zvyčajne sa však v tomto vegetačnom období pohybuje medzi 13 až 14 stupňami. "Očakávame preto veľmi zrelé ročníky. O kvalite sa však dá hovoriť, až keď bude mušt v pivniciach," dodáva Schilling.
Vysoká cukornatosť je podľa rakúskych vinárov veľmi pozitívna pre červené vína, avšak kontraproduktívna pre ľahké biele vína. Jediná vec, ktorá by mohla ohroziť tohtoročnú úrodu, je dážď.
Množstvo a kvalita hrozna sa podľa vinárov aj napriek skorému zberu úrody nezmení. Výraznejšie teplotné zmeny medzi slnečnými dňami a chladnejšími nocami kladne ovplyvňujú arómu hroznových bobúľ. Ideálny čas na zber je aj pre drobnobobuľové odrody ako chardonnay a rulandské biele, ktoré by pri neskoršom zbere mohli začať praskať.