VINCÚRI SA OBÁVALI VYSUŠENÝCH BOBÚĽ, ROČNÍK 2007 TERAZ VYLEPŠUJÚ DAŽDE

Vinári čakajú dobrý ročník

Niektorí vinári užzačali predávať burčiak, hrozno dozrievav predstihu.

Zber niektorých odrôd viniča sa už začal, pestovateľov potešil príchod daždivého počasia.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – TASR)

Niektorí vinári užzačali predávať burčiak, hrozno dozrieva v predstihu.

Už pred týždňom v niekto­rých oblastiach začali vinári ponúkať burčiak. Nápisy burčiak či sturm viseli na pivni­ciach, vinárňach a hajlochoch v Bratislave, Pezinku či Dolnom Rakúsku.

Ročník 2007 teraz vylepšujú dažde

Podľa vinára Petra Matyšáka bude ročník 2007 vydarený.

„Určité množstvo hrozna sa síce stratilo, pretože počas 40-stupňových horúčav časti strapcov, ktoré neboli zakryté listami, zoschli. Kvalitu vína to však neovplyvní. Zoschnuté bobule sa do muštu zväčša nedostanú, lebo opadajú,“ povedal Matyšák.

Dodal, že pri neskor­ších odrodách sa vinári obávali, že budú mať pre nedostatok zrážok málo muštu. „To však zmenilo súčasné daždivé počasie. A september má byť podľa predpovedí krásny a slnečný a to je záruka dobrého ročníka.“

Podľa Ladislava Šeba z Karpatskej perly je ešte skoro hovoriť o tom, aký bude aktuálny ročník. „Vyzeralo to na suché počasie, ale práve sa mení, prišli zrážky a záleží, aké počasie bude v septembri,“ povedal.

Zber v Šenkviciach o týždeň

Zber chystajú v Šenkviciach už o týždeň – prvou odrodou, ktorá príde na rad, bude muškát moravský. Krúpy, ktoré začiatkom leta zničili niektorým vinohradníkom väčšinu úrody, vinohrady Karpatskej perly takmer nezasiahli. Družstvu v Šenkviciach však poškodili na niektorých miestach aj polovicu vinohradov a v Rači to bolo miestami až osemdesiat percent.

Podľa vinára Milana Pavelku sa kvalita vína bude môcť definitívne hodnotiť až v novembri, keď vinári začnú pracovať s mladými vínami.

Matyšák už lisuje muškát

Peter Matyšák už v súčasnosti lisuje moravský muškát.

„Má cukornatosť 19, takže problém s cukornatosťou nečakáme.“ Pooberaná je už odroda irsai, z ktorej už dva týždne predávajú burčiak. Zber hrozna je tento rok posunutý o dva až tri týždne skôr.

„Tak ako ostatné ovocie. Nespôsobili to ani tak horúčavy ako teplá zima a skorý príchod jari.“

Ročník 2006 bol výnimočný

Minulý rok bol podľa vinárov jedným z najlepších za posledných dvadsať rokov.

Kvalita hrozna bola vhodná na prívlastkové vína. Malo vysokú cukornatosť pri všetkých odrodách a veľmi dobrý zdravotný stav.

Vysokú mieru cukornatosti nespôsobili extrémne horúčavy, takže sa udržali aj kyseliny. Za ďalšie výrazne dobré ročníky považujú odborníci ročníky 2000 a 2003.

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 27 345
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 503
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 925
  4. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 633
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 574
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 476
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 373
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 302
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 259
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 130