VINCÚRI SA OBÁVALI VYSUŠENÝCH BOBÚĽ, ROČNÍK 2007 TERAZ VYLEPŠUJÚ DAŽDE

Vinári čakajú dobrý ročník

Niektorí vinári užzačali predávať burčiak, hrozno dozrievav predstihu.

Zber niektorých odrôd viniča sa už začal, pestovateľov potešil príchod daždivého počasia.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – TASR)

Niektorí vinári užzačali predávať burčiak, hrozno dozrieva v predstihu.

Už pred týždňom v niekto­rých oblastiach začali vinári ponúkať burčiak. Nápisy burčiak či sturm viseli na pivni­ciach, vinárňach a hajlochoch v Bratislave, Pezinku či Dolnom Rakúsku.

Ročník 2007 teraz vylepšujú dažde

Podľa vinára Petra Matyšáka bude ročník 2007 vydarený.

„Určité množstvo hrozna sa síce stratilo, pretože počas 40-stupňových horúčav časti strapcov, ktoré neboli zakryté listami, zoschli. Kvalitu vína to však neovplyvní. Zoschnuté bobule sa do muštu zväčša nedostanú, lebo opadajú,“ povedal Matyšák.

Dodal, že pri neskor­ších odrodách sa vinári obávali, že budú mať pre nedostatok zrážok málo muštu. „To však zmenilo súčasné daždivé počasie. A september má byť podľa predpovedí krásny a slnečný a to je záruka dobrého ročníka.“

Podľa Ladislava Šeba z Karpatskej perly je ešte skoro hovoriť o tom, aký bude aktuálny ročník. „Vyzeralo to na suché počasie, ale práve sa mení, prišli zrážky a záleží, aké počasie bude v septembri,“ povedal.

Zber v Šenkviciach o týždeň

Zber chystajú v Šenkviciach už o týždeň – prvou odrodou, ktorá príde na rad, bude muškát moravský. Krúpy, ktoré začiatkom leta zničili niektorým vinohradníkom väčšinu úrody, vinohrady Karpatskej perly takmer nezasiahli. Družstvu v Šenkviciach však poškodili na niektorých miestach aj polovicu vinohradov a v Rači to bolo miestami až osemdesiat percent.

Podľa vinára Milana Pavelku sa kvalita vína bude môcť definitívne hodnotiť až v novembri, keď vinári začnú pracovať s mladými vínami.

Matyšák už lisuje muškát

Peter Matyšák už v súčasnosti lisuje moravský muškát.

„Má cukornatosť 19, takže problém s cukornatosťou nečakáme.“ Pooberaná je už odroda irsai, z ktorej už dva týždne predávajú burčiak. Zber hrozna je tento rok posunutý o dva až tri týždne skôr.

„Tak ako ostatné ovocie. Nespôsobili to ani tak horúčavy ako teplá zima a skorý príchod jari.“

Ročník 2006 bol výnimočný

Minulý rok bol podľa vinárov jedným z najlepších za posledných dvadsať rokov.

Kvalita hrozna bola vhodná na prívlastkové vína. Malo vysokú cukornatosť pri všetkých odrodách a veľmi dobrý zdravotný stav.

Vysokú mieru cukornatosti nespôsobili extrémne horúčavy, takže sa udržali aj kyseliny. Za ďalšie výrazne dobré ročníky považujú odborníci ročníky 2000 a 2003.

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 10 616
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 135
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 062
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 2 331
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 024
  6. Kam do tepla v januári? 1 719
  7. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 1 390
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 368
  9. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 090
  10. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 960