SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky
VINCÚRI SA OBÁVALI VYSUŠENÝCH BOBÚĽ, ROČNÍK 2007 TERAZ VYLEPŠUJÚ DAŽDE

Vinári čakajú dobrý ročník

Niektorí vinári užzačali predávať burčiak, hrozno dozrievav predstihu.

Zber niektorých odrôd viniča sa už začal, pestovateľov potešil príchod daždivého počasia.Zber niektorých odrôd viniča sa už začal, pestovateľov potešil príchod daždivého počasia. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ – TASR)

Niektorí vinári užzačali predávať burčiak, hrozno dozrieva v predstihu.

Už pred týždňom v niekto­rých oblastiach začali vinári ponúkať burčiak. Nápisy burčiak či sturm viseli na pivni­ciach, vinárňach a hajlochoch v Bratislave, Pezinku či Dolnom Rakúsku.

Ročník 2007 teraz vylepšujú dažde

Podľa vinára Petra Matyšáka bude ročník 2007 vydarený.

„Určité množstvo hrozna sa síce stratilo, pretože počas 40-stupňových horúčav časti strapcov, ktoré neboli zakryté listami, zoschli. Kvalitu vína to však neovplyvní. Zoschnuté bobule sa do muštu zväčša nedostanú, lebo opadajú,“ povedal Matyšák.

Skryť Vypnúť reklamu

Dodal, že pri neskor­ších odrodách sa vinári obávali, že budú mať pre nedostatok zrážok málo muštu. „To však zmenilo súčasné daždivé počasie. A september má byť podľa predpovedí krásny a slnečný a to je záruka dobrého ročníka.“

Podľa Ladislava Šeba z Karpatskej perly je ešte skoro hovoriť o tom, aký bude aktuálny ročník. „Vyzeralo to na suché počasie, ale práve sa mení, prišli zrážky a záleží, aké počasie bude v septembri,“ povedal.

Zber v Šenkviciach o týždeň

Zber chystajú v Šenkviciach už o týždeň – prvou odrodou, ktorá príde na rad, bude muškát moravský. Krúpy, ktoré začiatkom leta zničili niektorým vinohradníkom väčšinu úrody, vinohrady Karpatskej perly takmer nezasiahli. Družstvu v Šenkviciach však poškodili na niektorých miestach aj polovicu vinohradov a v Rači to bolo miestami až osemdesiat percent.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa vinára Milana Pavelku sa kvalita vína bude môcť definitívne hodnotiť až v novembri, keď vinári začnú pracovať s mladými vínami.

Matyšák už lisuje muškát

Peter Matyšák už v súčasnosti lisuje moravský muškát.

„Má cukornatosť 19, takže problém s cukornatosťou nečakáme.“ Pooberaná je už odroda irsai, z ktorej už dva týždne predávajú burčiak. Zber hrozna je tento rok posunutý o dva až tri týždne skôr.

„Tak ako ostatné ovocie. Nespôsobili to ani tak horúčavy ako teplá zima a skorý príchod jari.“

Ročník 2006 bol výnimočný

Minulý rok bol podľa vinárov jedným z najlepších za posledných dvadsať rokov.

Kvalita hrozna bola vhodná na prívlastkové vína. Malo vysokú cukornatosť pri všetkých odrodách a veľmi dobrý zdravotný stav.

Skryť Vypnúť reklamu

Vysokú mieru cukornatosti nespôsobili extrémne horúčavy, takže sa udržali aj kyseliny. Za ďalšie výrazne dobré ročníky považujú odborníci ročníky 2000 a 2003.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 619
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 367
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 860
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 497
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 980
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 363
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 029
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 640
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 561
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 306
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu