Niektorí vinári užzačali predávať burčiak, hrozno dozrieva v predstihu.
Už pred týždňom v niektorých oblastiach začali vinári ponúkať burčiak. Nápisy burčiak či sturm viseli na pivniciach, vinárňach a hajlochoch v Bratislave, Pezinku či Dolnom Rakúsku.
Ročník 2007 teraz vylepšujú dažde
Podľa vinára Petra Matyšáka bude ročník 2007 vydarený.
„Určité množstvo hrozna sa síce stratilo, pretože počas 40-stupňových horúčav časti strapcov, ktoré neboli zakryté listami, zoschli. Kvalitu vína to však neovplyvní. Zoschnuté bobule sa do muštu zväčša nedostanú, lebo opadajú,“ povedal Matyšák.
Dodal, že pri neskorších odrodách sa vinári obávali, že budú mať pre nedostatok zrážok málo muštu. „To však zmenilo súčasné daždivé počasie. A september má byť podľa predpovedí krásny a slnečný a to je záruka dobrého ročníka.“
Podľa Ladislava Šeba z Karpatskej perly je ešte skoro hovoriť o tom, aký bude aktuálny ročník. „Vyzeralo to na suché počasie, ale práve sa mení, prišli zrážky a záleží, aké počasie bude v septembri,“ povedal.
Zber v Šenkviciach o týždeň
Zber chystajú v Šenkviciach už o týždeň – prvou odrodou, ktorá príde na rad, bude muškát moravský. Krúpy, ktoré začiatkom leta zničili niektorým vinohradníkom väčšinu úrody, vinohrady Karpatskej perly takmer nezasiahli. Družstvu v Šenkviciach však poškodili na niektorých miestach aj polovicu vinohradov a v Rači to bolo miestami až osemdesiat percent.
Podľa vinára Milana Pavelku sa kvalita vína bude môcť definitívne hodnotiť až v novembri, keď vinári začnú pracovať s mladými vínami.
Matyšák už lisuje muškát
Peter Matyšák už v súčasnosti lisuje moravský muškát.
„Má cukornatosť 19, takže problém s cukornatosťou nečakáme.“ Pooberaná je už odroda irsai, z ktorej už dva týždne predávajú burčiak. Zber hrozna je tento rok posunutý o dva až tri týždne skôr.
„Tak ako ostatné ovocie. Nespôsobili to ani tak horúčavy ako teplá zima a skorý príchod jari.“
Ročník 2006 bol výnimočný
Minulý rok bol podľa vinárov jedným z najlepších za posledných dvadsať rokov.
Kvalita hrozna bola vhodná na prívlastkové vína. Malo vysokú cukornatosť pri všetkých odrodách a veľmi dobrý zdravotný stav.
Vysokú mieru cukornatosti nespôsobili extrémne horúčavy, takže sa udržali aj kyseliny. Za ďalšie výrazne dobré ročníky považujú odborníci ročníky 2000 a 2003.