VINCÚRI SA OBÁVALI VYSUŠENÝCH BOBÚĽ, ROČNÍK 2007 TERAZ VYLEPŠUJÚ DAŽDE

Vinári čakajú dobrý ročník

Niektorí vinári užzačali predávať burčiak, hrozno dozrievav predstihu.

Zber niektorých odrôd viniča sa už začal, pestovateľov potešil príchod daždivého počasia.(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – TASR)

Niektorí vinári užzačali predávať burčiak, hrozno dozrieva v predstihu.

Už pred týždňom v niekto­rých oblastiach začali vinári ponúkať burčiak. Nápisy burčiak či sturm viseli na pivni­ciach, vinárňach a hajlochoch v Bratislave, Pezinku či Dolnom Rakúsku.

Ročník 2007 teraz vylepšujú dažde

Podľa vinára Petra Matyšáka bude ročník 2007 vydarený.

„Určité množstvo hrozna sa síce stratilo, pretože počas 40-stupňových horúčav časti strapcov, ktoré neboli zakryté listami, zoschli. Kvalitu vína to však neovplyvní. Zoschnuté bobule sa do muštu zväčša nedostanú, lebo opadajú,“ povedal Matyšák.

Dodal, že pri neskor­ších odrodách sa vinári obávali, že budú mať pre nedostatok zrážok málo muštu. „To však zmenilo súčasné daždivé počasie. A september má byť podľa predpovedí krásny a slnečný a to je záruka dobrého ročníka.“

Podľa Ladislava Šeba z Karpatskej perly je ešte skoro hovoriť o tom, aký bude aktuálny ročník. „Vyzeralo to na suché počasie, ale práve sa mení, prišli zrážky a záleží, aké počasie bude v septembri,“ povedal.

Zber v Šenkviciach o týždeň

Zber chystajú v Šenkviciach už o týždeň – prvou odrodou, ktorá príde na rad, bude muškát moravský. Krúpy, ktoré začiatkom leta zničili niektorým vinohradníkom väčšinu úrody, vinohrady Karpatskej perly takmer nezasiahli. Družstvu v Šenkviciach však poškodili na niektorých miestach aj polovicu vinohradov a v Rači to bolo miestami až osemdesiat percent.

Podľa vinára Milana Pavelku sa kvalita vína bude môcť definitívne hodnotiť až v novembri, keď vinári začnú pracovať s mladými vínami.

Matyšák už lisuje muškát

Peter Matyšák už v súčasnosti lisuje moravský muškát.

„Má cukornatosť 19, takže problém s cukornatosťou nečakáme.“ Pooberaná je už odroda irsai, z ktorej už dva týždne predávajú burčiak. Zber hrozna je tento rok posunutý o dva až tri týždne skôr.

„Tak ako ostatné ovocie. Nespôsobili to ani tak horúčavy ako teplá zima a skorý príchod jari.“

Ročník 2006 bol výnimočný

Minulý rok bol podľa vinárov jedným z najlepších za posledných dvadsať rokov.

Kvalita hrozna bola vhodná na prívlastkové vína. Malo vysokú cukornatosť pri všetkých odrodách a veľmi dobrý zdravotný stav.

Vysokú mieru cukornatosti nespôsobili extrémne horúčavy, takže sa udržali aj kyseliny. Za ďalšie výrazne dobré ročníky považujú odborníci ročníky 2000 a 2003.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 30 097
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 739
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 20 330
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 535
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 001
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 158
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 3 714
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 708
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 960
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010