Únikový východ z Billy je zatarasený

Únikové cesty v budovách majú byť stále voľné. Prevádzkovateľ ich nesmie zúžiť alebo zatarasiť.

Prístup k únikovému východu zužuje automat, stojan na tikety a kôš. Dvere blokujú aj predlžovacie káble.(Zdroj: SME – PETER ŽÁKOVIČ)

Predajne siete Billa v Podunajských Biskupiciach a na Bajkalskej ulici majú zatarasené prístupy k niektorým únikovým východom. Príspevok na blogu sme.sk upozornil, že v Podunajských Biskupiciach problém pretrváva viac ako rok. V predajni sú štyri únikové východy. Jeden čiastočne zaberá sklenená vitrína Casio a automat na kávu. Z vonkajšej strany dverí stojí kovový smetný kôš.

Funkčnosť dalšieho únikového východu spochybňuje automat na žuvačky, stojan s tiketmi predajne Tiposu. Z vonkajšej aj vnútornej strany by otvorenie dverí sťažili aj kovové smetné koše. Na držadlo dverí si z okolitých stánkov prichytili predlžovacie elektrické káble.

V prípade požiaru by ľudia bez problémov mohli uniknúť len dvoma zadnými východmi. V rohu dverí pri jednom z nich stojí chladiaci box, pri druhom obvykle býva nákupný vozík s nápojmi.

Predajňa na Bajkalskej ulici je na tom lepšie. Pri jednom východe zavadzia len detská atrakcia – motorka. Druhý zaberá stojan s okrasnými rastlinami na kolieskach, ale okolo je ďalší tovar.

Zvyšné dva východy sú v poriadku. Pracovník centrály Billy objasnil, že na všetky predajne dohliada centrálny požiarny technik. „Hneď ho upozorním, aby urobil kontrolu.“ Dodal, že nedostatky určite spôsobili nájomcovia. Smetné koše, ktoré stoja pred niektorými východmi, nepovažuje za väčší problém. „Dvere sú ťažké a pri otváraní by kôš odhodili,“ povedal.

„Únikové cesty musia byť trvalo voľné,“ potvrdil Anton Tesár z okresného riaditeľstva hasičov, ktoré kontroluje stav únikových východov. Hasiči porovnávajú skutočnosť s projektom protipožiarnej bezpečnosti v budove. Organizácii, ktorá východy nejakým spôsobom obmedzí, hrozí pokuta do výšky 500­tisíc korún.

Tesár povedal, že kontroly robia systematicky, minimálne raz za tri roky. Obchodné domy by sa mali dostať na rad až v budúcom roku. Mimo plánu môžu hasiči reagovať, len ak dostanú podnet na akútne problémy. „Potrebujeme vedieť miesto a ako to tam vyzerá,“ upresnil Tesár.

Ani vtedy však hasiči nemôžu prísť na kontrolu okamžite. „Musíme ju podľa zákona oznámiť aspoň deň dopredu,“ povedal Tesár.

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 25 652
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 786
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 645
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 565
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 295
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 115
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 983
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 896
  9. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 853
  10. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 837