SME
Nedeľa, 29. november, 2020 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Ročník 2006 bude bez ľadového vína

Ročník 2006 považujú vinári za jeden z najlepších za posledné obdobie, pretože má vysokú cukornatosť a zároveň si udržal aj kyseliny. S ľadovým zberom však už tento rok nerátajú. Hrozno na ľadové víno sa totiž môže oberať len pri teplotách mínus sedem stu

Ročník 2006 je podľa vinárov jeden z najlepších za posledné obdobie a bude bohatý na prívlastkové vína. Chýbať mu však budú pre teplé počasie ľadové vína.Ročník 2006 je podľa vinárov jeden z najlepších za posledné obdobie a bude bohatý na prívlastkové vína. Chýbať mu však budú pre teplé počasie ľadové vína. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ SME – PAVOL FUNTÁL)

pňov a nižších.

Takéto ochladenie však meteorológovia v najbližšom období neočakávajú. Naopak, v Bratislave a okolí budú pretrvávať teploty nad 3 až 5 stupňov.

„Ľadový zber sa robí zväčša pred Vianocami, teraz je však príliš teplo a hrozno už začína hniť,“ hovorí Ingrid Vajcziková, vincúrka z Víno Villa Rača. Hrozno na ľadové víno musí ostať počas zberu zamrznuté a zmrznuté sa musí aj spracúvať.

Mušt musí dosiahnuť cukornatosť 27 stupňov. Takéto vína sú výrazne drahšie, aromatickejšie a predávajú sa v menších fľašiach. Na Slovensku sa zväčša robí z odrôd rizling rínsky a rizling vlašský.

Skryť Vypnúť reklamu

Ani vinár Milan Pavelka, ktorý v roku 2002 robil u nás ľadový zber prvý, s ročníkom 2006 neráta. „Mráz zatiaľ nebol a na hrozno už pôsobia huby a plesne, černie,“ povedal.

Ročník 2006 je podľa vinárov vynikajúci a bude bohatý na prívlastkové vína. Charakteristické preň budú aj vína so zvyškovým cukrom. Napriek tomu, že budú suché, budú mať plnšiu chuť. Vysokú cukornatosť hrozna spôsobilo teplé a slnečné počasie.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 30 918
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 339
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 15 365
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 9 572
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 303
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 846
  7. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 645
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 437
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 171
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 941
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu