SME

Tohtoročné suché vína budú mať plnšiu chuť

Tri dni trvali oslavy mladého vína na Primaciálnom a Radničnom námestí. „Najprv to vyzeralo smutne, pršalo a námestie sa celkom vyľudnilo,“ sťažuje sa jeden z predavačov vo vinárskom stánku. So slnečným počasím stúpol aj záujem o ochutnávku mladých či arc

Oslavy mladého vína v centre mesta trvali tri dni, pokračovať budú Dňom otvorených pivníc na Malokarpatskej vínnej ceste a ochutnávkou tohtoročného beaujolais.Oslavy mladého vína v centre mesta trvali tri dni, pokračovať budú Dňom otvorených pivníc na Malokarpatskej vínnej ceste a ochutnávkou tohtoročného beaujolais. (Zdroj: FOTO SME – PAVOL FUNTÁL)

hívnych vín pod holým nebom.

„Mám rád mladé víno, pre vinárov je sviatkom lebo je prvé,“ hovorí 52-ročný Pavol. Dodáva, že to naše sa pokojne môže porovnávať aj s beaujolais. „ Akurát, že beaujolais je drahšie, takže snobom lepšie chutí,“ zasmial sa. Jedným z mála mladých červe­ných vín, ktoré na námestí ponúkali, bol neronet dornfelder. Vo svojom stánku ho malo Villa víno Rača. „Uhladené plné víno, pritom relatívne ľahké,“ chválila račianska vincúrka Ingrid Vajcziková.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Víno farby čiernych ríbezlí sa podľa nej hodí najmä k cestovinám.

SkryťVypnúť reklamu

Na trhoch ponúkali svoje vína výrobcovia z mestských častí Rača, Vinohrady a Vajnory. Typickým mladým vínom v ponuke bol Müller Thurgau. Príjemné, osvie­žujúce mladé víno, v ktorom bolo zreteľne cítiť ešte živé kyselinky.

Záujem bol aj o muškátové vína – Pesecká leánka z Vajnôr bola príjemne sladkastá. „To bude jednou z charakteristických vlastností vín tohto roku – budú to vína so zvyškovým cukrom. Napriek tomu, že budú suché budú mať plnšiu chuť,“ hovorí vincúrka. Vysokú cukornatosť hrozna spôsobilo teplé a slnečné počasie. Ak by sa vinári chceli zvyškového cukru zbaviť, museli by víno nechať ďalej kvasiť. To by však malo za následok vyšší obsah alkoholu vo víne a pálivú chuť.

Autor: japa

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 370
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 517
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 304
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 352
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 956
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 512
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 084
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu