pre jesenné ročné obdobie. Svojich výrobcov vína tu budú predstavovať jednotlivé mestské časti. Mladé vína budú v meste ponúkať aj v piatok a v sobotu od 10. do 22. hodiny.
Mladé vína sú vo vinárskom roku vzácne, pretože sú prvé. „Zrejú len minimálny čas, prakticky „neležia“, takže skladba ovocných tónov a kyselín je v nich ešte veľmi živá. Preto sú svojím spôsobom trochu neokrôchané,“ hovorí vincúrka z Villa víno Rača Ingrid Vajcziková.
Oslavovať sviatok mladého vína začala Bratislava pred dvoma rokmi. V tejto tradícii chcelo mesto nadviazať na oslavy mladého beaujolais, ktoré začali ponúkať aj v našich obchodoch a podnikoch.
V oslavách mladého vína však v súčasnosti slovenskí, českí, nemeckí a rakúski vinári tradíciu beaujolais predbehli. Kým Francúzi nové víno ochutnávajú a krstia už pol storočia tretí novembrový štvrtok, u nás sa piť začína už na Martina, 11. novembra. Svätý Martin má dávať podľa organizátorov osláv mladému vínu požehnanie. Oficiálnym a tradičným patrónom vinárov a vína je však svätý Urban.
Medzi typické odrody, ktoré sú vhodné na mladé víno, patrí müller thurgau, iršai oliver, muškát otonel, muškát moravský. Sú to odrody, ktoré rýchlo dozrievajú, zbierajú sa v auguste.
Najviac zastúpená a najcharakteristickejšia odroda u nás je müller thurgau. Z červených vín sa bude prezentovať mladá frankovka. „U červených vín je ťažké dosiahnuť, aby práve mladé boli tie, ktoré upútajú. Sú príliš rozhádzané, kyseliny nie sú ešte na mieste. Najvhodnejší na mladé víno je neronet dornfelder, ktorý najskôr dozrieva,“ hovorí vincúrka. Jeden zo slovenských vinárov však experimentuje aj s odrodou gamay, z ktorej sa vyrába beaujolais.
Na vínnej ceste otvoria rekordný počet pivníc
Rekordný počet 81 pivníc a pivničiek vinárov sprístupnia na siedmom ročníku Dňa otvorených pivníc na Malokarpatskej vínnej ceste. Bude 17. a 18. novembra na 50-kilometrovej trase medzi Bratislavou a Trnavou. Ochutnávať sa budú mladé i archívne rizlingy, müllery, či sauvignony. Organizátori pripravili tritisíc vstupeniek. Majú podobu taštičky s vínovým pohárom, ktorá sa dá zavesiť na krk. K tomu patrí odznak v podobe korkovej zátky, vínny pas s adresami a mapkou všetkých 81 pivníc.
Bratislava a jej okolie je vinohradníckym krajom už viac ako tisíc rokov. Podľa niektorých zdrojov vínnu révu doniesli už Rimania, oficiálne zmienky hovoria o nemeckých vinohradníkoch v ranom stredoveku. Zvláštne špecifické zloženie pôdy v lokalite od Bratislavy po Modru považujú vinohradníci za prírodné bohatstvo regiónu. Sú to pôdy z rozpadnutej žuly. (tasr, japa)
Vinári: ročník 2006 je výnimočný
Tento rok bola podľa vincúrky Villa Víno Rača Ingrid Vajczikovej fantastická úroda. „Ročník 2006 je výnimočný tým, že hrozno malo aj vysokú cukornatosť, aj množstvo kyselín. Starí vinári spomínajú, že podobne kvalitný bol ročník 1947.“
„Hrozno, ktoré sme už spracovali, bude na prívlastkové vína. Má fantastickú cukornatosť pri všetkých odrodách a výborný zdravotný stav. Ročník 2006 bude patriť medzi najlepšie za posledných 20 rokov,“ povedal vinár Peter Matyšák.
Podľa vinára Milana Pavelku bol tento vinohradnícky rok veľmi ťažký. “ Zima bola veľmi silná a vlhká jar vytvorila dobré podmienky pre hubovité ochorenia. Júl a august boli však už pre vinič priaznivé. Bolo teplo aj dosť zrážok nato, aby sa vinič správne vyvíjal.“ Definitívne sa kvalita vína podľa Pavelku ukáže práve v tomto čase – pri práci s mladými vínami.
(japa)