SME

Práca ako každá iná, tvrdí palič v krematóriu

Na deň otvorených dverí do bratislavského krematória sa v sobotu doobeda prišlo pozrieť päť ľudí. „Zväčša starší ľudia, tí sú už zmierení so smrťou. Zaujíma ich najmä, ako sa narába s rakvou alebo či je dodržiavaná pieta,“ charakterizoval návštevníkov ve­

Palič Rudolf Laca so svojím pomocníkom počas navážania rakvy do pece.Palič Rudolf Laca so svojím pomocníkom počas navážania rakvy do pece. (Zdroj: FOTO SME – PETER ŽÁKOVIČ)

dúci strediska Michal Merva.

Pred obedom však prišiel aj 24-ročný Ivan. „Prišiel som zo zvedavosti. Je to príležitosť pozrieť si niečo, čo človek len tak bežne neuvidí. Mame som však radšej nepovedal, kam idem. Určite by krútila hlavou,“ povedal.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Návštevníci mali možnosť pozrieť si miestnosť a zariadenie, ktoré rakvy naváža do pece. V druhej miestnosti sledovali v kruhových okienkach po boku paliča Rudolfa Lacu priebeh žehu. „Čo tam horí teraz?“ spýtali sme sa. „Ľudské telo,“ odpovedal.

„Pracujem tu šesť rokov. Je to práca ako každá iná,“ tvrdí palič.

SkryťVypnúť reklamu

Na otázku, či ich pri práci niečo prekvapilo, či zažili niečo zvláštne alebo bizarné, sa vedúci strediska aj palič len ticho usmievali. „Na to sa pýta každý, ale o tom sa nehovorí. Zachovávam pietu. Za šesť rokov som odmanažoval vyše 10-tisíc rakiev,“ hovorí a dodáva, že paliči sa každej pred navážaním do pece poklonia.

Palič Rudolf Laca povedal, že zo začiatku ho znepokojovali niektoré zvuky počas žehu. „Praskot a tak, ale potom si zvyknete,“ hovorí a pozoruje proces, ktorý sa odohráva v peci pri 750 stupňoch.

Prevádzka v krematóriu je nepretržitá. „V noci síce spravidla nepálime, ale rakvy prijímame,“ hovorí Michal Merva. Palič otvára pec a do nádob vysýpa popol. Niečo zaštrkoce. „To sú endo­protézy,“ vysvetľuje riaditeľ pohrebníctva Marianum Miloslav Hrádek. „Boli tu aj ľudia, ktorí sa pýtali, čo robíme s tým zlatom, čo nám zostáva. Po kremácii však žiadne zlato nenájdete. Scvrkne sa a celkom sčernie.“

SkryťVypnúť reklamu

Pri každej kremácii musí byť telo v rakve. „Prednedávnom sme tu mali starého otca, ktorému zomrel vnuk, zabil sa na skejtborde, a ten si prial, aby sme chlapcovi nechali na ruke hodinky, ktoré mu kedysi kúpil. Samozrejme, celkom sa zdeformovali,“ hovorí Merva. Na otázku, koľko trvá jeden žeh, hovorí, že to závisí od tela. „Normálne to trvá jednu hodinu, ale telo, ktoré bolo ožarované pri rakovinovom ocho­rení, horí zväčša o pol hodiny dlhšie.“ „Niekedy aj dve,“ upresnil palič.

Exkurzia v krematóriu pokračovala v chladenej miestnosti plnej čakajúcich rakiev a v trakte, kde ako knihy v knižnici stáli vedľa seba zoradené urny.

Mladý Bratislavčan Ivan sa zaujímal o drevené materiály, z ktorých boli jednotlivé truhly. Pri východe sme sa ho spýtali, či počas exkurzie zvažoval aj otázku, či sám uprednostní pohreb alebo kremáciu. „Snažím sa na to ešte nemyslieť,“ usmial sa.

SkryťVypnúť reklamu

„Spopolnenie je menej náročné finančne aj priestorovo. Má aj tú výhodu, že ak sa sťahujete do iného mesta, je omnoho ľahšie vziať urnu a jednoducho ju preniesť, ako zabezpečiť exhumáciu,“ povedal riaditeľ pohrebníctva.

Kremácií pribúda

Počas posledných rokov sa počet kremácií v Bratislave zvýšil. Kým pred desiatimi rokmi bol pomer kremácií ku klasickým pohrebom 60 ku 40, v súčasnosti je to už asi 70 ku 30. V Prahe je napríklad spopolňovaných až 98 percent zosnulých.

Slovenské krematóriá

Na Slovensku je šesť krematórií – v Bratislave, Nitre, Nových Zámkoch, Banskej Bystrici, Žiline a v Košiciach. Podľa zákona krematórium musí byť umiestnené ďalej ako 100 metrov od obytnej zástavby.

Bratislavské krematórium patrí medzi chránené národné kultúrne pamiatky. Bolo postavené v rokoch 1968 – 1969 a jeho autorom je architekt Ferdinand Milučký.

„Stavba krematória sa pri pohľade na západné svahy Malých Karpát stala bratislavskou dominantou. Je uznávaným špičkovým dielom, jedným z mála, ktoré vytvárajú obsah pojmu slovenská architektúra,“ hovorí Karol Vlk z Pamiatkového ústavu. Dodal, že novodobým pamiatkam sa v odborných kruhoch venuje pozornosť posledných pätnásť rokov. Ich ochrana je pritom menej náročná a opierajú sa o čerstvú symboliku.

(japa)

Urny, zoradené v regáloch.

FOTO SME – PETER ŽÁKOVIČ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 97 042
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 044
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 728
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 963
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 263
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 034
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 763
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu