SME
Streda, 3. marec, 2021 | Meniny má Bohumil, BohumilaKrížovkyKrížovky

Marianum čistí cintoríny a volá do Krematória

Pred Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých pozýva pohrebníctvo Marianum na deň otvorených dverí do Krematória. Kto bude mať záujem, môže si v čase od 9.00 do 15.00 pozrieť kremačnú technológiu aj proces spaľovania. Obe kremačné pece prešli gener

Na bratislavských cintorínoch sa už ľudia pripravujú na Sviatok všetkých svätých a Dušičky.

»FOTO SME – MIROSLAVA CIBULKOVÁ

álnymi opravami, druhá na jar tohto roku. Oprava stála približne dva milióny korún. Nová pec stojí približne dvanásť miliónov.

„Rešpektovali sme odporúčanie výrobcu, ktorý generálnu opravu odporúča po 10-tisíc žehoch. V peci bolo od roku 2000 vykonaných necelých 10 500 kremácií. Bola to plánovaná oprava,“ povedal riaditeľ pohrebníctva Miloslav Hrádek.

Marianum tento rok pre zvýšený počet krádeží na cintorínoch investovalo do stráženia cintorínov. Zabezpečujú ho súkromné bezpečnostné služby. Opravili aj fasádu Domu smútku, kvetinárstvo a domček správcu na cintoríne v Slávičom údolí, dokončili rekonštrukciu terasy v Krematóriu.

Za prvých deväť mesiacov zarobilo pohrebníctvo necelých 92 miliónov. V súčasnosti eviduje takmer 15-tisíc neplatičov. Na druhej strane sú aj zákazníci, ktorí si hroby „preplatili“. Sú to predplatitelia, ktorí si za hrobové miesta zaplatili dopredu na 10 či 20 rokov v čase od septembra minulého roka do augusta, keď po­hrebníctvo zvýšilo cenu za hrobové miesto na 612 korún. Tú potom mestské zastupiteľstvo skresalo opäť takmer na polovicu.

Predplatiteľom však Marianum peniaze vracať nebude. V súčasnosti sa pohrebníctvo podľa slov riaditeľa pripravuje na príchod Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých. „Cintoríny teraz intenzívne čistíme, najmä od spadnutého lístia.“ Priestory pred nimi prenajali predajcom kvetov a kahancov.

Pohrebníctvo Marianum je mestská príspevková organizácia, ktorá spravuje a prevádzkuje v Bratislave 21 cintorínov a Krematórium. Vyše 91-tisíc hrobových a takmer 21,5-tisíca urnových miest.




Ako sú pre verejnosť otvorené cintoríny

Od včerajšieho dňa do 3. novembra sú všetky cintoríny otvorené od siedmej ráno do 20.00. Na každom cintoríne bude zamestnanec pohrebníctva, ktorý bude k dispozícii návštevníkom a v prípade záujmu im odpovie na otázky týkajúce sa hrobových miest. Do areálu cintorínov nebude povolený vjazd žiadnych motoro­vých vozidiel.

(japa)
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  3. Študuj aj popri zamestnaní! Moderná vysoká škola!
  4. Čo zamestná mladého človeka v dobe 4.0?
  5. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  6. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  7. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 23 620
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 14 656
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 307
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 940
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 688
  6. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 451
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 6 439
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 086
  9. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 5 947
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 5 808
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu