„Pri našich stánkoch sa zastavujú o niečo mladší ľudia a s konkrétnymi otázkami aj rodiny s deťmi,“ hovorí Denisa Priadková, jedna z organizátorov. Súťaž sa v týchto dňoch končí, zajtra bude v Poluse vyhodnotenie všetkých, čo sa do chudnutia zapojili, a vyhlásenie víťazov.
V rovnakom podujatí minulý rok Bratislavčania schudli spolu vyše štvrť tony.
Podľa Priadkovej sa podujatie tento rok rozšírilo o ochutnávky a tematické prednášky, zapojilo sa spolu asi 1,5-krát viac ľudí.
„Vďaka ochutnávkam sa mnoho ľudí mohlo naučiť jesť to, na čo si normálne doma netrúfnu,“ hovorí.
Cieľom bola zmena stravovacích návykov a odbúranie predsudkov o biopotravinách.
„Ľudia nám hovorili, vraj to nie je pre nich, domnievali sa, že to znamená vegetariánstvo. Bio kvalita však znamená, že plodiny sa pestujú tak ako pred sto rokmi, dobytok nedostáva preventívne antibiotiká ani hormóny a do potravín sa nepridávajú farbivá.“
Podľa aktuálnych údajov je na Slovensku asi 50 biofariem, v Česku asi 800 a v Rakúsku 19-tisíc.
„Mnohí sú prekvapení, krehký špaldový chlebík totiž nie je ten známy 'polystyrén',“ dodáva Priadková. Veľkým prekvapením vraj bolo zistenie, že cukor má chuť.
„Trstinový cukor je oveľa zdravší ako biely, obsahuje vitamíny a minerály a niektorým pripomínal chuť orieškov alebo karamelu.“ Zdravé recepty možno nájsť na internetovej stránke kampane.