FOTO |
Predsudky, pokiaľ ide o pitnú vodu v Bratislave, sa týkajú najmä jej farby a chuti, používania chlóru a tvrdosti vody. Kvalita vody sa prísne kontroluje od zdroja vody až po konečného spotrebiteľa. Skôr ako sa voda dostane do vodovodu, prečerpáva sa zo zdroja do úpravne vody. Po dezinfekcii chlórom alebo oxidom chloričitým ide do vodovodnej siete.
Hovorkyňa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Jana Šulajterová povedala, že v Bratislave sa na výrobu pitnej vody využíva len podzemná voda. Má kvalitu pitnej vody a už nepotrebuje úpravu. Výnimkou je vodný zdroj Rusovce - Ostrovné lúčky - Mokraď, kde sa z podzemnej vody odstraňuje mangán.
Pitná voda má byť bez chuti a bez vône. Ak z kohútikov tečie zakalená, na príčine vraj nie sú potrubia, ktoré spravujú vodárne, ale staré rozvody v domoch a bytoch.
"Voda, ktorú Bratislavčania pijú, patrí k najkvalitnejším mestským vodám v Európe. Spĺňa všetky predpísané hygienické limity," hovorí Štulajterová. Kvalitu vody vodárenská spoločnosť pravidelne kontroluje. Každý rok vypracúva program s rozsahom a počtom odberov vzoriek vody. Program kontroly odsúhlasuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva, kde vodárenská spoločnosť zasiela aj výsledky rozborov vody. V roku 2005 laboratórium vodárenskej spoločnosti skontrolovalo kvalitu pitnej vody odberom a analýzou 1435 vzoriek. "Namerané hodnoty jednotlivých ukazovateľov kvality pitnej vody v Bratislave sú dlhodobo výrazne nižšie ako predpísané limitné hodnoty," hovorí Štulajterová.
Priamo u spotrebiteľov kontroluje kvalitu vody aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Vodu u spotrebiteľov odoberajú v pravidelných intervaloch vo vytypovaných lokalitách. Stanislav Duba z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave povedal, že okrem monitoringu pitnej vody robia kontroly aj v rámci štátneho zdravotného dozoru.
Vodné filtre
Výrobcovia filtrov poukazujú na to, že zlúčeniny chlóru s organickými zvyškami vytvárajú karcinogény. Štulajterová však hovorí, že chlór, ktorý trvalo neprevyšuje stanovené medzné hodnoty pre pitnú vodu, zdravie neohrozuje.
"Čím je voda ďalej od chlorátora, tým je v nej obsah chlóru menší." Karcinogénne látky pri chlórovaní môžu vzniknúť, záleží to však od zloženia vody. Škodlivé účinky môžu vzniknúť, keď sa na pitnú vodu upravujú povrchové vody z priehrad a riek. Chlór vtedy môže reagovať s organickými látkami, ktoré v takýchto vodách sú. Bratislavská voda je však z podzemných zdrojov a tento problém sa jej teda netýka. Štulajterová preto považuje filter na bratislavskú vodu za zbytočnú investíciu.
Na trhu je široký výber filtrov za rôzne ceny. Niektoré z nich však môžu zdravie skôr ohroziť, ako zlepšiť. Vodu ochudobňujú o dôležité minerálne látky a stopové prvky a upravujú ju až na úroveň destilovanej vody. Vo filtroch sa navyše môžu aj pri dobrej starostlivosti množiť mikroorganizmy.
Pitný režim
Dospelý človek potrebuje denne približne 40 mililitrov vody na kilogram hmotnosti. Pri váhe 70 kilogramov to znamená 2,5 až tri litre, z toho vo forme nápojov 1,5 až dva litre. Zvyšok vody získava v jedle. Pri horúčavách sa potreba tekutín môže až zdvojnásobiť. Optimálny pitný režim je však dôležitý v každom ročnom období.
Alžbeta Béderová z poradne zdravej výživy na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva odporúča začať každý deň nápojom, zlepší sa tak krvný obeh, prečistia sa črevá a obličky. Tekutiny je vraj najlepšie doplniť aspoň pol hodinu pred jedlom a po ňom. "Ideálny osviežujúci nápoj je pramenitá voda," hovorí. Na prvé miesto kladie vodu z vodovodu. Ďalej odporúča piť najmä nízkomineralizované "tiché" vody.
"Väčšiu pozornosť pri výbere vôd musia venovať ľudia chorí na obličky, so sklonom k tvorbe močových kameňov či pri vysokom tlaku, keď sa neodporúčajú vody s vyšším obsahom sodíka. V každom prípade je žiaduce jednotlivé druhy striedať, aby príjem minerálov nebol jednostranný."
Časté pitie vysokosýtených nápojov môže u citlivých ľudí spôsobiť poškodenie hlasiviek, podráždenie žalúdočnej sliznice a tlak na bránicu. Pre deti sýtené nápoje nie sú vhodné vôbec. Na pitie sú dobré aj zeleninové a ovocné šťavy, džúsy a džúsové striky, bylinkové a ovocné čaje. DAGMAR GUROVÁ
Čo sa kontrolujeÁ Mikrobiologické a biologické ukazovatele (napríklad escherichia coli, enterokoky, živé organizmy)
Á Fyzikálne a chemické ukazovatele
Á Anorganické ukazovatele (napríklad arzén, bór, dusičnany, meď, olovo, ortuť)
Á Organické ukazovatele (napríklad benzén, pesticídy)
Á Dezinfekčné prostriedky a ich vedľajšie produkty (napríklad voľný chlór)
Á Ukazovatele, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvniť senzorickú kvalitu vody, teda jej chuť, vôňu, vzhľad (napríklad hliník, chloridy, mangán, železo)
Á Ukazovatele, ktorých prítomnosť je vo vode žiaduca (horčík, vápnik)
Á Rádiologické ukazovatele
Kde sa hlásia poruchy
Poruchu vodovodného potrubia treba telefonicky ohlásiť na bezplatnom telefónnom čísle 08 00 12 13 33, ktoré funguje 24-hodín denne. Nehody, ktoré ohrozujú kvalitu vody, spoločnosť vyhlasuje.
Podľa kontrolórov je ideálnym osviežujúcim nápojom pramenitá voda. Naša mestská voda patrí k najkvalitnejším v Európe. FOTO SME - PAVOL FUNTÁL |