Stupavčania sa pokúsia aj o zápis do Slovenskej knihy rekordov.
„Na 2,8 kilometra dlhej trati od mástskeho humna až k pódiu slávností pred kultúrnym domom si budú ľudia štafetovo podávať hlávku kapusty,“ povedal riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Stupave Pavel Slezák.
O zápis do Slovenskej knihy rekordov sa pokúsia nielen dĺžkou trate, ale aj počtom zúčastnených. „Veríme, že sa nám podarí prekonať doterajší rekord „živého dopravníka“, do ktorého sa zapojilo 1136 účastníkov,“ povedal Slezák.
Každý rok prichádza na Deň zelá asi šesťtisíc návštevníkov denne. Podujatie je známe a obľúbené ako festival záhoráckeho folklóru, sprevádzajú ho výstavy regionálnych umelcov, súťaže o najťažšiu hlavičku kapusty, najkrajšie dyňové strašidlo, najkrajšiu kolekciu úrody či remeselnícky jarmok.
Minulý rok sa víťazom súťaže o najťažšiu hlávku kapusty stal Vlado Slezák so šestnásťapolkilogramovým exemplárom.
Aj tento rok sa návštevníci osláv tešia na to, že v reštauračných zariadeniach budú podávať záhorácke kapustové špeciality. Okrem bohatej ponuky gastronomických špecialít a degustácie kvasenej kapusty je pre návštevníkov pripravený kultúrny program, v ktorom účinkujú súbory z regiónu, dychové hudby, hudobné skupiny stredného prúdu a tiež profesionálni umelci.
Sprievodným podujatím už počas týždňa bolo rezbárske sympózium a včera výstava Úroda 2006 – Sedliacky dvor. Svoje umenie tu vystavovali aj záhradkari, konala sa tu výstava kaktusov a ekopestovateľov.
Pestovanie kapusty a jej spracovanie je typické pre stupavský región. Kvasenie kapusty sa tu dedí, mnohé rodiny ju potom takto upravenú expedujú do obchodnej siete.