SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky
TENTO ROK BUDE PODĽA VINÁROV JEDNÝM Z NAJLEPŠÍCH ZA POSLEDNÝCH DVADSAŤ ROKOV. PÔDA BRATISLAVSKÝCH VINÍC JE ŠPECIFICKÁ, NAPRIEK TOMU ZANIKAJÚ

Vinári: Rok 2006 bude na prívlastkové vína

Oberačkové slávnosti a zber hrozna vrcholia, podľa vinárov bude ročník 2006 jedným z najlepších za posledné obdobie.

Zloženie pôdy od Bratislavy po Modru umožňuje dorábať špecifické vína. Vinohrady v bratislavskom Podhorskom páse však vytláča výstavba, je z nich totiž krásna vyhliadka na mesto.

FOTO SME – MIROSLAVA CIBULKOVÁ

Oberačkové slávnosti a zber hrozna vrcholia, podľa vinárov bude ročník 2006 jedným z najlepších za posledné obdobie.

„Podľa doterajšieho zberu hrozno, ktoré sme už spracovali, bude na prívlastkové vína. Má fantastickú cukornatosť pri všetkých odrodách a výborný zdravotný stav. Vyzerá to tak, že ročník 2006 bude patriť medzi najlepšie za posledných 20 rokov,“ hovorí vinár Peter Matyšák.

Výrazne dobré ročníky boli podľa neho naposledy v rokoch 2000 a 2003. „Ročník 2000 mal podobne ako tento rok vysokú cukornatosť, vtedy ju však spôsobili extrémne horúčavy, takže hrozno na druhej strane stratilo vodu a znížilo sa aj množstvo kyselín. Teraz je vysoká miera cukornatosti spôsobená prirodzeným spôsobom, takže sa držia aj kyseliny.“

Ročník 2000 bol podľa Matyšáka výborný najmä na biele odrody, 2003 na modré - tento ročník bude výborný na biele aj modré. „Napríklad neronet dornfelder má cukornatosť okolo 22, čo je na našu oblasť veľmi vysoká hodnota.“

Podľa vinára Milana Pavelku je hodnotiť ročník 2006 ešte predčasné. „Bol to veľmi ťažký vino­hradnícky rok, zima bola veľmi silná a vlhká jar vytvorila dobré podmienky pre hubovité ochorenia. Júl a august boli však už pre vinič priaznivé. Bolo teplo a aj dosť zrážok na to, aby sa vinič správne vyvíjal.“

V tomto čase sa podľa Pavelku zatiaľ len ukazuje šanca, že by ročník mohol byť kvalitný. „Cukornatosť u müllerov je veľmi dobrá, začínajú dozrievať burgundy – mohli by to byť všetko prívlastkové vína. Možnože tento ročník bude jeden z najlepších za posled­ných šesť rokov. “

Definitívne sa kvalita vína bude môcť podľa Pavelku hodnotiť až v novembri, keď vinári začnú pracovať s mladými vínami. Za najlepší ročník zatiaľ v tomto novom tisícročí považuje ročník 2003.

Zvláštne špecifické zloženie pôdy v lokalite od Bratislavy po Modru považujú vinohradníci za prírodné bohatstvo regiónu. Sú to pôdy z rozpadnutej žuly. Sú vína, ktoré sa dajú dorábať len z takýchto vinohradov. Napriek tomu mnohé vinice pohltila výstavba.

Bytová výstavba na Vinohradoch (v Podhorskom páse) sa začala a realitné kancelárie už predávajú prvé bytové domy. Na tomto území býva v súčasnosti na rozlohe 300 hektárov asi 300 obyvateľov. V budúcnosti sa predpokladá nárast až na deväťtisíc. Severovýchodnú hranicu zóny Podhorský pás tvorí okraj lesa, severozápadnú Pekná cesta v Krasňanoch.

Výstavbu umožnila zmena územného plánu zóny, ktorú schválila mestská časť Nové Mesto na podnet majiteľov viníc. Snahy zastavať vinohrady boli vždy, ešte za socializmu sa hovorilo o tom, že tu bude diplomatická štvrť. Teraz na ich vrchu pribúdajú vily. Z vinohradov je výborná vyhliadka na mesto.

Väčšiu časť lukratívneho Podhorského pásu napriek tomu zatiaľ stále tvoria záhrady a vinice, ktoré sú jednými z posledných v meste. Pred zastavaním ich chráni zákon o vinárstve a vinohradníctve. Väčšina vinohradov v tejto lokalite je však zanedbaná a nevyužívaná.

Sú urbanisti, ktorí v súčasnosti presadzujú myšlienku, že vino­hrady nepatria do veľkých miest. Svoje vinice si však príkladne udržuje Praha, Budapešť, Porto či Bordeaux.

Prívlastkové vína

Líšia sa podľa stupňa cukornatosti – kabinet (19 stupňov cukornatosti), neskorý zber (21 st.), hroznový výber (24 st.), bobuľový výber (27 st.), ľadové víno (27 st. – oberané pri teplotách – 6 stupňov a nižších), slamové víno (27 st. – vyrobené z hrozien, ktoré ležali aspoň tri mesiace na slame, rákosí alebo boli zavesené).

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  3. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  4. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  2. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  3. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  4. Magazín SME Ženy už v predaji
  5. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  6. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  7. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  8. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  9. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  10. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 625
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 24 787
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 483
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 270
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 796
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 163
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 12 585
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 451
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 216
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 068
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu