SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Na vinobraní voňal burčiak, ale aj fyzulnačka

Burčiaková veselosť, lokše s makom, ústa zalepené tureckým medom a bruchá plné fyzulnačky. To všetko vo víre kolotočov a hudby sa spája na pezinskom vinobraní.

Tri Pezinčanky nevarili fyzulnačku preto, aby vyhrali, išlo im najmä o dobrú atmosféru. V Rači sa ponúkal nielen burčiak, ale predvádzala sa aj príprava hroznového muštu. Napriek upršanému počasiu mali oberačkové slávnosti úspech.

FOTO SME – DAGMAR GUROVÁ, PETER ŽÁKOVIČ

Burčiaková veselosť, lokše s makom, ústa zalepené tureckým medom a bruchá plné fyzulnačky. To všetko vo víre kolotočov a hudby sa spája na pezinskom vinobraní.

Oberačkové slávnosti, ktoré trvali od piatka do nedele, sa tradične začali „prvým dúškom“. Zemepán pezinského panstva sa opýtal svojich majerníkov, ako spravovali jeho vinice. Richtár slobodného kráľovského mesta Pezinok na tri dni odovzdal kľúče od mestskej brány Bakchusovi. „Pime, jedzme, hodujme, radujme sa,“ vyzýval Bakchus návštevníkov. Po ochutnaní „prvého dúšku zlatavého moku“ hodili všetci poháre o zem a vinobranie vyhlásili za otvorené.

Mestom sa už v tom čase dalo kráčať len „z nohy na nohu“, čo bolo to správne tempo na obzeranie stánkov s keramikou, košíkmi, drevenými hračkami a šperkami. Minciari z Kremnice razili pamätné mince na pezinské vinobranie, vo fľašiach bublal burčiak, niektorých zlákala husacina, iných pokrik veselých predavačiek scískaníc.

Pomedzi stánky chodili cigánski muzikanti a hrali k vínku i k pečenému prasiatku. „Koník, koník,“ volal malý chlapček, ktorý sa nechcel odtrhnúť od detského kolotoča.

„Pre nás vinobranie znamená stretnutie s priateľmi, samozrejme, ochutnáme burčiak a večer sme na koncerte. Vždy sa dobre zabávame a užijú si tu aj deti,“ hovoria Andrea a Mário z Ružomberka, ktorí na pezinskú oberačku chodia pravidelne.

V sobotu pokračovali slávnosti vinobrania medzinárodnou súťažou o najlepšiu fyzulnačku, čiže fazuľovú polievku.

Od rána bola ulička pri evanjelickom kostole plná kotlíkov, všade sa vznášala vôňa ohňa a dym občas aj zaštípal v očiach. Súťaž odštartoval výstrel z dela. „Myslela som, že je to naozaj nejaký veľký kanón, keď to tak buchlo, a vyzerá pritom ako z hračkárstva,“ smiala sa 10-ročná Katka, ktorá prišla na fyzulnačku prvýkrát.

Polievku varilo 21 družstiev, súťažil aj tím zo Srbska, Česka, boli tam aj družstvá so Šale, Považskej Bystrice či Dubovej.

Čakanie na polievku spríjemnili prvé majstrovstvá Slovenska v ťahaní heverom na čas. Po dvojhodinovom ochutnávaní fyzulnačiek získal prvé miesto a putovnú medenú varechu tím z Chorvátskeho Grobu. Slávnosti uzavrelo v nedeľu požehnanie úrode a alegorický sprievod.

Vinobranie od piatka do nedele prebiehalo podľa zvyku aj v celej hornej časti Rače. Na tradície nadviazala súťaž o najatraktívnejší otvorený dvor. Majitelia dvorov ponúkli kvalitný burčiak, víno a račianske špeciality. Vinári súperili o najkrajší strapec hrozna, stánky zas o najlepší burčiak.

Pozvánka do Modry

V Modre bude vinobranie od 21. do 24. septemra. V piatok naobed sa začne Strunobraním – prehliadkou folkovej, blue­grassovej a trampskej hudby. Slávnostné otvorenie vinobrania bude na Námestí Ľudovíta Štúra o 17.00. Ďalej sa návštevníci môžu zabávať pri cimbalovej hudbe, pozrieť si môžu aj vinohradníckeho strašiaka či navštíviť omšu. Medzitým môžu ochutnať vína na verej­­nej medzinárodnej degustácii vín v Mestskej pivnici, čaká ich aj ochutnávka hrozna a ohňostroj. K nedeľňajšej zábave prispeje opäť hudba, burčiak sa bude dať ochutnať priamo z fontány.

(dagu)

História malokarpatského vinobrania

Historik Ján Milan Dubovský hovorí, že prvé správy o pezin­ských vinohradoch a slávnostiach pri začiatku oberačiek čiže vino­braniach pochádzajú z 13. storočia. Prvý dúšok ochutnávali richtár, mešťanosta a senátori, vyhrávala cigánska muzika. Neskôr pribudli alegorické sprievody. Na čele išiel alegorický voz ozdobený stuhami a listami viniča. Okolo kráčali ľudia, ktorí sa podieľali na dorobení vína. Na druhom voze bola ukážka prešovania hrozna a dievčatá ponúkali hosťom hrozno a mušt. Na treťom voze – lajtre – viezli sud starého vína, na ktorom sedela kráľovná slávností.

Hospodárska recesia začiatkom 20. storočia čaro oberačiek síce ochudobnila, ale stále sa slávilo v pezinských viechach. Až v roku 1934 mestská rada rozhodla o obnovení pezinských vinobraní.

Tesne pred druhou svetovou vojnou sa tradícia prerušila a nové malokarpatské vinobrania sa začali organizovať až v roku 1958. O rok neskôr boli po Modre oberačkové slávnosti v Pezinku a potom sa každý druhý rok obe mestá v úlohe hostiteľov striedali. Vinobranie sa pokúšali organizovať aj vo Svätom Jure a Vajnoroch, ale neuspeli. Dnes sa vinobranie robí v Modre, Pezinku a Rači.

(dagu)
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 711
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 707
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 945
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 880
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 606
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 463
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 860
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 591
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 534
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 461
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu