Tradíciou husacích hodov je obec známa už viac ako 100 rokov.
Každá z 10 prevádzok cechu husacinárov tu ponúka vstupenky za 50 korún, ktoré umožnia návštevníkovi vstúpiť do vybraných reštauračných dvorov či pivníc s možnosťou ochutnať 200 gramov husaciny s lokšami a kyslou prílohou. K dobrej chuti bude vyhrávať živá ľudová hudba a o dopravu medzi jednotlivými prevádzkami sa postará alegorický voz ťahaný koňmi.
Deň otvorených dverí v Grobe vlani navštívilo takmer 1 500 turistov. V hlavnej sezóne husaciny, teda od septembra do decembra sa v obci pri stoloch s husacinou otočí okolo 100-tisíc kulinárskych labužníkov.
Takmer polovičnú klientelu tvoria zahraniční hostia, najmä z Čiech, Rakúska a najnovšie aj z Francúzska. Takže okrem nadchádzajúcej soboty si návštevníci musia objednať miesto vopred.
Návštevníci v Grobe si pochvaľujú hlavne tradičný spôsob pečenia husí v hlinených pekáčoch, ktoré sú zárukou mäkkého mäsa a tmavohnedej vypečenej kožky.
Jedna celá hus vyjde v reštauráciách a pivniciach v Slovenskom Grobe na 1 500 korún, kilogram husacej pečienky stojí 1 600 korún.
Viac informácií o prevádzkach s tradíciou husacích hodov a mapu husacinárov v Slovenskom Grobe možno nájsť na oficiálnej stránke obce www.slovensky-grob.sk.