SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Exotický svet sa dá ochutnať aj v Bratislave

V orientálnych reštauráciách varia originálni kuchári. Navštevujú ich najviac tu žijúci cudzinci, turistov zaujíma slovenská kuchyňaNezvyčajné kombinácie chutí, exotické prísady, pálivé korenia alebo kuriózne spôsoby stolovania. Za tým všetkým už dnes ..

Majitelia orientálnych reštaurácií hovoria, že sa sčasti prispôsobujú aj požiadavkám turistov alebo ľudí zo zahraničia, ktorí v Bratislave žijú a pracujú. Bratislavčania tiež radi ochutnávajú nepoznané jedlá, niektoré z reštaurácií už majú aj svojich štamgastov. No exotické reštaurácie okrem zvedavcov a gurmánskych svetobežníkov využívajú napríklad aj pracovníci ambasád. Nasnímke arménska reštaurácia.

V orientálnych reštauráciách varia originálni kuchári. Navštevujú ich najviac tu žijúci cudzinci, turistov zaujíma slovenská kuchyňaNezvyčajné kombinácie chutí, exotické prísady, pálivé korenia alebo kuriózne spôsoby stolovania. Za tým všetkým už dnes netreba cestovať na opačný koniec sveta. Orientálni, arabskí či ázijskí šéfkuchári chodia do Bratislavy ukazovať, čo je pre nich v domácom jedálničku prirodzené. Časy, keď si jedinú čínsku reštauráciu v centre mesta Bratislavčania so záujmom prezerali, sú nenávratne preč. Dnes už každé hlavné mesto v Európe má svoje "čínske štvrte" s reštauráciami, arabské uličky s pouličnými bufetmi a japonské sushi bary.

Exotických reštaurácií môže byť v Bratislave do štyridsať, zistiť presný počet by bolo veľmi náročné. "V turistickom sprievodcovi, ktorý máme k dipozícii, je ich asi dvadsať, rozdelené sú podľa zamerania. Najviac tu je ázijských," povedala pracovníčka Bratislavskej kultúrnej a informačnej služby.

Podľa nej sa Slováci do strediska na exotické reštaurácie nechodia pýtať skoro vôbec, turistov skôr zaujíma slovenská kuchyňa. Stáva sa však, že návštevníci mesta sa pýtajú na svoje domáce kuchyne.

Medzi najnovšie exotické reštaurácie v meste patrí Fusion reštaurácia v hoteli Crowne Plaza, ktorá kombinuje tradičné a inovatívne stravovanie. Orientuje sa na európsku a ázijskú kuchyňu, šéfkuchár Saravanan Gurusamy pochádza z Malajzie.

Za najväčší problém chápu majitelia takýchto reštaurácií zásobovanie pôvodnými ingredienciami, ktoré do netradičných receptov patria. Zatiaľ si ich teda zabezpečujú buď dovozom z krajiny pôvodu, čo môže jedlo neprimerane predražiť, alebo chodia nakupovať do viedenských špecializovaných obchodov.

Libanonská reštaurácia

Samir

Arabská kuchyňa je veľmi mnohoraká, no hovorí sa, že práve tá libanonská najviac ovplyvnila modernú kuchyňu krajín Blízkeho východu. Jedinečná je najmä tým, že sa v nej miešajú vplyvy arabské, africké a stredomorské - má v sebe rafinovanosť európskych jedál a dráždivosť exotických korenín.

Predjedlo sa nazýva mezza, prvá libanonská reštaurácia v Bratislave Samir ich ponúka až 18. Od zeleniny či humusu - cícerovej nátierky až po jahňacinu či pikantné arabské klobásky sodžok. V Libanone patria medzi obľúbené ingrediencie zelenina (často baklažány), orechy či šťava z citróna, z korenín sa používa koriander, petržlen, mäta. Podľa Hasana Nasera, majiteľa reštaurácie, treba vyskúšať jahňacinu. "Slováci ju veľmi nevaria, no v Libanone sa pripravuje často - naprírodno, na grile, s klinčekmi, muškátovým orieškom alebo zázvorom," hovorí. Bratislavčania si podľa neho na voňavé korenisté jedlá zvykajú radi, no pomaly.

K libanonským jedlám sa hodí aj libanonský nápoj arak, anízový likér, priaznivo vplývajúci na trávenie. Čo sa týka vín, Libanon má viac ako štvortisícročnú tradíciu v ich výrobe. Ako dezert si návštevník reštaurácie môže vychutnať pravú arabskú kávu, ktorú tu čerstvo melú tesne pred varením. V ponuke je aj orientálna vodná fajka s ovocnou príchuťou, na objednávku tu po jedle vystupuje aj brušná tanečnica.

Indická reštaurácia

Ashoka

Orientálna India rozoznáva mnoho rôznych štýlov varenia, no takmer všetky zjednocuje dochucovanie výraznými koreninami. Kardamón, horčičné semiačka, šafran, čili, niekedy naraz aj desať druhov. Prísť na chuť takémuto jedlu učí Bratislavčanov majiteľ reštaurácie Ashoka Akshay Kumar Dixit od decembra. "Niektorí hostia sa prepočítajú a potom musia jedlo zalievať aj dvoma litrami piva," hovorí s úsmevom Ind. Majú tu aj jedno až také pálivé jedlo, že obsluha z neho pri servírovaní kýcha.

Na Slovensku Akshay žije 20 rokov, s varením tu začínal iba pre pozvaných priateľov. "Robili sme si doma prieskum, čo im chutí, a podľa toho som potom vytváral jedálny lístok," hovorí Akshay. V ponuke je teraz výber asi 150 jedál z rôznych oblastí Indie. Napríklad kuchyňa z pobrežia používa veľa rýb s kokosom, v štáte Rádžastan sa varí s dahlom (indickou šošovicou), kyslastý tamarind je typický pre tamilské jedlá.

Všetky jedlá sa tu pripravujú uznávanými indickými kuchármi, ktorí musia vedieť správne miešať koreniny. Prísady, korenia či bylinky sú dovezené priamo z Indie. Atmosféru dodáva aj typická hudba a vonné tyčinky, sám majiteľ s manželkou víta každého hosťa a ochotne zisťuje, čo má rád, aby mu vedel správne poradiť výber jedla.

Židovská reštaurácia

Chez David

Židovská kuchyňa sa v Bratislave už storočia cíti ako doma. Aj preto si židovská reštaurácia Chez David na Zámockej môže dovoliť nadväzovať na tradíciu v doslovnom zmysle. Na mieste, kde dnes stojí, bola pôvodne židovská ľudová kuchyňa, vybudovaná v roku 1937. V priestoroch prízemia bola vývarovňa a jedáleň, v suteréne sa nachádzal výsek kóšer mäsa. Dnes je tu moderná reštaurácia s tradičným jedálnym lístkom. Klasikou v židovskej kuchyni je šólet (zmes mäsa, strukovín a zemiakov typická pre židov z východnej Európy) alebo kugel (zapekané postrúhané zemiaky alebo to, čo sa v Anglicku nazýva puding) či slepačí vývar s knedličkami z macesovej múky. "Obľúbené sú aj sladké záviny z ťahaných ciest," hovorí majiteľka Zuzana Hesselová. Špecialitou je podľa nej Jerušalejm, kuracie mäso so srdciami a pečienkami v omáčke, akýsi guláš špecifickej chuti. Ako hovoria samotní Židia, v ingredienciách sú vyberaví, v chutiach slobodomyseľní, v ochucovaní dobrodružní a v porciách žičliví.

Exotické reštaurácieMalécon, kubánska reštaurácia - Nám. Ľ. Štúra 4, tel.: 0910 274 583

El Diablo Mexikana Restaurant - Sedlárska 6, tel.: 54 64 21 01

Lotos, čínska reštaurácia - Nitrianska 3, tel.: 55 57 14 25

Bambusová záhrada, čínska reštaurácia - Františkánske námestie 3, tel.: 54 43 24 26

Panda, čínska reštaurácia - Vysoká ulica 39, tel.: 52 92 00 49

Shanghai, čínska reštaurácia, hotel Astra - Prievozská 14/A, tel.: 53 41 50 79

Tsing Tao, čínska reštaurácia - Trnavská cesta 23/A, tel.: 44 45 42 67

Indická reštaurácia Ashoka - Živnostenská 2, tel.: 0903 530 042, 0903 460 313

Indická reštaurácia Krishna - Bulharská 60, tel.: 43 41 09 05

Góvinda, Hare Krishna reštaurácia - Obchodná 30, tel.: 52 96 23 66

Kikaku Sushi Bar - Gorkého 6, tel.: 54 43 47 83

Tokyo Sushi Bar - Panská 27, tel.: 54 43 49 82

Chez David, židovská reštaurácia - Zámocká 13, tel.: 54 41 38 24, 54 41 69 43

Neolit, exotické mäsá - Obchodná 21, tel.: 0902 357 640

Bospor Istanbul - turecké špeciality, Obchodná 21, tel.: 52 92 73 45

Samir, libanonská reštaurácia - Zámocké schody 2, tel.: 54 64 12 04

Palmyra, arabská reštaurácia - Staré Grunty 51, tel.: 0903 249 900

Arménska reštaurácia Ararat - Shopping Park Palace, tel.: 0915 451 693, 0905 451 692

Fusion, (Singapur, Malajzia, Peking) - Crowne Plaza, Hodžovo námestie 2, tel.: 59 34 80 80

FOTO

FOTO

FOTO

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 19 591
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 490
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 18 289
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 074
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 8 566
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 712
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 441
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 355
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 318
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 914
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu