Osobitnou kapitolou bratislavského vinohradníctva je šampanské víno. Pred 181 rokmi víno zo Champagne nebolo chránené ochrannou známkou a Bratislava bola prvým miestom mimo územia Francúzska, kde sa tento nápoj vyrábal.
Dom Perignon
So vznikom šampanského sa spája legenda o benediktínskom mníchovi Domovi Perignonovi, ktorý mal niekde v kúte pivnice v Hautvilles zabudnúť fľaše s vínom. Pravda je ale menej romantická a je paradoxné, že pri vzniku šampanského boli anglickí krčmári.
Víno zo Champagne sa prepravovalo na ostrovy v sudoch, hostinskí ho stáčali do hrubostenných fliaš a uzatvárali korkovou zátkou s drôtenou zarážkou. Vo Francúzsku ešte vtedy nepoužívali hrubostenné fľaše, navyše uzatvárali ich ešte drevenými kolíkmi omotanými handričkou. Víno expedované v zime sa vo fľašiach znova prebudilo, začalo kvasiť a pri otvorení buchlo a zašumelo.
Aj keď zásluhy Doma Perignona sú veľké, vývoj šampanského bol zložitejší a trval dvesto rokov.
Hubertovo šampanské
O zrode bratislavského šampanského máme tiež legendu. Podľa nej sa francúzsky vojak zranený na Napoleonovom ťažení do Ruska liečil v bratislavskom špitáli a zamiloval sa do krásnej ošetrovateľky Paulíny. Johann Evangelist Hubert si mladú ošetrovateľku zobral za manželku a keďže pochádzal zo Champagne, v roku 1825 založil firmu na výrobu šampanského.
Pravda je ale iná. Neskoršiu fabriku Hubert založili bratislavskí mešťania Johann Fischer a Michael Schön?bauer, členovia mestskej rady. Fischer, ktorý bol obchodníkom s koloniálnym tovarom a vínom, obstaral kapitál a Schönbauer, ktorý bol chirurgom v mestskom lazarete, prevzal technické vedenie firmy.
Rodina Hubertovcov vstúpila do firmy až roku 1875 a po smrti J. E. Huberta (1882) sa jej vedenia ujala jeho vdova Paulína. Hubertovo šampanské získalo rad medzinárodných ocenení a na prelome 19. a 20. storočia sa vyrábali tri druhy: Gentry Club extra dry, Gentry Club Triple Sec a City Sec Hubert J. E.
Bratislavské šampanské určené dámam a pánom z lepšej spoločnosti sa vyvážalo do USA, Austrálie, Talianska, Ruska, Anglicka a Indie. Keď na miléniovej výstave roku 1896 v Budapešti cisár František Jozef I. v Hubertovom pavilóne ochutnal jeho víno, povedal: "Toto šampanské je vynikajúce!"
Po prvej svetovej vojne nastala stagnácia a podnik z Radlinského ulice presťahovali do Serede. Značka na rozdiel od nemenej slávneho Chateau Palugyay prežila. VLADIMÍR TOMČÍK, združenie Devínska brána