SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Teplo zvyšuje nároky na uskladnenie potravín

Horúce počasie zvyšuje požiadavky na kvalitné uskladnenie potravín, hlavne mäsových a mrazených výrobkov. Pozreli sme sa, ako to vyzerá v stánkoch s rýchlym občerstvením.

V zariadeniach, ktoré pripravujú alebo predávajú jedlo, platí v lete zvýšený štátny zdravotný dozor, kontrolujú uskladnenie. FOTO SME - PAVOL MAJER

"V týchto dňoch predávame najviac chladené nápoje a rôzne nanuky. O pizzu či hamburger je záujem skôr ráno alebo až podvečer, keď už nie je tak veľmi teplo," hovorí Zuzana, ktorá predáva v stánku s rýchlym občerstvením pri autobusovej stanici. Potraviny vraj skladujú podľa predpisov. "Nejde len o to, aby sme nedostali pokutu. Ak predáme niečo pokazené, zákazník k nám už nepríde."

Vyššie nároky na uskladnenie potravín sú aj vo veľkých obchodoch. Najmä, ak ponúkajú mrazené potraviny v otvorených chladiacich boxoch. Tie nie vždy udržia požadovanú teplotu. "Otvoreným chladiacim boxom neverím. Viackrát som pri nákupe zistila, že vrecúška s mrazenou zeleninou uložené navrchu boli úplne mokré, zelenina v nich bola už rozmrazená," povedala nám 45-ročná pani Dana Žabková.

Prípadnú škodlivosť predávaných potravín kontrolujú regionálne úrady verejného zdravotníctva. V súvislosti s letnými horúčavami a turistickou sezónou platí v zariadeniach, ktoré ponúkajú stravovanie, zvýšený štátny zdravotný dozor. Preverujú sa lahôdkarské a cukrárenské výrobky.

Vzorky na laboratórnu kontrolu odoberajú aj z potravín, ktoré sa predávajú v stánkoch. Za prvý polrok v nich odobrali viac ako 500 vzoriek potravín, z ktorých asi 10 percent nevyhovelo. Iveta Trusková z odboru hygieny výživy Úradu verejného zdravotníctva povedala, že predajne potravín alebo miesta, kde sa podáva jedlo, musia dodržiavať hygienické predpisy nielen pri uskladňovaní potravín, ale aj pri manipulácii s nimi a príprave jedla. Chladiace reťazce musia byť funkčné a v dobrom technickom stave. Teplota v nich má byť nastavená tak, ako to vyžadujú potraviny, aby nedošlo k ich rozmrazeniu a opätovnému zmrazeniu.

Trusková vysvetlila, že predpísané teploty sa majú dodržiavať aj pri tepelnom spracovaní potravín. Prevádzkovateľ je povinný teploty v chladiacom zariadení aj pri tepelnom spracovaní monitorovať. Môže ich zaznamenávať prístrojom alebo ich priebežne kontroluje a zaznamenáva sám. Okrem toho musia ľudia, ktorí jedlo predávajú alebo ho pripravujú, dodržiavať pravidlá osobnej hygieny, čistotu pracovného oblečenia a rúk. Musia mať zdravotný preukaz a byť na prácu s potravinami odborne spôsobilí.

DAGMAR GUROVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 38 507
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 897
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 655
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 9 275
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 129
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 955
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 274
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 918
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 718
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 607
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu