SME

Teplo zvyšuje nároky na uskladnenie potravín

Horúce počasie zvyšuje požiadavky na kvalitné uskladnenie potravín, hlavne mäsových a mrazených výrobkov. Pozreli sme sa, ako to vyzerá v stánkoch s rýchlym občerstvením.

V zariadeniach, ktoré pripravujú alebo predávajú jedlo, platí v lete zvýšený štátny zdravotný dozor, kontrolujú uskladnenie. FOTO SME - PAVOL MAJER


"V týchto dňoch predávame najviac chladené nápoje a rôzne nanuky. O pizzu či hamburger je záujem skôr ráno alebo až podvečer, keď už nie je tak veľmi teplo," hovorí Zuzana, ktorá predáva v stánku s rýchlym občerstvením pri autobusovej stanici. Potraviny vraj skladujú podľa predpisov. "Nejde len o to, aby sme nedostali pokutu. Ak predáme niečo pokazené, zákazník k nám už nepríde."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vyššie nároky na uskladnenie potravín sú aj vo veľkých obchodoch. Najmä, ak ponúkajú mrazené potraviny v otvorených chladiacich boxoch. Tie nie vždy udržia požadovanú teplotu. "Otvoreným chladiacim boxom neverím. Viackrát som pri nákupe zistila, že vrecúška s mrazenou zeleninou uložené navrchu boli úplne mokré, zelenina v nich bola už rozmrazená," povedala nám 45-ročná pani Dana Žabková.

SkryťVypnúť reklamu

Prípadnú škodlivosť predávaných potravín kontrolujú regionálne úrady verejného zdravotníctva. V súvislosti s letnými horúčavami a turistickou sezónou platí v zariadeniach, ktoré ponúkajú stravovanie, zvýšený štátny zdravotný dozor. Preverujú sa lahôdkarské a cukrárenské výrobky.

Vzorky na laboratórnu kontrolu odoberajú aj z potravín, ktoré sa predávajú v stánkoch. Za prvý polrok v nich odobrali viac ako 500 vzoriek potravín, z ktorých asi 10 percent nevyhovelo. Iveta Trusková z odboru hygieny výživy Úradu verejného zdravotníctva povedala, že predajne potravín alebo miesta, kde sa podáva jedlo, musia dodržiavať hygienické predpisy nielen pri uskladňovaní potravín, ale aj pri manipulácii s nimi a príprave jedla. Chladiace reťazce musia byť funkčné a v dobrom technickom stave. Teplota v nich má byť nastavená tak, ako to vyžadujú potraviny, aby nedošlo k ich rozmrazeniu a opätovnému zmrazeniu.

SkryťVypnúť reklamu

Trusková vysvetlila, že predpísané teploty sa majú dodržiavať aj pri tepelnom spracovaní potravín. Prevádzkovateľ je povinný teploty v chladiacom zariadení aj pri tepelnom spracovaní monitorovať. Môže ich zaznamenávať prístrojom alebo ich priebežne kontroluje a zaznamenáva sám. Okrem toho musia ľudia, ktorí jedlo predávajú alebo ho pripravujú, dodržiavať pravidlá osobnej hygieny, čistotu pracovného oblečenia a rúk. Musia mať zdravotný preukaz a byť na prácu s potravinami odborne spôsobilí.

DAGMAR GUROVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 97 042
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 044
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 728
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 963
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 263
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 034
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 763
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu