V zariadeniach, ktoré pripravujú alebo predávajú jedlo, platí v lete zvýšený štátny zdravotný dozor, kontrolujú uskladnenie. FOTO SME - PAVOL MAJER |
"V týchto dňoch predávame najviac chladené nápoje a rôzne nanuky. O pizzu či hamburger je záujem skôr ráno alebo až podvečer, keď už nie je tak veľmi teplo," hovorí Zuzana, ktorá predáva v stánku s rýchlym občerstvením pri autobusovej stanici. Potraviny vraj skladujú podľa predpisov. "Nejde len o to, aby sme nedostali pokutu. Ak predáme niečo pokazené, zákazník k nám už nepríde."
Vyššie nároky na uskladnenie potravín sú aj vo veľkých obchodoch. Najmä, ak ponúkajú mrazené potraviny v otvorených chladiacich boxoch. Tie nie vždy udržia požadovanú teplotu. "Otvoreným chladiacim boxom neverím. Viackrát som pri nákupe zistila, že vrecúška s mrazenou zeleninou uložené navrchu boli úplne mokré, zelenina v nich bola už rozmrazená," povedala nám 45-ročná pani Dana Žabková.
Prípadnú škodlivosť predávaných potravín kontrolujú regionálne úrady verejného zdravotníctva. V súvislosti s letnými horúčavami a turistickou sezónou platí v zariadeniach, ktoré ponúkajú stravovanie, zvýšený štátny zdravotný dozor. Preverujú sa lahôdkarské a cukrárenské výrobky.
Vzorky na laboratórnu kontrolu odoberajú aj z potravín, ktoré sa predávajú v stánkoch. Za prvý polrok v nich odobrali viac ako 500 vzoriek potravín, z ktorých asi 10 percent nevyhovelo. Iveta Trusková z odboru hygieny výživy Úradu verejného zdravotníctva povedala, že predajne potravín alebo miesta, kde sa podáva jedlo, musia dodržiavať hygienické predpisy nielen pri uskladňovaní potravín, ale aj pri manipulácii s nimi a príprave jedla. Chladiace reťazce musia byť funkčné a v dobrom technickom stave. Teplota v nich má byť nastavená tak, ako to vyžadujú potraviny, aby nedošlo k ich rozmrazeniu a opätovnému zmrazeniu.
Trusková vysvetlila, že predpísané teploty sa majú dodržiavať aj pri tepelnom spracovaní potravín. Prevádzkovateľ je povinný teploty v chladiacom zariadení aj pri tepelnom spracovaní monitorovať. Môže ich zaznamenávať prístrojom alebo ich priebežne kontroluje a zaznamenáva sám. Okrem toho musia ľudia, ktorí jedlo predávajú alebo ho pripravujú, dodržiavať pravidlá osobnej hygieny, čistotu pracovného oblečenia a rúk. Musia mať zdravotný preukaz a byť na prácu s potravinami odborne spôsobilí.
DAGMAR GUROVÁ