SME
Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Teplo zvyšuje nároky na uskladnenie potravín

Horúce počasie zvyšuje požiadavky na kvalitné uskladnenie potravín, hlavne mäsových a mrazených výrobkov. Pozreli sme sa, ako to vyzerá v stánkoch s rýchlym občerstvením.

V zariadeniach, ktoré pripravujú alebo predávajú jedlo, platí v lete zvýšený štátny zdravotný dozor, kontrolujú uskladnenie. FOTO SME - PAVOL MAJER

"V týchto dňoch predávame najviac chladené nápoje a rôzne nanuky. O pizzu či hamburger je záujem skôr ráno alebo až podvečer, keď už nie je tak veľmi teplo," hovorí Zuzana, ktorá predáva v stánku s rýchlym občerstvením pri autobusovej stanici. Potraviny vraj skladujú podľa predpisov. "Nejde len o to, aby sme nedostali pokutu. Ak predáme niečo pokazené, zákazník k nám už nepríde."

Vyššie nároky na uskladnenie potravín sú aj vo veľkých obchodoch. Najmä, ak ponúkajú mrazené potraviny v otvorených chladiacich boxoch. Tie nie vždy udržia požadovanú teplotu. "Otvoreným chladiacim boxom neverím. Viackrát som pri nákupe zistila, že vrecúška s mrazenou zeleninou uložené navrchu boli úplne mokré, zelenina v nich bola už rozmrazená," povedala nám 45-ročná pani Dana Žabková.

Prípadnú škodlivosť predávaných potravín kontrolujú regionálne úrady verejného zdravotníctva. V súvislosti s letnými horúčavami a turistickou sezónou platí v zariadeniach, ktoré ponúkajú stravovanie, zvýšený štátny zdravotný dozor. Preverujú sa lahôdkarské a cukrárenské výrobky.

Vzorky na laboratórnu kontrolu odoberajú aj z potravín, ktoré sa predávajú v stánkoch. Za prvý polrok v nich odobrali viac ako 500 vzoriek potravín, z ktorých asi 10 percent nevyhovelo. Iveta Trusková z odboru hygieny výživy Úradu verejného zdravotníctva povedala, že predajne potravín alebo miesta, kde sa podáva jedlo, musia dodržiavať hygienické predpisy nielen pri uskladňovaní potravín, ale aj pri manipulácii s nimi a príprave jedla. Chladiace reťazce musia byť funkčné a v dobrom technickom stave. Teplota v nich má byť nastavená tak, ako to vyžadujú potraviny, aby nedošlo k ich rozmrazeniu a opätovnému zmrazeniu.

Trusková vysvetlila, že predpísané teploty sa majú dodržiavať aj pri tepelnom spracovaní potravín. Prevádzkovateľ je povinný teploty v chladiacom zariadení aj pri tepelnom spracovaní monitorovať. Môže ich zaznamenávať prístrojom alebo ich priebežne kontroluje a zaznamenáva sám. Okrem toho musia ľudia, ktorí jedlo predávajú alebo ho pripravujú, dodržiavať pravidlá osobnej hygieny, čistotu pracovného oblečenia a rúk. Musia mať zdravotný preukaz a byť na prácu s potravinami odborne spôsobilí.

DAGMAR GUROVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  2. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  8. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  9. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  10. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 27 309
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 21 852
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 204
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 400
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 867
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 835
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 983
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 768
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 382
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu