SME
Streda, 3. marec, 2021 | Meniny má Bohumil, BohumilaKrížovkyKrížovky

Rybári zmizli, rybám je teplo, nežerú a neberú

Rybári, ktorí sa na niektorých plážach ešte pred pár dňami delili o miesto s kúpajúcimi sa z jazier vytratili. Ryby neberú. Podľa ichtyológov je dôvodom príliš vysoká teplota vody.

"Optimálne teplota vody by mala byť 20 25 stupňov, v súčasnosti je však vyššia a v niektorých jazerách sa blíži k tridsiatim stupňom. Voda preto obsahuje málo kyslíka a ryby prestávajú prijímať potravu," hovorí ichtyológ Slovenského rybárskeho zväzu Bratislava Emanuel Seemann.

Dodáva, že výskyt kyslíka v tridsaťstupňovej vode môže klesnúť aj pod sedem miligramov na liter vody. Ryby potom majú len obmedzené dýchanie a zastavuje sa látková výmena.

Úhyn rýb z tohto dôvodu zatiaľ podľa Seemanna nehrozí. Za ešte väčšie nebezpečenstvo ako teplotu vody považuje však vysokú návštevnosť jazier a to, že ľudia do vody idú nakrémovaný opaľovacími prípravkami.

Skryť Vypnúť reklamu

"Na hladine tieto krémy zanechávajú olejový film, ten hladinu odrezáva od okolia a vzduchu a tak bráni okysličovaniu jazera."

Spolužitie rybárov a kúpajú?cich sa na Draždiaku vyvolávalo nervozitu. Rybári totiž chytali rovno na pláži, na mieste, kde chodievali rodiny s deťmi vyhľadávajúce tieň. Párkrát sa stalo, že plavec v jazere sa zachytil o silon.

"Plával som a zrazu som zacítil nejaký drôt na hrudi. Bol to rybársky silon. Nechápem, aký pôžitok môžu mať z rybári z chytania na pláži plnej ľudí," hovorí 30-ročný Petržalčan René. Dodal, že jeho priateľke zase v jazere pri tvári presvišťalo rybárskej olovko.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  3. Študuj aj popri zamestnaní! Moderná vysoká škola!
  4. Know-how študenta: Zažiť, získať prax a spoznať svet
  5. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  6. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  9. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 24 994
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 14 541
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 299
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 7 043
  5. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 638
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 577
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 6 254
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 088
  9. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 5 950
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 5 698
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu