SME
Streda, 3. marec, 2021 | Meniny má Bohumil, BohumilaKrížovkyKrížovky

V knižnici vystavujú najstaršie kuchárske knihy

Rakúska národná knižnica sa rozhodla sprístupniť verejnosti najstaršie a najcennejšie exempláre kuchárskych kníh zo svojej bohatej zbierky. Kuchárska kniha ako kulinárska partitúra podstatne pomohla spoločenskému vzrastu umelcov varenia.

FOTO

Po prvýkrát spracovali odborníci toto kultúrne a sociologicko-historické svedectvo v rámci rozsiahlej výstavy. Návštevníci sa oboznámia s rozličnými spôsobmi stolovania, ktoré popri lukulských hodoch odzrkadľovali lesk dvorných banketov.

Úvodnú časť expozície tvorí niekoľko najstarších rakúskych stredovekých kuchárskych kníh, ako napríklad rukopis z viedenského kláštora sv. Doroty, ktorý je datovaný okolo roku 1400.

Veľa kuchárskych kníh z tohto obdobia prekvapuje receptami plnými fantázie, ale aj medicínskymi aspektmi prípravy jedál. Niektoré veľkoryso kolorované rukopisy vysvetľujú slovom i obrazom získavanie a prípravu domácich i exotických prísad.

Vynález kníhtlače pomohol kuchárskym knihám na ceste ich víťazného ťaženia dejinami, pričom k tým najkrajším príkladom patria nádherne ilustrované vydania pápežského kuchára Bartolomea Scappiho z čias renesancie alebo dvorného kuchára Marcusa Rumpolda. Vystaveným exponátom dominuje zbierka kuchárskych kníh z 19. storočia, v ktorej sa Rakúsko prezentuje ako kulinársky štát s regionálnymi vplyvmi českej či uhorskej kuchyne.

V ďalších tematických okruhoch je predstavená kuchyňa ako pracovisko, ale aj ako dejisko a miesto, kde sa kuli sprisahania a panovníkom miešala otrava do jedál.

Výstava kuchárskych kníh v Rakúskej národnej knižnici na námestí Josefsplatz 1 potrvá do 31. októbra 2006. Knižnica je otvorená od utorka do nedele od 10.00 do 18.00, vo štvrtok do 21.00 Vstupné je päť eur.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo zamestná mladého človeka v dobe 4.0?
  2. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  3. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  4. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  5. Študuj aj popri zamestnaní! Moderná vysoká škola!
  6. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  7. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 24 271
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 14 611
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 326
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 7 016
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 641
  6. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 577
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 6 352
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 108
  9. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 5 971
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 5 764
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu