FOTO |
Po prvýkrát spracovali odborníci toto kultúrne a sociologicko-historické svedectvo v rámci rozsiahlej výstavy. Návštevníci sa oboznámia s rozličnými spôsobmi stolovania, ktoré popri lukulských hodoch odzrkadľovali lesk dvorných banketov.
Úvodnú časť expozície tvorí niekoľko najstarších rakúskych stredovekých kuchárskych kníh, ako napríklad rukopis z viedenského kláštora sv. Doroty, ktorý je datovaný okolo roku 1400.
Veľa kuchárskych kníh z tohto obdobia prekvapuje receptami plnými fantázie, ale aj medicínskymi aspektmi prípravy jedál. Niektoré veľkoryso kolorované rukopisy vysvetľujú slovom i obrazom získavanie a prípravu domácich i exotických prísad.
Vynález kníhtlače pomohol kuchárskym knihám na ceste ich víťazného ťaženia dejinami, pričom k tým najkrajším príkladom patria nádherne ilustrované vydania pápežského kuchára Bartolomea Scappiho z čias renesancie alebo dvorného kuchára Marcusa Rumpolda. Vystaveným exponátom dominuje zbierka kuchárskych kníh z 19. storočia, v ktorej sa Rakúsko prezentuje ako kulinársky štát s regionálnymi vplyvmi českej či uhorskej kuchyne.
V ďalších tematických okruhoch je predstavená kuchyňa ako pracovisko, ale aj ako dejisko a miesto, kde sa kuli sprisahania a panovníkom miešala otrava do jedál.
Výstava kuchárskych kníh v Rakúskej národnej knižnici na námestí Josefsplatz 1 potrvá do 31. októbra 2006. Knižnica je otvorená od utorka do nedele od 10.00 do 18.00, vo štvrtok do 21.00 Vstupné je päť eur.