SME
Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Študenti hotelierstva majú šikovné ruky a vysoké ambície

Vzduchom preletela horiaca fľaša, za ňou druhá. Na zem však nedopadli. Urobili zopár sált a bezpečne pristáli v rukách mladého barmana Karola Huráka. Nepostrehnuteľným pohybom plameň na oboch fľašiach uhasil a po vrcholnom výkone vychutnával potlesk ...


Mladý barman Karol Hurák predviedol ekvilibristiku s horiacimi fľašami.



FOTO SME - PAVOL MAJER

Vzduchom preletela horiaca fľaša, za ňou druhá. Na zem však nedopadli. Urobili zopár sált a bezpečne pristáli v rukách mladého barmana Karola Huráka. Nepostrehnuteľným pohybom plameň na oboch fľašiach uhasil a po vrcholnom výkone vychutnával potlesk publika. Tvoril ho profesorský zbor Združenej hotelovej akadémie na Mikovíniho ulici, bývalí spolužiaci, ich rodičia a pozvaní hostia. Vo štvrtok večer sa zišli v hoteli Devín na raute.

Skryť Vypnúť reklamu

„Raut je slávnostná príležitosť, kde sa konzumuje postojačky, menu nie je určené a každý si môže vyberať jedlá a nápoje v poradí, množstve a sortimente, akom chce,“ vysvetlila zástupkyňa pre praktické vyučovanie Anna Fuzáková. Raut bol v tomto prípade predmetom praktickej maturitnej skúšky študentov 5. A, jeho súčasťou bola aj predajná vernisáž obrazov akademického maliara Daniela Bidelnicu, ktorý bol medzi hosťami.

Študenti musia na raut všetko zabezpečiť sami - priestor, sponzorov, zostavenie jedálneho a nápojového lístka, nákup surovín, prípravu jedál, kalkulácie, program, obsluhu i dozor. „To všetko, vrátane tvorenia kalkulácií, je súčasťou hodnotenia,“ hovorí Anna Fuzáková. Samotná obsluha už vraj známky podstatne neovplyvní. Ale skúšobná komisia celý večer pozorne sleduje, či každý robí svoju úlohu, ako má. Podľa predsedníčky skúšobnej komisie, ktorá je zásadne z inej hotelovej školy, prípravu akcie zvládli študenti veľmi dobre.

Skryť Vypnúť reklamu

Aj keď sa v škole zjavne dosť naučili, nie všetci chcú zostať v hotelierstve. „Máme veľa spolužiakov, ktorí sú nespokojní, na túto školu išli len preto, lebo na nej neboli testy z matematiky,“ hovorí Barbora Kočíová, topmanažérka 5. A. Niektorí majú vysoké ambície. Ingrid Semániková chce skúsiť šťastie v medzinárodných vzťahoch, minuloročný absolvent Karol Hurák, ktorý pokračuje štúdiom medzinárodného podnikania, uvažuje ešte o Ekonomickej univerzite a chce nájsť uplatnenie v zahraničí.

JANA MARTINKOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  3. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  4. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  5. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  8. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  9. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  1. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 16 293
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 585
  3. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 502
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 7 228
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 058
  6. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 6 746
  7. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 437
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 274
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 156
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 902
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu