Na trhoviskách platia kartelové dohody, obchodníci však ešte nevymizli
"Upozorňujeme kupujúcich aj predávajúcich, aby si dali pozor na peňaženky. Na trhovisku sa nachádzajú vreckári," odznelo v sobotu dopoludnia z ampliónu na trhovisku na Miletičovej a na chvíľu sa zmenil rytmus nakupovania.
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
FOTO
Ani jedna, ani druhá skupina sa nezačudovala, niektoré ženy si akurát presunuli tašky viac dopredu. Vreckári odjakživa patria k neobľúbenej súčasti trhoviska, podobne ako drobní zlodejíčkovia zeleniny či ofrklé predavačky ovocia.
"Neprehadzujte mi tie jahody, berte aj tie menšie," záhoráckym nárečím komanduje predávajúca zákazníčku. Ešte si to môže dovoliť, sezóna jahôd je na začiatku a výber nie je veľký. Socialistický nádych ani cena 160 korún za kilogram však kupujúcu neodradia.
Pri vedľajšom stole siahne iná zákazníčka pomedzi rad kupujúcich, aby okúsila, či sú paradajky dosť tvrdé. Vzorka vzápätí končí v jej taške. Ak tak prejde okolo stovky stánkov, má "nakúpené". Okolo sa motá detská mafia. Obzerajú si vrecká, tašky. Asi šestnásťročný chlapec, zrejme vodca a učiteľ bandy, má prehodenú cez pravú ruku bundu, tak sa môže nenápadnejšie dostať k vrecku prípadnej obete.
Trhovisko však nie je len o zlodejíčkoch a nevrlých predavačoch. "Ochutnejte, mladá pani, sladkú či kyslú?" vynukuje predavačka kapustu rovno zo suda. Má aj kvasáky, čalamádu, cviklu. Stupavská kapusta je pre Mimobratislavčanov trhovou raritou.
Pri stole s bylinkami mladá žena predáva petržlenovú vňať, fenikel, ligurček, šalviu, ale aj kombinované korenie - na fašírku, na pečené kurča, na gyros. Za desať korún si môžete prikúpiť knižočku s radami, ktorá korenina sa na čo hodí, a tiež nejaké recepty. Dobrá služba.
V jednej časti trhoviska sú stánky s mliečnymi výrobkami, mäsom, vajíčkami aj údeninami. Bryndza, syry, mlieko či maslo sú však podstatne drahšie ako v hypermarketoch. "Jój, ale to sa nedá porovnať," reaguje komótna predavačka na poznámku o cenách. Skôr ako ceny odrádza kupujúcich jej pomalá obsluha.
Cena mäsa sa vyrovná cene v obchodoch. Výber je však famózny. Predavač ako za starých čias poukazuje mäsko z každej strany a vychvaľuje ho do neba. "Slaninku? Tú už dnes nemáme," hovorí s ľútosťou, že nemôže uspokojiť zákazníka. "Musíte prísť skôr, slaninka sa predáva rýchlo." Vzápätí však ponúka vyúdený kúsok lahodného mäska a pridáva radu." Musíte to nakrájať len tak natenučko." A keďže momentálne nemá viac zákazníkov, chce sa mu porozprávať. "Kedysi som nosil mäso aj po Slovensku, ale neoplatilo sa. A jaterničky nechcete?" Nezaprie obchodníka. Pokračuje príhodou, keď mu v motoreste pri Košiciach nezaplatila majiteľka za dodávku a ešte mal aj cestou nehodu.
Hlavnú časť trhoviska si približne na polovicu delia predavači zeleniny a ovocia s predavačmi s lacným textilom, taškami či drogériou. Ceny sú kartelové. U jedných aj u druhých.
Pri štyroch stánkoch s taškami majú ten istý cestovný kufrík za tú istú cenu. "Ne, ine nemame," s akcentom hovorí ázijská predavačka. Keď dlho otravujeme, povie, aby sme prišli o týždeň. "Bude." Ukončí jednoslovne debatu. Až má z nej človek pocit, že jej na obchode nezáleží. Úplne iný, ako z predavačiek kvetov, ktoré vybiehajú až do uličky a lákajú hlavne dvojice, len aby urobili tržbu.
Rovnakú cenu, takmer sto korún za kilogram, si držia predavači paradajok, tridsať korún za kilo, predavači zemiakov, a vedú predavači húb, ktorí kilogram lesných plodov predávajú aj za päťsto a drahšie. (zde)