FOTO SME - PAVOL MAJER |
Domáce elektrické spotrebiče ako sú sporáky, chladničky, mrazničky, práčky, umývačky riadu, žehličky, ohrievače vody, televízory alebo žiarovky majú na svedomí veľkú časť spotreby energie v domácnosti. Od čoho závisí spotreba energie týchto prístrojov a ako s nimi zaobchádzať, aby sme ušetrili?
Výber elektrospotrebičov
Pri výbere a kúpe elektrospotrebičov treba prihliadať nielen na ich okamžitý príkon (uvedený napr. vo wattoch), ale hlavne na ich spotrebu (uvádza sa za určitý čas, ako napr. kWh), ktorá má pre nás z dlhodobého hľadiska oveľa väčší význam.
Lacné výrobky s vysokou spotrebou energie sa často nepekne predražia, najmä vzhľadom na neustále rastúce ceny energií. Hlavne v prípade bielej techniky (chladničky, práčky), ktorá má dlhú životnosť, treba sledovať spotrebu energie a veľmi užitočné sú v tomto prípade tzv. energetické štítky. Nimi sa označujú jednotlivé kategórie výrobkov, ktoré sú vyjadrené písmenami (A, B, C...), pričom písmeno A označuje najúspornejšie modely.
Úsporný režim a stand by režim
Väčšina elektrospotrebičov umožňuje nastavenie úsporného režimu - pri práčkach a umývačkách riadu je to hlavne nižšia teplota a kratšia verzia pracieho programu, čo je vzhľadom na šetrenie prírody a našich peňazí vítané.
Zavádzajúci je však tzv. stand by režim pri spotrebičoch, ako je televízor, hi-fi veža, fax, televízor alebo počítač. Aj keď spotreba energie je pri tomto režime na prvý pohľad zanedbateľná, tieto prístroje bývajú zapnuté spravidla každý deň, celý rok. Preto je lepšie vypínať ich zo zásuvky alebo používať zásuvkovú lištu s vypínačom, vďaka ktorej vypneme zo siete jedným tlačidlom všetky zapojené prístroje.
Varenie
Energia sa dá ušetriť aj pri varení - stačí používať pokrievky (zvýši sa tak tlak v hrnci a voda zovrie skôr), alebo variť v menšom množstve vody. Pri varení niektorých jedál, ako sú cestoviny, možno vypnúť sporák skôr a cestoviny dôjdu samy.
Z hľadiska spotreby energie je najvhodnejším spôsobom ohrevu vody rýchlovarná konvica, na druhom mieste plynový sporák a na treťom elektrický sporák. Je vhodné dbať aj nato, aby dno hrnca nebolo menšie ako plocha platne. Ak platňa prečnieva len o tri cm cez dno hrnca, spotreba energie sa zvýši až o 30 %.
Žehlenie
Žehlička je jedným z najväčších hltačov energie v domácnosti. Tajomstvo úspornejšieho žehlenia spočíva v správne navlhčenej bielizni.
Ak je bielizeň príliš vlhká alebo príliš suchá, spotreba energie rastie, pretože treba žehliť dlhšie. Netreba zabudnúť ani na zvyškové teplo po vypnutí žehličky zo siete, aj ním sa ešte dá určitú dobu žehliť. Žehlenie má okrem estetickej funkcie aj funkciu hygienickú, ako je tomu v prípade žehlenia detských plienok, posteľnej bielizne alebo utierok.
Niektoré časti bielizne však žehliť netreba, stačí si dať záležať na jej dôkladnom vyvesení a poskladaní. Ušetríme tak nielen energiu elektrickú, ale aj našu.
Osvetlenie
Nová generácia úsporných žiariviek má životnosť až 15-násobne dlhšiu, ako je životnosť obyčajnej žiarovky a zároveň majú až o 80 % nižšiu spotrebu energie. Je to preto, že elektrická energia sa v úspornej žiarivke premieňa hlavne na svetlo a len minimálna časť na teplo.
U klasickej žiarovky je to presne naopak - ak sa dotknete obyčajnej rozžeravenej žiarovky, popálite sa, no ak to isté vyskúšate na úspornej, pocítite rozdiel. Aj keď cena úsporných žiariviek je vyššia, návratnosť je veľmi rýchla.
Úsporné žiarivky je najvhodnejšie umiestniť do miestností, kde sa svieti dlhodobejšie, menej vhodné je to napr. na toalete alebo v kúpeľni. Úplnú svietivosť totiž dosahujú až po približne 15 minútach svietenia. Navyše neustálym zapínaním a vypínaním svetla sa životnosť žiariviek výrazne znižuje.
Ivana Jaššová,
Ekoporadňa Živica
www.ekoporadna.sk
Otázka:
Asi 50 metrov od nášho domu sa nachádza stĺp elektrického vedenia s veľmi vysokým napätím. Môže to byť nebezpečné z hľadiska elektrosmogu?
"Z hľadiska hygienických noriem je zóna 50 metrov v poriadku. Blízkosť tohto stĺpa však môže, ale nemusí posilniť vplyv rôznych geopatogénnych zón. V prípade obáv je preto dobré nechať si v okolí domu zmerať geopatogénne zóny."