SME
Streda, 3. marec, 2021 | Meniny má Bohumil, BohumilaKrížovkyKrížovky

Boj s ľadom pokračuje, pomáha aj Maďarsko

Druhý stupeň povodňovej aktivity na Dunaji stále trvá. Počas minulého týždňa s ľadom v úseku rieky Bratislava - Komárno zápasili dva ľadoborce. "Jeden je v prístave v Komárne. Druhý sme v utorok presunuli z bratislavského prístavu do Čunova. K tomu ...

Ani mrazivé počasie Bratislavčanov od výletov do prírody neodradilo. Cez víkend sa korčuľovalo na Chorvátskom ramene, Štrkoveckom jazere, ale aj na obľúbenom jazere na Železnej studničke (na snímke).

FOTO SME - PAVOL MAJER

Druhý stupeň povodňovej aktivity na Dunaji stále trvá. Počas minulého týždňa s ľadom v úseku rieky Bratislava - Komárno zápasili dva ľadoborce. "Jeden je v prístave v Komárne. Druhý sme v utorok presunuli z bratislavského prístavu do Čunova. K tomu sa pridal aj maďarský ľadoborec, ktorý nám prišiel včera na pomoc," hovorí Pavel Virág, vedúci odboru vodohospodárskej prevádzky z Povodia Dunaja. Ľadoborce budú odstraňovať súvislý ľadový zámrz, ktorý sa vytvoril medzi Bratislavou a Čunovom v dĺžke asi štyri kilometre.

Podľa Virága je situácia v súčasnosti stabilizovaná a vyhlásenie tretieho stupňa povodňovej aktivity nehrozí. Mrazivý charakter počasia má však naďalej pretrvávať aj budúci týždeň, takže boj s ľadom na rieke bude pokračovať.

Počas silných mrazov sa minulý týždeň na Dunaji vytvorila ľadová vrstva - ľadochod. Niektoré úseky rieky súvislo zamrzli. Kompaktná ľadová vrstva pokryla Dunaj v úseku vodného diela Gabčíkovo aj Hrušovskú zdrž. Nahromadeniu krýh sa vodohospodári snažia predísť tým, že ľadoborce ľad lámu a zabezpečujú, aby sa posúval cez Čunovo do starého koryta Dunaja.

Kryhy by totiž mohli upchať koryto rieky a aj pri takom nízkom prietoku, aký je v súčasnosti, spôsobiť povodeň. Vždy, keď bola Bratislava v minulosti zatopená, išlo o ľadovú povodeň. Spôsobila ju ľadová bariéra, ktorá sa vytvorila pod mestom a bránila vode, aby pretekala ďalej. Preto sa vyliala do mesta.

Plavebná premávka medzi Komárnom a Bratislavou je už týždeň prerušená. Dokedy tento stav potrvá, závisí od počasia. Naposledy bol Dunaj zamrznutý v roku 1956, vtedy dokonca ľadové zátarasy bombardovali. Maďarský ľadoborec, bude dvom slovenským pomáhať dovtedy, kým bude trvať riziko povodňového nebezpečenstva. "Situáciu nemôžeme podceňovať a ľad treba lámať, hneď keď sa začína vytvárať ľadová zátarasa," povedal Virág.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  2. Študuj aj popri zamestnaní! Moderná vysoká škola!
  3. Čo zamestná mladého človeka v dobe 4.0?
  4. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  5. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  6. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  7. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  8. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  9. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 24 271
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 14 611
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 326
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 7 016
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 641
  6. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 577
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 6 352
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 108
  9. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 5 971
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 5 764
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu