Medovnikárky pečú aj firemné logá a Harryho Pottera

Medzi pomerne zriedkavé profesie patrí medovnikárstvo, Bratislavčanka KATARÍNA SARIDISOVÁ však pečie už deväť rokov a jej prácu ocenili aj na medzinárodnej výstave. V roku 1993 získala spolu so svojou spoločníčkou striebornú medailu na gastronomickej ...


„V poslednom čase majú ľudia záujem aj o ježibaby,“ hovorí Katarína Saridisová. Možno to súvisí s popularitou Harryho Pottera. FOTO – AUTOR



Medzi pomerne zriedkavé profesie patrí medovnikárstvo, Bratislavčanka KATARÍNA SARIDISOVÁ však pečie už deväť rokov a jej prácu ocenili aj na medzinárodnej výstave. V roku 1993 získala spolu so svojou spoločníčkou striebornú medailu na gastronomickej výstave v hoteli Kyjev.

„K pernikárstvu som sa dostala náhodou, v roku 1992 sme s mojou bývalou spoločníčkou začali piecť a hneď o rok sme získali ocenenie. Po rozdelení federácie sme sa rozhodli aj my ísť každá svojou cestou, odvtedy podnikám sama. Aj naďalej ponúkame medovníky na výstavách, každoročne na potravinárskej výstave v Inchebe, naše slovenské medovníčky však možno vidieť a, samozrejme, kúpiť, na autosalónoch a na Conecu,“ hovorí Katarína Saridisová.

Hoci sú pre medovnikárov rozhodujúce sviatky – vianočné, veľkonočné, krstiny, ani oni sa nevyhli aktuálnym módnym trendom. „Momentálne ideme s dobou a pečieme Harryho Pottera, o ktorého je veľký záujem. Pečieme aj mobilné telefóny, s postupným popularizovaním sviatkov ako svätý Valentín a Halloween majú ľudia záujem aj o takéto motívy. Teda rôzne strašidlá, tekvice a podobne,“ povedala K. Saridisová. Ďalšou oblasťou, v ktorej sa medovníky presadili, sú rôzne firemné logá a symboly. „Spolupracovali sme napríklad so Slovenskými aerolíniami, ktorým sme piekli ich logo. Pre jednu stavebnú firmu vystavujúcu na Conecu sme piekli malé domčeky, pre autosalóny pripravujeme autíčka,“ hovorí K. Saridisová.

Každý medovník je jedinečným originálom. „Keďže ide vyslovene o ručnú prácu a jediný stroj, ktorý používame, je miesič cesta, rovnaké medovníky sa prakticky ani nedajú urobiť. Vyrábame výlučne z prírodných produktov, používame med, nie melasu ako pri priemyselne vyrábaných medovníkoch. Takmer vôbec nepoužívame tuk, natierame ním jedine plech pred pečením,“ opisuje svoju prácu Katarína Saridisová, ktorá je autorkou takmer všetkých motívov. Buď podľa vlastnej predstavy, alebo na objednávku najprv námet nakreslí, vystrihne formu, skúšobne upečie, až potom sa ukáže finálny výrobok. Pre ľudí, ktorým je ľúto zjesť vyzdobené medovníky, mieni v najbližšej budúcnosti piecť trvanlivé – nejedlé. „Napríklad medovníky v tvare dieťaťa, pečené na krstiny, ľudia odmietajú jesť. Tvrdia, že do dieťatka hrýzť nebudú,“ hovorí Katarína Saridisová, ktorej Slovenské medovníčky si môžete kúpiť pred Tescom a v Starej tržnici.

MIRO GRMAN

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  2. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  3. Leto nekončí!
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  7. Už aj seniori presadajú do SUV
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  10. Bratislava gets a new public space and park
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 491
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 094
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 203
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 703
  5. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 629
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 354
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 074
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 056
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 665
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 567