SME
Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Sommelierov obviňujú, že pijú zákazníkom víno

Na Združenej hotelovej akadémi na Mikovíniho ulici bola vo štvrtok súťaž vinárskych odborníkov juniorov Sommelier Českej a Slovenskej republiky. Pod odborným vedením Kataríny Kučerovej a hlavného majstra Roberta Naštického sa na súťaž pripravovali aj ...


Sommelieri mimo služby víno nepijú, tvrdí Roland Albrecht (vľavo) a Matej Lacko. FOTO – AUTOR



Na Združenej hotelovej akadémi na Mikovíniho ulici bola vo štvrtok súťaž vinárskych odborníkov juniorov Sommelier Českej a Slovenskej republiky. Pod odborným vedením Kataríny Kučerovej a hlavného majstra Roberta Naštického sa na súťaž pripravovali aj dvaja Bratislavčania MATEJ LACKO a ROLAND ALBRECHT, ktorí napokon obsadili druhé a tretie miesto.

Do akej miery je pri degustácii rozhodujúci talent a čo sa dá získať tréningom?

Skryť Vypnúť reklamu

MATEJ: „Určite je dôležitý aj talent, ale človek jednoducho musí degustovať a degustovať. Dá sa to naučiť, tak ako niekto vie rozoznať chuť viacerých džúsov. Degustátor postupuje vylučovacou metódou a v duchu si hovorí, toto nemôže byť z Francúzska, pretože chýba taká a taká ingrediencia. Niekedy takto precestuje celý svet. Podľa môjho názoru je nevyhnutné skĺbiť vedomosti zo školy a praxou získané skúsenosti, iba prax nestačí.“

ROLAND: „Človek si môže pomôcť napríklad tak, že pri degustácii zachytí isté charakteristiky, ale nevie ich pomenovať. Prečíta si odbornú literatúru, kde zistí, o čo išlo, a potom si už danú chuť zapamätá.“

Ako vyzerala súťaž a čo všetko musí vedieť sommelier?

MATEJ: „Prvá časť bol teoretický test, pretože sommelier by mal vedieť posúdiť všetky podávané nápoje, nielen víno. Teda aj kávu, ale napríklad aj cigary a všetko, čo reštaurácia ponúka. V druhej časti sme degustovali vína a vo finále sme mali odporučiť vhodné víno k jedlu, servírovať šampanské a ukázať ďalšie zručnosti spojené s podávaním nápojov.“

Skryť Vypnúť reklamu

ROLAND: „Ide aj o vedomosti súvisiace so skladovaním vína a surovín, ale aj o manažérske schopnosti.“

Koľko študentov sa na vašej akadémii venuje sommelierstvu?

MATEJ: „Momentálne štyria, ale naši pedagógovia sú odhodlaní vychovať ďalších. Mnohí ľudia nedokážu spávne podávanie vín oceniť, ale napríklad medzi diplomatmi sú veľkí odborníci, a tí sa sťažovali, že na Slovensku podávajú nekvalitné víno, alebo ho nevedia správne ponúknuť.“

ROLAND: „Boli sme na exkurzii v hoteli Carlton a vôbec nie sme spokojní s ich prácou. Hotely takéhoto formátu by mali byť podstatne profesionálnejšie, v Carltone majú namiesto vínnej pivnice len sklad. Skladovanie je pritom veľmi dôležité, prejaví sa pri tom aj manažérska zručnosť sommeliera. Mal by vedieť, koľko akého vína má objednať, pretože niektoré vína státím hodnotu nadobúdajú, iné strácajú. Bežné je niekoľkonásobné prenášanie vína zo skladu na nejakú akciu a naspäť, kým sa neminie. To by si v žiadnej renomovanej reštaurácii nemali dovoliť. My nemáme veľa možností praxovať, jedine v hoteli Dukla a Devín, ale ako ku študentom, k nám nemajú veľkú dôveru.“

Skryť Vypnúť reklamu

Ako vidíte budúcnosť vinárstva na Slovensku?

MATEJ: „Máme bohatú tradíciu, veď v roku 1825 sa práve v Bratislave vyrábalo prvé šumivé víno podľa originálnej metódy mimo územia Francúzska. V socializme sa vyrábala kvantita a ani v súčasnosti to nie je ideálne, najmä pre majetkové nezrovnalosti mnohé vinohrady chátrajú. Ale máme výborné klimatické podmienky a uplatnenie postupne určite nájdu aj sommelieri.“

ROLAND: „Ľudia ešte nie sú zvyknutí a často obviňujú sommelierov, prečo im pijú z vína. Štvorhviezdičkový hotel by však služby sommeliera mal využívať.“

MIRO GRMAN

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  4. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  5. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  6. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  7. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  8. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  2. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  5. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  6. Bývanie v meste predlžuje život
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  9. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  10. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 28 361
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 21 011
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 439
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 923
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 436
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 178
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 040
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 759
  9. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 7 559
  10. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 458
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu