Voda z vodovodov je chlórovaná a často má zlú chuť, ba niektorá aj zapácha. Získať kvalitnú a čistú vodu dnes už bežne pomáhajú v domácnostiach aj na pracoviskách filtre na čistenie a doúpravu pitnej vody. |
Je to tak trocha paradox. Kým o potravinách, ktoré denne konzumujeme sa v rámci zdravého životného štýlu vedú siahodlhé diskusie, kvalitu vody, ktorú pijeme prehliadame. Akoby ani nestála za reč. Pravda však je, že zatiaľ čo potraviny si môžeme vyberať z pomerne širokej ponuky, vodu pijeme dennodenne z toho istého zdroja, ktorý si poväčšine vyberať nemôžeme.
Ročne každý z nás vypije viac ako 1000 litrov vody, čo je teda dosť pádny argument, aby sme sa o jej kvalitu zaujímali. Je dnes pitná voda vôbec pitná?
Isté je, že voda už nie je taká, ako bývala. Negatívne sa pod jej kvalitu podpísalo znečistené životné prostredie, čo má vplyv na ľudské zdravie. Pitná voda dnes obsahuje mnoho látok, ktoré sú prírode cudzie. A keď sú cudzie prírode, sú cudzie aj človeku.
Vodu, ktorú používame na pitie a varenie, si môžeme doma upravovať pomocou vodného filtra.
Vodných filtrov je dnes veľa a nie je ľahké sa v danej problematike orientovať. Dajú sa rozdeliť do viacerých kategórií a to tak podľa spôsobu konštrukcie, ako aj podľa princípu úpravy.
V západných krajinách si viac ako 60 percent obyvateľstva vodu v domácnostiach filtruje prostredníctvom filtračných zariadení. Filtrácia je zatiaľ jediný známy, a vo svete najviac rozšírený spôsob, ako do organizmu bezpečne dostať čistú pitnú vodu.
Veľmi dôležitá je filtrácia vody u malých detí. V prípade ak pijú vodu s nadmerným množstvom niektorých látok (dusičnanov, ťažkých kovov, prechlórovaná voda a podobne), môžu sa u nich vyskytnúť problémy s rastom a bývajú častejšie choré. Niektoré môžu mať alergiu na chlór, ktorá sa prejavuje pŕhľavkou, svrbením kože, sčervenaním až nepríjemnými vyrážkami. Rodičia často považujú tieto príznaky za alergiu na niektorú zložku potravy.
Filtračné systémy na pitnú vodu už dnes využívajú aj mnohé slovenské domácnosti. Ich voda má potom nielen lepšiu chuť, ale predovšetkým je bez zdravotného rizika. (or)