SME
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Najťažšie zelé malo 16 kíl a najlepšia klbása dušu

Uplynulý víkend patril v Stupave deviatemu ročníku kapustových slávností Dni zelá. Časť mesta sa opäť zmenila na jarmok s kapustou, burčiakom a cigánskou. "Každý rok sem prichádza čoraz viac návštevníkov, asi šesťtisíc ľudí denne," hodnotil riaditeľ ...

Výrobu tradičných dolnozemských "klbás" neodmysliteľne sprevádza pálenka, muzika a rodinná atmosféra.

Uplynulý víkend patril v Stupave deviatemu ročníku kapustových slávností Dni zelá. Časť mesta sa opäť zmenila na jarmok s kapustou, burčiakom a cigánskou. "Každý rok sem prichádza čoraz viac návštevníkov, asi šesťtisíc ľudí denne," hodnotil riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Stupave Pavel Slezák.

Medzi tradičnými súťažami nechýbal boj o najkrajšie dyňové strašidlo či kolekciu ovocia a zeleniny. Víťazom súťaže o najťažšiu hlávku kapusty sa stal Vlado Slezák so šestnásťapolkilogramovým exemplárom.

"Kapusta je kvalitná, dôležitá a ľahko stráviteľná potravina s množstvom vitamínov. Môže sa konzumovať vo veľkom, určite vám neublíži," smial sa Stupavčan Rudolf Rác, ktorý sa pestovaniu kapusty venuje už takmer päťdesiat rokov. "Táto záľuba sa u nás dedí z pokolenia na pokolenie, pokračujú v nej aj moje deti. Doma kvasíme kapustu a expedujeme ju aj do obchodnej siete."

Na pódiu sa striedali folklórne a ľudové súbory, hostia z Rakúska, Marcela Laiferová a Robert Kazík. Jarmokovú atmosféru dopĺňali výstavy aranžovaných sušených a živých kvetov Chryzantéma 2005, Kresba a maľba SES3 Jarmila a Renáta Hornové alebo Kvetinové zátišia Jaroslava Slezáka.

Tajomstvom dobrej klbásy je duša

Dobrá rodinná nálada počas soboty vládla aj na hrade. Konala sa tu už po druhý raz Dolnozemská "klbásiáda" - súťaž vo výrobe tradičných pochutín Slovákov, presídlených z Maďarska, Bulharska, Rumunska, Srbska a Čiernej hory po druhej svetovej vojne. "Každý má svoj špecifický recept na 'klbásu'," povedala Jarmila Mária Gerbocová, usporiadateľka akcie a zároveň kurátorka krajanských zbierok Historického múzea SNM.

"Treba dať čo najviac častí mäsa z brava," poradil Pavel Rozkoš, člen víťazného družstva Spolku presídlencov Slovákov z Rumunska, podľa ktorého to, čo majú všetky klobásky spoločné, sú koreniny a duša. Ich nadlacká klobása bola podľa poroty, v ktorej sedel tento rok aj profesionálny mäsiar, najchutnejšia.

Všetky družstvá sa zhodli, že ku "klbáske" neodmysliteľne patrí domáca pálenka. "S ňou sa dobre sortíruje. Pred začiatkom si treba dať štamperlíček a po jedle to všetko spláchnuť vínom alebo pivom," povedal Rozkoš. Podľa predsedu Spolku Slovákov z Bulharska Štefana Červenáka je rovnako ako "premastiť si gágorček" dôležitá aj muzika. "Vždy keď sa zišla rodina, spievalo sa, zabávalo a spomínalo. To je na robení klbás najkrajšie." (mad, dot)

Na stupavských Dňoch zelá sa cez víkend opäť zišli milovníci kapusty. FOTO SME - PAVOL MAJER

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 403
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 612
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 876
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 974
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 034
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 622
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 775
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 714
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 584
  10. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 8 954
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu