SME
Sobota, 18. september, 2021 | Meniny má EugéniaKrížovkyKrížovky

Najťažšie zelé malo 16 kíl a najlepšia klbása dušu

Uplynulý víkend patril v Stupave deviatemu ročníku kapustových slávností Dni zelá. Časť mesta sa opäť zmenila na jarmok s kapustou, burčiakom a cigánskou. "Každý rok sem prichádza čoraz viac návštevníkov, asi šesťtisíc ľudí denne," hodnotil riaditeľ ...

Výrobu tradičných dolnozemských "klbás" neodmysliteľne sprevádza pálenka, muzika a rodinná atmosféra.

Uplynulý víkend patril v Stupave deviatemu ročníku kapustových slávností Dni zelá. Časť mesta sa opäť zmenila na jarmok s kapustou, burčiakom a cigánskou. "Každý rok sem prichádza čoraz viac návštevníkov, asi šesťtisíc ľudí denne," hodnotil riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Stupave Pavel Slezák.

Medzi tradičnými súťažami nechýbal boj o najkrajšie dyňové strašidlo či kolekciu ovocia a zeleniny. Víťazom súťaže o najťažšiu hlávku kapusty sa stal Vlado Slezák so šestnásťapolkilogramovým exemplárom.

"Kapusta je kvalitná, dôležitá a ľahko stráviteľná potravina s množstvom vitamínov. Môže sa konzumovať vo veľkom, určite vám neublíži," smial sa Stupavčan Rudolf Rác, ktorý sa pestovaniu kapusty venuje už takmer päťdesiat rokov. "Táto záľuba sa u nás dedí z pokolenia na pokolenie, pokračujú v nej aj moje deti. Doma kvasíme kapustu a expedujeme ju aj do obchodnej siete."

Na pódiu sa striedali folklórne a ľudové súbory, hostia z Rakúska, Marcela Laiferová a Robert Kazík. Jarmokovú atmosféru dopĺňali výstavy aranžovaných sušených a živých kvetov Chryzantéma 2005, Kresba a maľba SES3 Jarmila a Renáta Hornové alebo Kvetinové zátišia Jaroslava Slezáka.

Tajomstvom dobrej klbásy je duša

Dobrá rodinná nálada počas soboty vládla aj na hrade. Konala sa tu už po druhý raz Dolnozemská "klbásiáda" - súťaž vo výrobe tradičných pochutín Slovákov, presídlených z Maďarska, Bulharska, Rumunska, Srbska a Čiernej hory po druhej svetovej vojne. "Každý má svoj špecifický recept na 'klbásu'," povedala Jarmila Mária Gerbocová, usporiadateľka akcie a zároveň kurátorka krajanských zbierok Historického múzea SNM.

"Treba dať čo najviac častí mäsa z brava," poradil Pavel Rozkoš, člen víťazného družstva Spolku presídlencov Slovákov z Rumunska, podľa ktorého to, čo majú všetky klobásky spoločné, sú koreniny a duša. Ich nadlacká klobása bola podľa poroty, v ktorej sedel tento rok aj profesionálny mäsiar, najchutnejšia.

Všetky družstvá sa zhodli, že ku "klbáske" neodmysliteľne patrí domáca pálenka. "S ňou sa dobre sortíruje. Pred začiatkom si treba dať štamperlíček a po jedle to všetko spláchnuť vínom alebo pivom," povedal Rozkoš. Podľa predsedu Spolku Slovákov z Bulharska Štefana Červenáka je rovnako ako "premastiť si gágorček" dôležitá aj muzika. "Vždy keď sa zišla rodina, spievalo sa, zabávalo a spomínalo. To je na robení klbás najkrajšie." (mad, dot)

Na stupavských Dňoch zelá sa cez víkend opäť zišli milovníci kapusty. FOTO SME - PAVOL MAJER

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  7. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 078
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 6 056
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 273
  4. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 4 146
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 4 118
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 563
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 448
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 094
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 816
  10. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 795
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Zatvoriť reklamu