Výrobu tradičných dolnozemských "klbás" neodmysliteľne sprevádza pálenka, muzika a rodinná atmosféra.
Uplynulý víkend patril v Stupave deviatemu ročníku kapustových slávností Dni zelá. Časť mesta sa opäť zmenila na jarmok s kapustou, burčiakom a cigánskou. "Každý rok sem prichádza čoraz viac návštevníkov, asi šesťtisíc ľudí denne," hodnotil riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Stupave Pavel Slezák.
Medzi tradičnými súťažami nechýbal boj o najkrajšie dyňové strašidlo či kolekciu ovocia a zeleniny. Víťazom súťaže o najťažšiu hlávku kapusty sa stal Vlado Slezák so šestnásťapolkilogramovým exemplárom.
"Kapusta je kvalitná, dôležitá a ľahko stráviteľná potravina s množstvom vitamínov. Môže sa konzumovať vo veľkom, určite vám neublíži," smial sa Stupavčan Rudolf Rác, ktorý sa pestovaniu kapusty venuje už takmer päťdesiat rokov. "Táto záľuba sa u nás dedí z pokolenia na pokolenie, pokračujú v nej aj moje deti. Doma kvasíme kapustu a expedujeme ju aj do obchodnej siete."
Na pódiu sa striedali folklórne a ľudové súbory, hostia z Rakúska, Marcela Laiferová a Robert Kazík. Jarmokovú atmosféru dopĺňali výstavy aranžovaných sušených a živých kvetov Chryzantéma 2005, Kresba a maľba SES3 Jarmila a Renáta Hornové alebo Kvetinové zátišia Jaroslava Slezáka.
Tajomstvom dobrej klbásy je duša
Dobrá rodinná nálada počas soboty vládla aj na hrade. Konala sa tu už po druhý raz Dolnozemská "klbásiáda" - súťaž vo výrobe tradičných pochutín Slovákov, presídlených z Maďarska, Bulharska, Rumunska, Srbska a Čiernej hory po druhej svetovej vojne. "Každý má svoj špecifický recept na 'klbásu'," povedala Jarmila Mária Gerbocová, usporiadateľka akcie a zároveň kurátorka krajanských zbierok Historického múzea SNM.
"Treba dať čo najviac častí mäsa z brava," poradil Pavel Rozkoš, člen víťazného družstva Spolku presídlencov Slovákov z Rumunska, podľa ktorého to, čo majú všetky klobásky spoločné, sú koreniny a duša. Ich nadlacká klobása bola podľa poroty, v ktorej sedel tento rok aj profesionálny mäsiar, najchutnejšia.
Všetky družstvá sa zhodli, že ku "klbáske" neodmysliteľne patrí domáca pálenka. "S ňou sa dobre sortíruje. Pred začiatkom si treba dať štamperlíček a po jedle to všetko spláchnuť vínom alebo pivom," povedal Rozkoš. Podľa predsedu Spolku Slovákov z Bulharska Štefana Červenáka je rovnako ako "premastiť si gágorček" dôležitá aj muzika. "Vždy keď sa zišla rodina, spievalo sa, zabávalo a spomínalo. To je na robení klbás najkrajšie." (mad, dot)
Na stupavských Dňoch zelá sa cez víkend opäť zišli milovníci kapusty. FOTO SME - PAVOL MAJER