SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Najťažšie zelé malo 16 kíl a najlepšia klbása dušu

Uplynulý víkend patril v Stupave deviatemu ročníku kapustových slávností Dni zelá. Časť mesta sa opäť zmenila na jarmok s kapustou, burčiakom a cigánskou. "Každý rok sem prichádza čoraz viac návštevníkov, asi šesťtisíc ľudí denne," hodnotil riaditeľ ...

Výrobu tradičných dolnozemských "klbás" neodmysliteľne sprevádza pálenka, muzika a rodinná atmosféra.

Uplynulý víkend patril v Stupave deviatemu ročníku kapustových slávností Dni zelá. Časť mesta sa opäť zmenila na jarmok s kapustou, burčiakom a cigánskou. "Každý rok sem prichádza čoraz viac návštevníkov, asi šesťtisíc ľudí denne," hodnotil riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Stupave Pavel Slezák.

Medzi tradičnými súťažami nechýbal boj o najkrajšie dyňové strašidlo či kolekciu ovocia a zeleniny. Víťazom súťaže o najťažšiu hlávku kapusty sa stal Vlado Slezák so šestnásťapolkilogramovým exemplárom.

"Kapusta je kvalitná, dôležitá a ľahko stráviteľná potravina s množstvom vitamínov. Môže sa konzumovať vo veľkom, určite vám neublíži," smial sa Stupavčan Rudolf Rác, ktorý sa pestovaniu kapusty venuje už takmer päťdesiat rokov. "Táto záľuba sa u nás dedí z pokolenia na pokolenie, pokračujú v nej aj moje deti. Doma kvasíme kapustu a expedujeme ju aj do obchodnej siete."

Na pódiu sa striedali folklórne a ľudové súbory, hostia z Rakúska, Marcela Laiferová a Robert Kazík. Jarmokovú atmosféru dopĺňali výstavy aranžovaných sušených a živých kvetov Chryzantéma 2005, Kresba a maľba SES3 Jarmila a Renáta Hornové alebo Kvetinové zátišia Jaroslava Slezáka.

Tajomstvom dobrej klbásy je duša

Dobrá rodinná nálada počas soboty vládla aj na hrade. Konala sa tu už po druhý raz Dolnozemská "klbásiáda" - súťaž vo výrobe tradičných pochutín Slovákov, presídlených z Maďarska, Bulharska, Rumunska, Srbska a Čiernej hory po druhej svetovej vojne. "Každý má svoj špecifický recept na 'klbásu'," povedala Jarmila Mária Gerbocová, usporiadateľka akcie a zároveň kurátorka krajanských zbierok Historického múzea SNM.

"Treba dať čo najviac častí mäsa z brava," poradil Pavel Rozkoš, člen víťazného družstva Spolku presídlencov Slovákov z Rumunska, podľa ktorého to, čo majú všetky klobásky spoločné, sú koreniny a duša. Ich nadlacká klobása bola podľa poroty, v ktorej sedel tento rok aj profesionálny mäsiar, najchutnejšia.

Všetky družstvá sa zhodli, že ku "klbáske" neodmysliteľne patrí domáca pálenka. "S ňou sa dobre sortíruje. Pred začiatkom si treba dať štamperlíček a po jedle to všetko spláchnuť vínom alebo pivom," povedal Rozkoš. Podľa predsedu Spolku Slovákov z Bulharska Štefana Červenáka je rovnako ako "premastiť si gágorček" dôležitá aj muzika. "Vždy keď sa zišla rodina, spievalo sa, zabávalo a spomínalo. To je na robení klbás najkrajšie." (mad, dot)

Na stupavských Dňoch zelá sa cez víkend opäť zišli milovníci kapusty. FOTO SME - PAVOL MAJER

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 38 459
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 856
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 663
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 9 181
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 128
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 951
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 271
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 913
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 707
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 601
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu