SME

Janata je zlatým olympionikom – kuchárom

František Janata je zlatý olympionik. Medailu získal na kuchársko-cukrárskych olympijských hrách v roku 1984. „Od malička som chcel byť kuchárom, už v piatej triede som varil – motal sa okolo mamy v kuchyni,“ hovorí rodák z Rače. Dnes ho ako majstra ...


František Janata so studenou misou, ktorú pripravil včera ráno.FOTO - AUTORKA



František Janata je zlatý olympionik. Medailu získal na kuchársko-cukrárskych olympijských hrách v roku 1984. „Od malička som chcel byť kuchárom, už v piatej triede som varil – motal sa okolo mamy v kuchyni,“ hovorí rodák z Rače. Dnes ho ako majstra kuchára poznajú na celom svete – kuchári, majitelia hotelov aj politici. Janata pripravuje menu pre každého politika, ktorý navštívi Slovensko. Teraz – mesiac pred príchodom – už pripravuje tabuľu pre brazílskeho prezidenta a švédskeho kráľa. Niektorí politici si vraj pošlú recepty na jedlo, ktoré chcú jesť, iní žiadajú slovenské špeciality.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Príprava tabule je náročná vec, recepty treba vymyslieť aj nakresliť – čo ako uložiť na taniere, na stôl, pretože, ako hovorí Janata, prvé jedia oči. Často sa posledné dni pred akciou v noci zobudí, vyhodí staré nákresy a nakreslí nové. Ak varí on, nikdy sa vám nestane, že nájdete na tanieri kus mäsa. S jedlom sa hrá. „Modelujem z mäsa – pletenky, vrkoče, medailóniky.“ Majster kuchár vstáva o štvrtej, pred šiestou je už v práci – v kuchyni Slovenskej reštaurácie, kde zostáva aj do desiatej večer. Aj potom však doma študuje kuchárske knihy či píše vlastné recepty. Má ich už takmer štyritisíc a sníva o tom, že raz všetky vyjdú knižne. Niekoľko kuchárskych kníh už napísal – indickú, čínsku, francúzsku, grécku, knihu receptov zo syrov…

Bryndza neláka

SkryťVypnúť reklamu

Františka Janatu poznajú dobre aj v zahraničí, ak Slovensko v cudzine niečo oslavuje, varí práve on. A variť ho volajú aj známe reštaurácie – naposledy bol jeho tím týždeň v hoteli Hilton v Nikózii. „Varím aj bryndzové halušky, ale chuť bryndze ľudí odrádza, skúšajú zo zvedavosti. Chutia však kapustové fliačky. Najmä v Taliansku mali halušky úspech. Dokonca ich jedli ako prílohu k poľovníckemu gulášu,“ hovorí. Tvrdí však, že slovenskú kuchyňu treba zmodernizovať. A robí to. „Trendom je využívať všetko ovocie a zeleninu. Do slovenských jedál zakomponúvam rôzne ovocie. Či robím hydinu, ryby, alebo bravčové, nebojím sa tam dať ovocie. Napríklad hrozno, karpatská oblasť je plná hrozna, je slovenské,“ hovorí. Odpútať by sme sa mali aj od majonézy – tá vraj letela pred 30 rokmi, dnes sa dochucuje jogurtmi, smotanou alebo prírodnými dressingmi – citrónovou šťavou, olivovým olejom.

SkryťVypnúť reklamu

Hamburger len raz

František Janata však zje všetko – vykúšal dokonca aj hamburger, no len raz v živote. Kuchár vraj musí poznať každé jedlo a celý život sa učiť. „Keď sa pýtajú, či som vyučený kuchár, poviem nie. Robím to už 41 rokov, ale gastronómia sa stále vyvíja, denne sa stretávam s novými jedlami, výrobcovia chrlia nové výrobky,“ hovorí. Skúsenosti dnes František Janata, predseda Zväzu kuchárov a cukrárov, odovzdáva mladým – prednáša takmer na všetkých školách pre kuchárov na Slovensku. A na olympiády pripravuje juniorov. Zháňa sponzorov, oblečenie, vymýšľa a pomáha pripravovať súťažné tabule. Doma už variť nestíha – tam patrí kuchyňa manželke.

ANDREA HAJDÚCHOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 293
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 937
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 165
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 474
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 351
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 102
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 719
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 522
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 953
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 989
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 844
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 914
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 348
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 210
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 139
  8. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 6 778
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
SkryťZatvoriť reklamu