SME
Štvrtok, 28. október, 2021 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Janata je zlatým olympionikom – kuchárom

František Janata je zlatý olympionik. Medailu získal na kuchársko-cukrárskych olympijských hrách v roku 1984. „Od malička som chcel byť kuchárom, už v piatej triede som varil – motal sa okolo mamy v kuchyni,“ hovorí rodák z Rače. Dnes ho ako majstra ...


František Janata so studenou misou, ktorú pripravil včera ráno.FOTO - AUTORKA



František Janata je zlatý olympionik. Medailu získal na kuchársko-cukrárskych olympijských hrách v roku 1984. „Od malička som chcel byť kuchárom, už v piatej triede som varil – motal sa okolo mamy v kuchyni,“ hovorí rodák z Rače. Dnes ho ako majstra kuchára poznajú na celom svete – kuchári, majitelia hotelov aj politici. Janata pripravuje menu pre každého politika, ktorý navštívi Slovensko. Teraz – mesiac pred príchodom – už pripravuje tabuľu pre brazílskeho prezidenta a švédskeho kráľa. Niektorí politici si vraj pošlú recepty na jedlo, ktoré chcú jesť, iní žiadajú slovenské špeciality.

Skryť Vypnúť reklamu

Príprava tabule je náročná vec, recepty treba vymyslieť aj nakresliť – čo ako uložiť na taniere, na stôl, pretože, ako hovorí Janata, prvé jedia oči. Často sa posledné dni pred akciou v noci zobudí, vyhodí staré nákresy a nakreslí nové. Ak varí on, nikdy sa vám nestane, že nájdete na tanieri kus mäsa. S jedlom sa hrá. „Modelujem z mäsa – pletenky, vrkoče, medailóniky.“ Majster kuchár vstáva o štvrtej, pred šiestou je už v práci – v kuchyni Slovenskej reštaurácie, kde zostáva aj do desiatej večer. Aj potom však doma študuje kuchárske knihy či píše vlastné recepty. Má ich už takmer štyritisíc a sníva o tom, že raz všetky vyjdú knižne. Niekoľko kuchárskych kníh už napísal – indickú, čínsku, francúzsku, grécku, knihu receptov zo syrov…

Bryndza neláka

Skryť Vypnúť reklamu

Františka Janatu poznajú dobre aj v zahraničí, ak Slovensko v cudzine niečo oslavuje, varí práve on. A variť ho volajú aj známe reštaurácie – naposledy bol jeho tím týždeň v hoteli Hilton v Nikózii. „Varím aj bryndzové halušky, ale chuť bryndze ľudí odrádza, skúšajú zo zvedavosti. Chutia však kapustové fliačky. Najmä v Taliansku mali halušky úspech. Dokonca ich jedli ako prílohu k poľovníckemu gulášu,“ hovorí. Tvrdí však, že slovenskú kuchyňu treba zmodernizovať. A robí to. „Trendom je využívať všetko ovocie a zeleninu. Do slovenských jedál zakomponúvam rôzne ovocie. Či robím hydinu, ryby, alebo bravčové, nebojím sa tam dať ovocie. Napríklad hrozno, karpatská oblasť je plná hrozna, je slovenské,“ hovorí. Odpútať by sme sa mali aj od majonézy – tá vraj letela pred 30 rokmi, dnes sa dochucuje jogurtmi, smotanou alebo prírodnými dressingmi – citrónovou šťavou, olivovým olejom.

Skryť Vypnúť reklamu

Hamburger len raz

František Janata však zje všetko – vykúšal dokonca aj hamburger, no len raz v živote. Kuchár vraj musí poznať každé jedlo a celý život sa učiť. „Keď sa pýtajú, či som vyučený kuchár, poviem nie. Robím to už 41 rokov, ale gastronómia sa stále vyvíja, denne sa stretávam s novými jedlami, výrobcovia chrlia nové výrobky,“ hovorí. Skúsenosti dnes František Janata, predseda Zväzu kuchárov a cukrárov, odovzdáva mladým – prednáša takmer na všetkých školách pre kuchárov na Slovensku. A na olympiády pripravuje juniorov. Zháňa sponzorov, oblečenie, vymýšľa a pomáha pripravovať súťažné tabule. Doma už variť nestíha – tam patrí kuchyňa manželke.

ANDREA HAJDÚCHOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koniec Bratislavy? Pre túto firmu môžete pracovať aj cez polovicu republiky
  2. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  3. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
  4. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  5. Ako by ste chceli bývať? Zapojte sa do prieskumu o bývaní
  6. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  7. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  8. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  9. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova
  10. Profesor Alexy: S plastmi sa musíme naučiť zaobchádzať
  1. 365.bank prináša digitálnu hypotéku s možnosťou podania žiadosti
  2. EUBA udelila čestné vedecké hodnosti „doctor honoris causa“
  3. Miška ochrnula z minúty na minútu, teraz pre ňu svitá nová nádej
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  7. Chcete dočasné tetovanie, používajte Hennu
  8. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  9. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  10. Spoľahlivá energia a úspora technológiami
  1. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova 10 403
  2. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 9 896
  3. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku 9 501
  4. Peniaze začali strácať hodnotu, treba sa brániť! 6 492
  5. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie 5 274
  6. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 708
  7. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna 3 300
  8. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 2 861
  9. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite 2 524
  10. Nechajte kryptomeny na Fumbi 2 014
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Anton Sládek: Dunaj XIII. Most Apollo a okolo
  2. Anton Sládek: Bratislava - Heydukova ulica
  3. Anton Sládek: Bratislava - budova bývalej sociálnej poisťovne na Bezručovej - interiér
  4. Matej Vagač: Ukradnutý verejný priestor. V Horskom parku sú porušené vlastnícke práva.
  5. Anton Sládek: Bratislava - Klemensova ulica
  6. Anton Sládek: Príjemné detaily na Radlinského ulici
  7. Martin Pekár: Prečo limit 130 km/h život v Bratislave nezlepší
  8. Anton Sládek: Spomienka na továreň Gumon
  1. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 14 948
  2. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 8 435
  3. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 7 760
  4. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 423
  5. Michal Porubän: "Nenávistná Čaputová" vs "Mierotvorca Blaha". 4 869
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: 16. S panickou poruchou v zahraničí alebo na maličkostiach záleží 4 478
  7. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 142
  8. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 3 950
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu