Keďže huby rastú po daždi, ich výskyt v týchto dňoch vzrástol. Najčastejšie sa čerstvé huby predávajú na trhoch a "pri ceste", je to však zároveň najrizikovejšie. Predávajú sa v hygienicky nevyhovujúcich obaloch - čerstvé huby sa musia baliť do papierovéh
Aktuálne ceny za huby sú pomerne vysoké, napríklad 100 gramov kuriatok je za 50 korún, tanečnice stoja 20. Aj na trhu sa môžu predávať bez licencie. FOTO SME - PAVOL MAJER
o vrecka, navyše kupujúci sa vždy vystavuje riziku, že budú nejedlé, červivé či staré a horké.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
"Istou garanciou kvality a jedlosti húb je vlastníctvo osvedčenia, ktoré oprávňuje túto komoditu predávať. Licencie vydáva Úrad verejného zdravotníctva v Bratislave na základe preskúšania," spresnila Ivona Kautmanová.
"Predaj húb a iného tovaru mimo stánkov v priestoroch trhu je zakázaný," potvrdil nám Vasil Pavlišin z Ružinovského podniku verejno-prospešných služieb, ktorý sa stará o tržnicu na Miletičovej ulici. "Ak niekto predáva huby za priestorom trhu, nie je to náš problém. Ak tak robí na území tržnice, strážna služba ho odtiaľ okamžite vyvedie." Zrejme to nebol prípad zo včerajška, keď ráno o 8. hodine už tri ženy obchodovali naplno. Samozrejme, bez licencie.
Hubárska poradňa
Rekreační, ale aj skúsení hubári majú možnosť o svojich "úlovkoch" diskutovať v Prírodovednom múzeu SNM, ktoré robí odborné poradne už takmer tridsať rokov. Na konzultácie je vyhradený pondelok v čase od 15. do 17. hodiny. So záujemcami konzultujú odborníci z mykologickej spoločnosti.
"Návštevnosť závisí od počasia, priemerne príde do poradne desať hubárov. V poslednom čase prevažuje záujem o rady, ktoré priamo nesúvisia s jedlosťou húb. Otázky sa týkajú výskytu húb napríklad na trávnikoch, stretávame sa aj s požiadavkou identifikovať hubu sušenú či zaváranú. Zistiť ich jedlosť je už zložitejšie," povedala nám Ivona Kautmanová, odborníčka na mykológiu v múzeu a garantka poradne.
Pre hubárov-dovolenkárov, ktorí nestihnú pondelkovú poradňu, je k dispozícii stránka www.nahuby.sk, kde Ivona Kautmanová odpovedá na otázky. Záujem o internetovú mykologickú poradňu rastie, nedávno zaznamenala viac ako milión zobrazených stránok za mesiac.
(mos)
Päť rád pre konzumentov
huby kupujte len v obchodoch alebo od predajcov s licenciou lupeňovité huby nemôžete sušiť pre deti do 10 rokov je konzumácia húb nevhodná čerstvé a uvarené huby neskladujte dlhšie ako tri dni huby môžete okrem sušenia aj mraziť a zavárať Päť hubárskych rekordov
pôvabnica fialová s plodnicou vážiacou 1090 g smrčok jedlý s hmotnosťou 700 g vatovec obrovský s priemerom gule 54 cm a hmotnosťou 10 kg hríb vysoký 52 cm, klobúk s priemerom 57 cm, vážiaci 2,72 kg hríbovitá huba bola nájdená ešte 17. decembra