SME
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Hubárska sezóna je v plnom prúde, predáva sa aj bez licencií

Keďže huby rastú po daždi, ich výskyt v týchto dňoch vzrástol. Najčastejšie sa čerstvé huby predávajú na trhoch a "pri ceste", je to však zároveň najrizikovejšie. Predávajú sa v hygienicky nevyhovujúcich obaloch - čerstvé huby sa musia baliť do papierovéh

Aktuálne ceny za huby sú pomerne vysoké, napríklad 100 gramov kuriatok je za 50 korún, tanečnice stoja 20. Aj na trhu sa môžu predávať bez licencie. FOTO SME - PAVOL MAJER

o vrecka, navyše kupujúci sa vždy vystavuje riziku, že budú nejedlé, červivé či staré a horké.

"Istou garanciou kvality a jedlosti húb je vlastníctvo osvedčenia, ktoré oprávňuje túto komoditu predávať. Licencie vydáva Úrad verejného zdravotníctva v Bratislave na základe preskúšania," spresnila Ivona Kautmanová.

"Predaj húb a iného tovaru mimo stánkov v priestoroch trhu je zakázaný," potvrdil nám Vasil Pavlišin z Ružinovského podniku verejno-prospešných služieb, ktorý sa stará o tržnicu na Miletičovej ulici. "Ak niekto predáva huby za priestorom trhu, nie je to náš problém. Ak tak robí na území tržnice, strážna služba ho odtiaľ okamžite vyvedie." Zrejme to nebol prípad zo včerajška, keď ráno o 8. hodine už tri ženy obchodovali naplno. Samozrejme, bez licencie.

Hubárska poradňa

Rekreační, ale aj skúsení hubári majú možnosť o svojich "úlovkoch" diskutovať v Prírodovednom múzeu SNM, ktoré robí odborné poradne už takmer tridsať rokov. Na konzultácie je vyhradený pondelok v čase od 15. do 17. hodiny. So záujemcami konzultujú odborníci z mykologickej spoločnosti.

"Návštevnosť závisí od počasia, priemerne príde do poradne desať hubárov. V poslednom čase prevažuje záujem o rady, ktoré priamo nesúvisia s jedlosťou húb. Otázky sa týkajú výskytu húb napríklad na trávnikoch, stretávame sa aj s požiadavkou identifikovať hubu sušenú či zaváranú. Zistiť ich jedlosť je už zložitejšie," povedala nám Ivona Kautmanová, odborníčka na mykológiu v múzeu a garantka poradne.

Pre hubárov-dovolenkárov, ktorí nestihnú pondelkovú poradňu, je k dispozícii stránka www.nahuby.sk, kde Ivona Kautmanová odpovedá na otázky. Záujem o internetovú mykologickú poradňu rastie, nedávno zaznamenala viac ako milión zobrazených stránok za mesiac.

(mos)

Päť rád pre konzumentov

  • huby kupujte len v obchodoch alebo od predajcov s licenciou
  • lupeňovité huby nemôžete sušiť
  • pre deti do 10 rokov je konzumácia húb nevhodná
  • čerstvé a uvarené huby neskladujte dlhšie ako tri dni
  • huby môžete okrem sušenia aj mraziť a zavárať

Päť hubárskych rekordov

  • pôvabnica fialová s plodnicou vážiacou 1090 g
  • smrčok jedlý s hmotnosťou 700 g
  • vatovec obrovský s priemerom gule 54 cm a hmotnosťou 10 kg
  • hríb vysoký 52 cm, klobúk s priemerom 57 cm, vážiaci 2,72 kg
  • hríbovitá huba bola nájdená ešte 17. decembra
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  10. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  1. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Behind every successful business lies a set of skilled people
  5. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  6. Ako sa mení dynamika firiem?
  7. Hudbou proti holorubom.
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  10. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 19 649
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 400
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 243
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 677
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 515
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 151
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 288
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 184
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 611
  10. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 4 602
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu