SME

Bratislava má korunovačný dezert, prinášame recept

Tohtoročná chuť korunovačných dní bude mrkvovo-mandarínková.

Bratislavský korunovačný dezert sa skladá z mrkvového korpusu, tvarohovo-smotanovej peny a mrkvovo-mandarínkového želé.Bratislavský korunovačný dezert sa skladá z mrkvového korpusu, tvarohovo-smotanovej peny a mrkvovo-mandarínkového želé. (Zdroj: BTB)

Bratislava si už desaťročia každé leto pripomína svoju takmer tristoročnú korunovačnú históriu. Tento rok k veľkolepým augustovým oslavám na počesť korunovácie Jozefa I. pribudne dezert špeciálne vymyslený na túto príležitosť. Cukrárka Yana Asheri sa pri jeho príprave inšpirovala na Slovensku populárnym mrkvovým koláčom (tortou), no v modernejšej verzii.

„Oproti klasickému mrkvovému koláču je ľahší, vzdušnejší a vďaka pridaným mandarínkam aj sviežejší,“ hovorí Yana Asheri s tým, že z pohľadu technológie prípravy patrí do kategórie takzvaných francúzskych moussových dezertov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Štýlovosť a punc modernosti mu dodáva jeho spracovanie,“ hovorí hoby pekárka Katarína Kvanková. Ako dodáva, "vznešenosť peny (mousse) z krémového syra a smotany je v korunovačnom dezerte pekne vyvážená zemitosťou mrkvy a orechov."

Najprv bola súťaž

Korunovačný dezert Bratislavy vzišiel zo súťaže usporiadanej bratislavskou organizáciou cestovného ruchu - Bratislava Tourist Board (BTB) a klubom Gurmán na Slovensku. Špičkoví bratislavskí cukrári v nej ponúkli svoje najlepšie zákusky s cieľom, aby sa práve ten ich stal oficiálnym tohtoročným korunovačným dezertom Bratislavy.

Súťaž bola súčasťou jesenných Bratislavských gurmánskych dní, sa mohol zúčastniť každý vyučený cukrár, majiteľ cukrárne alebo hoby cukrár. Mali vytvoriť dezert vo forme torty, zákuska alebo rolády, a nie múčnik, teda nie napríklad štrúdľu alebo makové či orechové rožky.

SkryťVypnúť reklamu

„Práve tomuto sme sa chceli vyhnúť, lebo taktiež chceme, aby sa pripomenula silná historická minulosť cukrárenského umenia,“ hovorí jeden z iniciátorov súťaže Radoslav Nackin zo spoločnosti Gurmán na Slovensku.

Vladimír Grežo, predseda predstavenstva BTB a ďalší z iniciátorov súťaže, dodáva, že nestanovili žiadne kritériá ani žiadnu konkrétnu ingredienciu. Chceli len, aby išlo o modernú cukrárčinu.

Podľa Greža sladké bolo vždy súčasťou menu, ktoré sa podávalo na slávnosti po korunováciách.

Ani hoby cukrárke Kataríne Kvankovej výraznejšie spojenie s historickými chuťami nechýba.

„Bratislavské korunovačné slávnosti sú príjemnou a elegantnou projekciou minulých časov, od ktorej neočakávame stopercentnú historickú exaktnosť. Podobne od konceptu korunovačného dezertu nečakáme, že nám ponúkne reálny historický recept, ale že skôr prinesie emóciu, zážitok,“ hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Podmienkou súťaže však bolo, že recept na víťazný dezert sa stane verejným a budú ho môcť pripravovať kdekoľvek.

Záujemcovia mali do prvého kola súťaže zaslať nákres dezertu či jeho fotografiu spolu s receptom. Prihlásilo sa štrnásť súťažiacich, profesionálni, ale aj hoby cukrári. Keď sa však dozvedeli, že v prípade víťazstva budú musieť recept zverejniť, zo súťaže odstúpili.

Do finále nakoniec postúpili tri cukrárne a jedna hoby cukrárka. Víťaza vyberala štvorčlenná porota na čele s viceprezidentkou Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Jozefínou Zaukolcovou.

„Všetky štyri dezerty, ktoré postúpili do finále, boli výborné a chutné,“ hovorí Nackin, ktorý bol spolu s Grežom a Andreou Bucekovou, známou cukrárkou a absolventkou Thuries Academy, členom poroty.

Porota hodnotila techniku a kvalitu vyhotovenia, teda či sú peny a želé správne pripravené, či sú jednotlivé vrstvy pekne spárované a či sa neoddeľujú.

Víťazom sa stal dezert Yany Asheriovej pripravený z mrkvy, medu, mandarínok, tvarohu a vlašských orechov. Na druhom mieste sa umiestnila cukrárka Lívia Vachálková z cukrárne CrémeChic s čokoládovou tartaletkou s karamelom a vanilkovým krémom a na treťom mieste skončila Ľubomíra Retzerová z cukrárne Arriba s dezertom varieté z čiernych ríbezlí.

Ak by Kvanková mala dezertu niečo vytknúť, na jej vkus je až príliš sladký. Prijala by jeho zmenšenú verzia - miňonku. „Na druhej strane je však pravda, že radšej si raz za čas dopriať viac prisladený dezert z poctivých surovín než priemyselne vyrábané cukrovinky, ktorých zloženie a výživová hodnota sú diskutabilné,“ hovorí.

Recept na celú stranu

Korunovačný dezert sa skladá z mrkvového korpusu, mrkvovo-mandarínkového želé, tvarohovo-smotanovej peny (mousse) a karamelizovaných vlašských orechov. Navrchu je zdobený mrkvovými čipsami, pomarančovo-čokoládovou pečiatkou mesta alebo dekoračnou uhorskou korunkou.

Postup výroby dezertu však nie je úplne jednoduchý. Ako naň aj v domácich podmienkach sa záujemkyne či záujemcovia môžu dozvedieť na kurze s Yanou Asheriovou 21. mája v Škole varenia pre gurmánov vo Svätom Jure.
Zatiaľ si na dezerte môžu záujemcovia pochutnať v cukrárni Asheri na Záhradníckej.

Sibírsky rez Esterházy

Yana Asheri sa pochádza z Omska na Sibíri a na Slovensko prišla pred deviatimi rokmi. Cukrárstvo študovala na prestížnych cukrárskych školách a pred rokom si otvorila cukráreň s otvorenou kuchyňou na Záhradníckej ulici. Návštevníci Asheri Patisserie tak môžu sledovať výrobu dezertov priamo. Okrem víťazného korunovačného dezertu má v ponuke aj známe dezerty. Rez Esterházy však robí inak. „U nás na Sibíri v mojej obľúbenej cukrárni robia tortu Esterházy, a pre mňa bolo prekvapením, keď som prišla sem, že sú to dva rozdielne zákusky. V našej cukrárni ponúkame našu verziu,“ hovorí Asheriová.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  2. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  3. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  5. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu
  6. eFleet Day 2025: Poznáme program a prezentujúcich
  7. S Kauflandom môže pomôcť každý, štartuje zbierka potravín
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom
  1. Spoločnosti BILLA záleží na zdravých očiach detí
  2. BENU otvorila v Košiciach lekáreň aj v Auparku
  3. Jedinečný koncert EURYTHMICS v Bratislave
  4. LOVESTREAM Festival oznamuje prvú vlnu interpretov
  5. Knižnice získavajú novú príležitosť
  6. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  8. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  1. Slováci oddnes nakupujú exotiku s BUBO za 50%. 8 637
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 043
  3. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 5 690
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 5 175
  5. Ísť do kúpeľov je IN 4 780
  6. Za 2 dni si vybralo dovolenku viac než 2000 Slovákov 4 561
  7. Pravda o 50 % zľavách BUBO? Koľko ich vlastne je? 4 473
  8. Vypite bar s ministrom, teraz za polovičnú cenu 4 430
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  2. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  3. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  4. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  5. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  6. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  7. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  8. Irena Šimuneková: Čriepky z Bratislavy - Keď utícha ruch veľkomesta...
  1. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 36 166
  2. Janka Bittó Cigániková: Pán Fico, nemajte strach! My na vašu úroveň neklesneme 19 258
  3. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 11 126
  4. Rado Surovka: Liečba Ficom na demenciu národa nezaberá. 10 631
  5. Radko Mačuha: "Žiadna pandémia krívačky a slintačky neexistuje". ( fikcia) 10 546
  6. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 8 427
  7. Richard Vilkus: Keď vládnu burani, päťkári a Samuel Migaľ. 7 743
  8. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 7 645
  1. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
  2. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  3. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom
  4. Radko Mačuha: J&T postavte planetárium M.R. Štefánika.
  5. Radko Mačuha: Ficovi zdochla koza a preto Slovensku zdochne celé stádo.
  6. Tupou Ceruzou: Žandári
  7. Tupou Ceruzou: Mimoriadna situácia
  8. Radko Mačuha: Fico už nieje antivaxer.
SkryťZatvoriť reklamu