SME

Bratislava má korunovačný dezert, prinášame recept

Tohtoročná chuť korunovačných dní bude mrkvovo-mandarínková.

Bratislavský korunovačný dezert sa skladá z mrkvového korpusu, tvarohovo-smotanovej peny a mrkvovo-mandarínkového želé.Bratislavský korunovačný dezert sa skladá z mrkvového korpusu, tvarohovo-smotanovej peny a mrkvovo-mandarínkového želé. (Zdroj: BTB)

Bratislava si už desaťročia každé leto pripomína svoju takmer tristoročnú korunovačnú históriu. Tento rok k veľkolepým augustovým oslavám na počesť korunovácie Jozefa I. pribudne dezert špeciálne vymyslený na túto príležitosť. Cukrárka Yana Asheri sa pri jeho príprave inšpirovala na Slovensku populárnym mrkvovým koláčom (tortou), no v modernejšej verzii.

„Oproti klasickému mrkvovému koláču je ľahší, vzdušnejší a vďaka pridaným mandarínkam aj sviežejší,“ hovorí Yana Asheri s tým, že z pohľadu technológie prípravy patrí do kategórie takzvaných francúzskych moussových dezertov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Štýlovosť a punc modernosti mu dodáva jeho spracovanie,“ hovorí hoby pekárka Katarína Kvanková. Ako dodáva, "vznešenosť peny (mousse) z krémového syra a smotany je v korunovačnom dezerte pekne vyvážená zemitosťou mrkvy a orechov."

Najprv bola súťaž

Korunovačný dezert Bratislavy vzišiel zo súťaže usporiadanej bratislavskou organizáciou cestovného ruchu - Bratislava Tourist Board (BTB) a klubom Gurmán na Slovensku. Špičkoví bratislavskí cukrári v nej ponúkli svoje najlepšie zákusky s cieľom, aby sa práve ten ich stal oficiálnym tohtoročným korunovačným dezertom Bratislavy.

Súťaž bola súčasťou jesenných Bratislavských gurmánskych dní, sa mohol zúčastniť každý vyučený cukrár, majiteľ cukrárne alebo hoby cukrár. Mali vytvoriť dezert vo forme torty, zákuska alebo rolády, a nie múčnik, teda nie napríklad štrúdľu alebo makové či orechové rožky.

SkryťVypnúť reklamu

„Práve tomuto sme sa chceli vyhnúť, lebo taktiež chceme, aby sa pripomenula silná historická minulosť cukrárenského umenia,“ hovorí jeden z iniciátorov súťaže Radoslav Nackin zo spoločnosti Gurmán na Slovensku.

Vladimír Grežo, predseda predstavenstva BTB a ďalší z iniciátorov súťaže, dodáva, že nestanovili žiadne kritériá ani žiadnu konkrétnu ingredienciu. Chceli len, aby išlo o modernú cukrárčinu.

Podľa Greža sladké bolo vždy súčasťou menu, ktoré sa podávalo na slávnosti po korunováciách.

Ani hoby cukrárke Kataríne Kvankovej výraznejšie spojenie s historickými chuťami nechýba.

„Bratislavské korunovačné slávnosti sú príjemnou a elegantnou projekciou minulých časov, od ktorej neočakávame stopercentnú historickú exaktnosť. Podobne od konceptu korunovačného dezertu nečakáme, že nám ponúkne reálny historický recept, ale že skôr prinesie emóciu, zážitok,“ hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Podmienkou súťaže však bolo, že recept na víťazný dezert sa stane verejným a budú ho môcť pripravovať kdekoľvek.

Záujemcovia mali do prvého kola súťaže zaslať nákres dezertu či jeho fotografiu spolu s receptom. Prihlásilo sa štrnásť súťažiacich, profesionálni, ale aj hoby cukrári. Keď sa však dozvedeli, že v prípade víťazstva budú musieť recept zverejniť, zo súťaže odstúpili.

Do finále nakoniec postúpili tri cukrárne a jedna hoby cukrárka. Víťaza vyberala štvorčlenná porota na čele s viceprezidentkou Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Jozefínou Zaukolcovou.

„Všetky štyri dezerty, ktoré postúpili do finále, boli výborné a chutné,“ hovorí Nackin, ktorý bol spolu s Grežom a Andreou Bucekovou, známou cukrárkou a absolventkou Thuries Academy, členom poroty.

Porota hodnotila techniku a kvalitu vyhotovenia, teda či sú peny a želé správne pripravené, či sú jednotlivé vrstvy pekne spárované a či sa neoddeľujú.

Víťazom sa stal dezert Yany Asheriovej pripravený z mrkvy, medu, mandarínok, tvarohu a vlašských orechov. Na druhom mieste sa umiestnila cukrárka Lívia Vachálková z cukrárne CrémeChic s čokoládovou tartaletkou s karamelom a vanilkovým krémom a na treťom mieste skončila Ľubomíra Retzerová z cukrárne Arriba s dezertom varieté z čiernych ríbezlí.

Ak by Kvanková mala dezertu niečo vytknúť, na jej vkus je až príliš sladký. Prijala by jeho zmenšenú verzia - miňonku. „Na druhej strane je však pravda, že radšej si raz za čas dopriať viac prisladený dezert z poctivých surovín než priemyselne vyrábané cukrovinky, ktorých zloženie a výživová hodnota sú diskutabilné,“ hovorí.

Recept na celú stranu

Korunovačný dezert sa skladá z mrkvového korpusu, mrkvovo-mandarínkového želé, tvarohovo-smotanovej peny (mousse) a karamelizovaných vlašských orechov. Navrchu je zdobený mrkvovými čipsami, pomarančovo-čokoládovou pečiatkou mesta alebo dekoračnou uhorskou korunkou.

Postup výroby dezertu však nie je úplne jednoduchý. Ako naň aj v domácich podmienkach sa záujemkyne či záujemcovia môžu dozvedieť na kurze s Yanou Asheriovou 21. mája v Škole varenia pre gurmánov vo Svätom Jure.
Zatiaľ si na dezerte môžu záujemcovia pochutnať v cukrárni Asheri na Záhradníckej.

Sibírsky rez Esterházy

Yana Asheri sa pochádza z Omska na Sibíri a na Slovensko prišla pred deviatimi rokmi. Cukrárstvo študovala na prestížnych cukrárskych školách a pred rokom si otvorila cukráreň s otvorenou kuchyňou na Záhradníckej ulici. Návštevníci Asheri Patisserie tak môžu sledovať výrobu dezertov priamo. Okrem víťazného korunovačného dezertu má v ponuke aj známe dezerty. Rez Esterházy však robí inak. „U nás na Sibíri v mojej obľúbenej cukrárni robia tortu Esterházy, a pre mňa bolo prekvapením, keď som prišla sem, že sú to dva rozdielne zákusky. V našej cukrárni ponúkame našu verziu,“ hovorí Asheriová.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 14 904
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 620
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 674
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 356
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 057
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 693
  7. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 2 617
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 174
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 18 492
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 567
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 915
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 677
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 131
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 077
  7. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 5 706
  8. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 314
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
SkryťZatvoriť reklamu