SME
Nedeľa, 1. október, 2023 | Meniny má Arnold

Z kimči urobíte aj segedínsky guláš, hovorí jeho výrobca

Bratislavčanovi učarovalo kórejské kimči. Za svoje fermentované produkty už získal gastronomického Oscara.

Daniel Karas pri výrobe kimči. Daniel Karas pri výrobe kimči. (Zdroj: Rodkva Ferments)

Jedna z prvých spomienok Daniela Karasa z detstva je, že ako malý chlapec sedel na gauči v obývačke a jedol kyslú kapustu. Ale až návšteva dnes už neexistujúcej kórejskej reštaurácie v Bratislave pred viac ako desiatimi rokmi ho nasmerovala ku kórejskej špecialite – kimči.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Jeho chuť mi možno naštartovalo spomienku na kvasenú zeleninu z detstva, ale celkovo komplexnosť chuti kimči bola oveľa silnejšia, obsahovala oveľa viac umami chutí. Bol to pre mňa úplný výbuch chuťových pohárikov,“ spomína Karas. Vtedy sa už profesionálne venoval vareniu a tak už vedel chuť kimči a možnosti, ktoré v kuchyni ponúkalo, patrične oceniť.

SkryťVypnúť reklamu

Z ázijských kuchýň, ktoré sa na Slovensku v tom období hádzali všetky do jedného vreca pod názvom „čína“, mu najviac učarovala práve tá kórejská vďaka jej vybalansovanej chuti a použitiu rôznych fermentov.

„Baví ma, keď je jedlo hravé, keď nie je nudné. A symbolom toho je pre mňa kórejská kuchyňa,“ hovorí Karas.

Kimči nie je len vykvasená pekinská kapusta

Kimči je v Kórei všeobecný pojem pre fermentovanú zeleninu, keď sa kyslo-mliečna fermentácia, ten istý proces, ktorý sa využíva pri výrobe kvasenej kapusty alebo kvašákov, využíva na konzervovanie potravín prírodným spôsobom. Nevyrába sa len z pekinskej kapusty, ako ho poznáme na Slovensku.

„Myslí sa tým niečo vykvasené, či už je to reďkovka, kapusta, jarná cibuľka, v Kórei existujú rôzne alternatívy kimči,“ vysvetľuje.

SkryťVypnúť reklamu

S vlastnou výrobou začal niekedy v roku 2014, po tom, ako sa zúčastnil na prezentácii rôznych druhov kimči spojenej s výrobou vlastného kimči pod dohľadom kórejského experta na kórejskej ambasáde.

Skúšal vyrábať kimči podľa receptúr, ktoré našiel na internete, experimentoval aj s bielou reďkvou či s reďkvičkovými listami. Fermentoval semiačka kôpru, vyrábal salsu zo zelených čili papričiek. „Úplne som tomu prepadol,“ hovorí Karas.

V receptoch používal aj krevetovú pastu či rybaciu omáčku, ktoré povzbudzujú umami chuť samotného kimči. Nakoniec sa dopracoval k tomu, že skúsil vyrobiť vegánsky variant tejto kórejskej špeciality.

„Veľa ľudí mi hovorilo, že nejedia živočíšne produkty,“ vysvetľuje dôvody. Uvedomil si, že ak nastaví chute tak, že výsledný produkt bude chutiť vegánom aj konzumentom mäsa, bude to win-win situácia.

SkryťVypnúť reklamu

Vyladiť vegánske kimči Karasovi trvalo niekoľko rokov. „Veľmi som sa trápil s tým, aby mi fermenty neutekali z pohárov, aby po otvorení pohára ferment len zašumel," hovorí a dodáva, že nestabilizované kimči dokáže roztrhnúť sklenený pohár.

Udržať fermentované produkty stabilné, bez použitia chemických stabilizátorov a bez pasterizácie, aby si zachovali svoju probiotickú kvalitu a zároveň chuť, štruktúru a chrumkavosť, sa mu podarilo, až keď zistil, na akú veľkosť krájať akú zeleninu, a správnym načasovaním.

„Keď nakrájate mrkvu alebo reďkev na príliš veľké kusy a pekinskú kapustu na príliš malé, kapusta bude kvasiť rýchlejšie. Výsledok bude, že kapusta už bude príliš mäkká, ale mrkva a reďkev budú ešte stále fermentovať,“ prezrádza výrobca.

Produkty dáva do pohárov, až keď sú dostatočne prekvasené.

„Aj napriek tomu bude výsledný produkt dosť živý a fermentácia bude v ňom naďalej prebiehať, ale pomalšie. Stále však platí, že jediná vec, ktorá fermentovanú zeleninu udrží v pohári ako-tak stabilnú, je chlad,“ hovorí Karas.

O receptúry sa Karas rád delí napríklad počas workshopov, z ktorých účastníci odchádzajú nielen s receptom, ale aj s fľašou vlastnoručne vyrobeného kimči.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  2. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  3. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  4. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  5. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  6. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  7. Všetkým lepí pred voľbami
  8. Tenisová zábava pre celú rodinu na Peugeot Tennis Day
  1. Svetový deň srdca v Nemocnici AGEL Košice-Šaca
  2. List moruše bielej pomáha znižovať hladinu cukru v krvi
  3. Zlato z malého futbalu aj plážového volejbalu
  4. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  5. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  6. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  7. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  8. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 21 509
  2. Všetkým lepí pred voľbami 12 981
  3. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 955
  4. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí 6 632
  5. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 6 545
  6. Hladinka smeruje do Košíc! 5 007
  7. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 5 005
  8. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 773
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sledujeme výsledky parlamentných volieb 2023 minútu po minúte

Republika aj Sme rodina sú mimo parlamentu.


a 8 ďalší 1 h
Šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová.

Šírenie strachu mu nakoniec prinieslo víťazstvo.


43m
Predčasné parlamentné voľby budú 30. septembra 2023.

Sledujte priebežné výsledky predčasných parlamentných volieb 2023. Ktorá strana zatiaľ vyhráva voľby?


SME.SK 7 h
Výsledky volieb 2023: Priebežný zoznam zvolených poslancov

Sledujte priebežný zoznam zvolených poslancov do NR SR v parlamentných voľbách 2023. Ako dopadnú voľby a kto sa prekrúžkuje do parlamentu?


a 1 ďalší 5 h

Blogy SME

  1. Radko Mačuha: Budova, ktorá dala celému námestiu skutočný význam. (cyklus Bratislavská krutosť)
  2. Ľuboš Vodička: Prešporskí báječní muži na lietajúcich strojoch: Ján Bahýľ
  3. Radko Mačuha: Prešporská kasáreň maľovaná (cyklus Bratislavská krutosť)
  4. Metropolitný inštitút Bratislavy: Umenie vo verejnom priestore by nemali nahrádzať vyprázdnené atrakcie
  5. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  6. Oskar Kaman: Ako magistrát (ne)získal 1,6 milióna eur do rozpočtu
  7. Martin Gajdoš: Prečo sa o trhovisko na Žilinskej oplatí bojovať?
  8. Michal Feik: Zmena klímy v mestách. Výsledky prieskumu obyvateľov
  1. Martin Greguš: Voličom Progresívneho Slovenska a SAS v Bratislave. Keď 1.10. už nebude mať kde zaparkovať spomeňte si, kto si opäť neurobil domácu úlohu... 83 752
  2. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank. 48 053
  3. Jana Plichtová: "Dobrák" Boris Kollár a jeho pomáhanie (si k majetku) 40 875
  4. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica. 33 556
  5. Michal Feik: Možno veriť predvolebným prieskumom? 27 482
  6. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 18 585
  7. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď 15 548
  8. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť! 14 996
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  5. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  6. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  8. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
SkryťZatvoriť reklamu