SME
Štvrtok, 21. september, 2023 | Meniny má Matúš

Z kimči urobíte aj segedínsky guláš, hovorí jeho výrobca

Bratislavčanovi učarovalo kórejské kimči. Za svoje fermentované produkty už získal gastronomického Oscara.

Daniel Karas pri výrobe kimči. Daniel Karas pri výrobe kimči. (Zdroj: Rodkva Ferments)

Jedna z prvých spomienok Daniela Karasa z detstva je, že ako malý chlapec sedel na gauči v obývačke a jedol kyslú kapustu. Ale až návšteva dnes už neexistujúcej kórejskej reštaurácie v Bratislave pred viac ako desiatimi rokmi ho nasmerovala ku kórejskej špecialite – kimči.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Jeho chuť mi možno naštartovalo spomienku na kvasenú zeleninu z detstva, ale celkovo komplexnosť chuti kimči bola oveľa silnejšia, obsahovala oveľa viac umami chutí. Bol to pre mňa úplný výbuch chuťových pohárikov,“ spomína Karas. Vtedy sa už profesionálne venoval vareniu a tak už vedel chuť kimči a možnosti, ktoré v kuchyni ponúkalo, patrične oceniť.

SkryťVypnúť reklamu

Z ázijských kuchýň, ktoré sa na Slovensku v tom období hádzali všetky do jedného vreca pod názvom „čína“, mu najviac učarovala práve tá kórejská vďaka jej vybalansovanej chuti a použitiu rôznych fermentov.

„Baví ma, keď je jedlo hravé, keď nie je nudné. A symbolom toho je pre mňa kórejská kuchyňa,“ hovorí Karas.

Kimči nie je len vykvasená pekinská kapusta

Kimči je v Kórei všeobecný pojem pre fermentovanú zeleninu, keď sa kyslo-mliečna fermentácia, ten istý proces, ktorý sa využíva pri výrobe kvasenej kapusty alebo kvašákov, využíva na konzervovanie potravín prírodným spôsobom. Nevyrába sa len z pekinskej kapusty, ako ho poznáme na Slovensku.

„Myslí sa tým niečo vykvasené, či už je to reďkovka, kapusta, jarná cibuľka, v Kórei existujú rôzne alternatívy kimči,“ vysvetľuje.

SkryťVypnúť reklamu

S vlastnou výrobou začal niekedy v roku 2014, po tom, ako sa zúčastnil na prezentácii rôznych druhov kimči spojenej s výrobou vlastného kimči pod dohľadom kórejského experta na kórejskej ambasáde.

Skúšal vyrábať kimči podľa receptúr, ktoré našiel na internete, experimentoval aj s bielou reďkvou či s reďkvičkovými listami. Fermentoval semiačka kôpru, vyrábal salsu zo zelených čili papričiek. „Úplne som tomu prepadol,“ hovorí Karas.

V receptoch používal aj krevetovú pastu či rybaciu omáčku, ktoré povzbudzujú umami chuť samotného kimči. Nakoniec sa dopracoval k tomu, že skúsil vyrobiť vegánsky variant tejto kórejskej špeciality.

„Veľa ľudí mi hovorilo, že nejedia živočíšne produkty,“ vysvetľuje dôvody. Uvedomil si, že ak nastaví chute tak, že výsledný produkt bude chutiť vegánom aj konzumentom mäsa, bude to win-win situácia.

SkryťVypnúť reklamu

Vyladiť vegánske kimči Karasovi trvalo niekoľko rokov. „Veľmi som sa trápil s tým, aby mi fermenty neutekali z pohárov, aby po otvorení pohára ferment len zašumel," hovorí a dodáva, že nestabilizované kimči dokáže roztrhnúť sklenený pohár.

Udržať fermentované produkty stabilné, bez použitia chemických stabilizátorov a bez pasterizácie, aby si zachovali svoju probiotickú kvalitu a zároveň chuť, štruktúru a chrumkavosť, sa mu podarilo, až keď zistil, na akú veľkosť krájať akú zeleninu, a správnym načasovaním.

„Keď nakrájate mrkvu alebo reďkev na príliš veľké kusy a pekinskú kapustu na príliš malé, kapusta bude kvasiť rýchlejšie. Výsledok bude, že kapusta už bude príliš mäkká, ale mrkva a reďkev budú ešte stále fermentovať,“ prezrádza výrobca.

Produkty dáva do pohárov, až keď sú dostatočne prekvasené.

„Aj napriek tomu bude výsledný produkt dosť živý a fermentácia bude v ňom naďalej prebiehať, ale pomalšie. Stále však platí, že jediná vec, ktorá fermentovanú zeleninu udrží v pohári ako-tak stabilnú, je chlad,“ hovorí Karas.

O receptúry sa Karas rád delí napríklad počas workshopov, z ktorých účastníci odchádzajú nielen s receptom, ale aj s fľašou vlastnoručne vyrobeného kimči.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Také veľké kníhkupectvo ako na Obchodnej už neotvoríme
  2. Ak podceníte pri stavbe tento detail, pripravte sa na vyššie účty za kúrenie
  3. Ktorá cestovka je top? Toto je stávka na istotu
  4. Podpora systému je slabá, je to na jednotlivcoch
  5. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  6. Spoločnosť EY vyhlásila 18. ročník súťaže na Slovensku
  7. Septembrové číslo krížovkárskeho magazínu Lišiak v denníku SME
  8. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz
  1. Autocentrá AURES Holdings obslúžili už 3 milióny zákazníkov
  2. Príďte ochutnať ocenené destiláty
  3. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  4. Politici dobrovoľne posielajú slovenské ženy pod nôž
  5. IT expertka: Iba mobil deťom na učenie naozaj nestačí
  6. Také veľké kníhkupectvo ako na Obchodnej už neotvoríme
  7. Most nahradia v Trenčíne záhradou s kaviarňami
  8. Podpora systému je slabá, je to na jednotlivcoch
  1. Ľuboš Fellner opäť pozýva. Kam volá turistov teraz? 14 243
  2. Už len dnes za vás Fellner zaplatí polovicu dovolenky 11 788
  3. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 9 734
  4. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 5 349
  5. Získajte 50% zľavu na predplatné SME.sk. Tu zistíte viac 3 210
  6. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 004
  7. 50-tisíc dovolenkárov si kúpilo zájazd cez SME 2 770
  8. Veľké Karlovice: wellness oáza kúsok od hraníc 2 733
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Poľský prezident Andrzej Duda (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Kyjev chce žalovať Poľsko aj Maďarsko.


3 h
Milan Mazurek.

Lekár vedie s hnutím šesť sporov.


4 h
Nataša Holinová

Súdmi pohŕdajú ako poslední recidivisti.


2 h
Ludogorec Razgrad - Spartak Trnava: ONLINE prenos zo zápasu Európskej konferenčnej ligy.

Sledujte ONLINE prenos zo zápasu Ligy majstrov: Ludogorec Razgrad - Spartak Trnava.


Sportnet 5 h

Blogy SME

  1. Radko Mačuha: Budova, ktorá dala celému námestiu skutočný význam. (cyklus Bratislavská krutosť)
  2. Ľuboš Vodička: Prešporskí báječní muži na lietajúcich strojoch: Ján Bahýľ
  3. Radko Mačuha: Prešporská kasáreň maľovaná (cyklus Bratislavská krutosť)
  4. Metropolitný inštitút Bratislavy: Umenie vo verejnom priestore by nemali nahrádzať vyprázdnené atrakcie
  5. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  6. Oskar Kaman: Ako magistrát (ne)získal 1,6 milióna eur do rozpočtu
  7. Michal Feik: Zmena klímy v mestách. Výsledky prieskumu obyvateľov
  8. Martin Gajdoš: Prečo sa o trhovisko na Žilinskej oplatí bojovať?
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 59 497
  2. Igor Kossaczký: Matovičova akcia ukázala pravdu o slovenských médiách 38 485
  3. Ján Šeďo: Mestskí policajti to pokašľali na celej čiare. 35 716
  4. Pavel Macko: Teraz sa ukáže, ako hlboko siahajú korene zla a aká silná je Žilinkova ochrana gaunerov 13 834
  5. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 9 918
  6. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 188
  7. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 6 643
  8. Adriana Boysová: Kto mrzačí naše deti? 5 570
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.
SkryťZatvoriť reklamu