"Je zbytočné dávať nejaké zariadenia na čistenie vody. Tie práve môžu spôsobiť likvidáciu potrebných prvkov," zdôvodnila vedúca odboru hygieny životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Jindra Holíková.
Podľa nej organizmus prijíma napríklad toľko železa, koľko potrebuje a ostatné množstvo vylučuje. Chlórovanie je celosvetovo najvhodnejší spôsob dezinfekcie vody a musí sa používať pri hromadnom zásobovaní. "U nás vodu chlórujeme štyri generácie a doteraz sa nezistili problémy," konštatuje Holíková.
V Bratislave je 28 odberných miest, kde ročne vykonajú 317 kontrolných meraní kvality pitnej vody, teraz už podľa noriem Európskej únie. Najčastejšie používaná kvapalina trvale spĺňa všetky požiadavky na pitnú vodu. Preto Regionálny úrad verejného zdravotníctva prekvapil článok od MUDr. Františka Zámolu Ako môže obyčajná voda zničiť naše zdravie, uverejnený vo Vajnorských novinách.
Úrad zdôvodňuje, že v článku spomínaný vznik možných rakovinotvorných látok bol zistený iba pri chlórovaní povrchových vôd s vysokým obsahom organických humínových látok a vo verejnom vodovode je táto možnosť vylúčená. Údaje o vzniku ochorení (vrátane senility) z príjmu chlóru nie sú vedecky podložené. "Prirovnanie chlóru v pitnej vode k jedu na krysy považujeme nielen za zavádzajúce, ale aj za šírenie poplašnej správy," konštatuje regionálna hygienička Eva Haladová.
Podľa Holíkovej firmy a díleri predávajúci filtre na úpravu vody využívajú rôzne, aj agresívne praktiky pri ich predaji. Záleží len od spotrebiteľa, či sa dá presvedčiť. "Ja by som si filter nikdy nenamontovala a ľuďom radíme, aby si radšej kupovali ovocie a zeleninu," dodáva Holíková. (tasr)