"Situácia sa v porovnaní s minulým rokom zlepšila len v technickom vybavení. Špičkové prevádzkarne si svoj štandard udržiavajú, ostatné radšej zaplatia pokutu a robia priestupky ďalej," hovorí Erika Žakovičová, vedúca odboru hygieny a výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Úrad doteraz vyzbieral 197 pokút za 95 900 korún.
So začiatkom prázdnin začali intenzívnejšie kontrolovať zmrzlinárne, kde vzorky odoberajú dvakrát do týždňa. "Zistili sme nadbytok patogénnych mikroorganizmov vo dvoch prevádzkach, tie boli okamžite zatvorené. Ďalej to boli škodlivé farbivá v niektorých červených a zelených kornútkoch. Tento rok už bol aj problém s údržbou zmrzlinárskych strojov. Majiteľa môžeme požiadať len o vydezinfikovanie," vysvetľuje Žakovičová. Jej úsek doposiaľ uložil lahôdkam, cukrárňam a zmrzlinárňam 30 pokút za 16 000 korún.
Kontroly rýchloobčerstvení riešia najmä zlé skladovanie potravín. Majitelia sa vraj snažia ušetriť zamrazovaním zvyškov jedál a používaním prepáleného oleja, čo sa ťažko zisťuje. Hygienikom sa väčšinou podarí preveriť len manipuláciu s potravinami, kontamináciu alebo pachové ovplyvňovanie potravín.
Najčastejším nedostatkom stánkarov je chýbajúci pracovný odev.
"Nemáme presné normy. Oblečenie by však malo byť vhodné pre prácu a nemal by to byť civilný odev," hovorí Žakovičová. Nedostatky vymáhajú blokovými pokutami. "Pohybujú sa od 1000 korún na osobu. Ťažšie priestupky stoja od 5000 do 500 000 korún alebo môžeme dokonca prevádzku zavrieť," hovorí Žakovičová.
Kontroly robia asistenti úradu, ktorí reagujú aj na podnety občanov. "Naposledy sme prešetrovali prepálený olej v seneckých podnikoch," hovorí Žakovičová.
Hygienici začali preverovať aj prevádzkové poriadky, ktoré by už mali byť prispôsobené pravidlám EÚ. Ide napríklad o presné teplotné normy pri spracovaní a skladovaní potravín alebo o dodržiavanie hygieny zamestnancov. "Zatiaľ ich len upozorňujeme, lebo nový hygienický balíček začne platiť až od januára budúceho roka," povedala Žakovičová.
So začiatkom prázdnin začali hygienici intenzívnejšie kontrolovať zmrzlinárne. Pre nadbytok patogénnych mikroorganizmov už zatvorili dve prevádzky. Zistili tiež, že niektoré červené a zelené kornútky obsahujú škodlivé farbivo.
Autor: ALEXANDRA SABOLOVÁ