SME

Zmrzlina sa kontroluje dva razy do týždňa

Bratislavské rýchloobčerstvenia, cukrárne a zmrzlinárne majú problémy so skladovaním potravín a s dodržiavaním osobnej hygieny. Zistil to potravinový dozor, ktorý v prvom polroku urobil odbor hygieny a výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

"Situácia sa v porovnaní s minulým rokom zlepšila len v technickom vybavení. Špičkové prevádzkarne si svoj štandard udržiavajú, ostatné radšej zaplatia pokutu a robia priestupky ďalej," hovorí Erika Žakovičová, vedúca odboru hygieny a výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Úrad doteraz vyzbieral 197 pokút za 95 900 korún.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

So začiatkom prázdnin začali intenzívnejšie kontrolovať zmrzlinárne, kde vzorky odoberajú dvakrát do týždňa. "Zistili sme nadbytok patogénnych mikroorganizmov vo dvoch prevádzkach, tie boli okamžite zatvorené. Ďalej to boli škodlivé farbivá v niektorých červených a zelených kornútkoch. Tento rok už bol aj problém s údržbou zmrzlinárskych strojov. Majiteľa môžeme požiadať len o vydezinfikovanie," vysvetľuje Žakovičová. Jej úsek doposiaľ uložil lahôdkam, cukrárňam a zmrzlinárňam 30 pokút za 16 000 korún.

SkryťVypnúť reklamu

Kontroly rýchloobčerstvení riešia najmä zlé skladovanie potravín. Majitelia sa vraj snažia ušetriť zamrazovaním zvyškov jedál a používaním prepáleného oleja, čo sa ťažko zisťuje. Hygienikom sa väčšinou podarí preveriť len manipuláciu s potravinami, kontamináciu alebo pachové ovplyvňovanie potravín.

Najčastejším nedostatkom stánkarov je chýbajúci pracovný odev.

"Nemáme presné normy. Oblečenie by však malo byť vhodné pre prácu a nemal by to byť civilný odev," hovorí Žakovičová. Nedostatky vymáhajú blokovými pokutami. "Pohybujú sa od 1000 korún na osobu. Ťažšie priestupky stoja od 5000 do 500 000 korún alebo môžeme dokonca prevádzku zavrieť," hovorí Žakovičová.

Kontroly robia asistenti úradu, ktorí reagujú aj na podnety občanov. "Naposledy sme prešetrovali prepálený olej v seneckých podnikoch," hovorí Žakovičová.

SkryťVypnúť reklamu

Hygienici začali preverovať aj prevádzkové poriadky, ktoré by už mali byť prispôsobené pravidlám EÚ. Ide napríklad o presné teplotné normy pri spracovaní a skladovaní potravín alebo o dodržiavanie hygieny zamestnancov. "Zatiaľ ich len upozorňujeme, lebo nový hygienický balíček začne platiť až od januára budúceho roka," povedala Žakovičová.

So začiatkom prázdnin začali hygienici intenzívnejšie kontrolovať zmrzlinárne. Pre nadbytok patogénnych mikroorganizmov už zatvorili dve prevádzky. Zistili tiež, že niektoré červené a zelené kornútky obsahujú škodlivé farbivo.

Autor: ALEXANDRA SABOLOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 461
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 241
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 085
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 846
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 467
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 164
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 934
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 137
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 076
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 046
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 104
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 060
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 622
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 235
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 874
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 411
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  5. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  6. Tupou Ceruzou: Pandemická
  7. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
SkryťZatvoriť reklamu