„Víno bolo jediným významným exportným produktom stredovekého Prešporka od 14. až do 18. storočia,“ hovorí historik Juraj Šedivý. A že v tejto oblasti boli vtedajší obyvatelia dobrí, dokazujú aj historické záznamy. V tých časoch stálo vedro bratislavského vína v severnom Taliansku trikrát toľko ako vedro bežného uhorského vína a o polovicu viac než známe jágerské červené. Ešte aj v Bavorsku písali, že „prešporské víno je dobré, ale svinsky drahé“.
Bratislavský magistrát chce, aby dlhá tradícia pestovania hrozna a dorábania vína pretrvala v hlavnom meste aj do budúcnosti. Vyhlásili preto súťaž, ktorej cieľom je transparentný výber nových nájomcov mestských viníc. V súčasnosti má hlavné mesto vo svojom vlastníctve a v správe približne 15,5 hektárov vinohradov, z ktorých 8 hektárov je neprenajatých s tým, že značná časť z nich je v zanedbanom stave.