SME

Na Kolibe halušky neoslnia

Kedysi bola odpoveď na otázku, kam pozvať hostí zo Západu na večeru, jednoduchá. Na Kolibu do Koliby. Drevená koliba s ovčími kožušinami na stenách, drevené lavice s kožušinou pod zadkom a za chrbtom, stoličky s tkanými koberčekmi, tlmené svetlo, úslužná


Fašiangy sú v plnom prúde, plesov je každý víkend niekoľko. Dnes sú navyše Hromnice – sviatok, ktorý slávili už starí Slovania. Predkovia ním uctievali boha hromu a ohňa – Perúna. Zaužívalo sa posväcovanie sviečok, ktoré si ľudia nosili na Hromnice do kostola. Posvätené sviečky – hromničky mali takmer v každej domácnosti, zapaľovali ich počas búrky, aby hrom neudrel do obydlia. Zapálené ich nechávali pri umierajúcom na uľahčenie skonu. FOTO SME – PAVOL MAJER

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou



Kedysi bola odpoveď na otázku, kam pozvať hostí zo Západu na večeru, jednoduchá. Na Kolibu do Koliby. Drevená koliba s ovčími kožušinami na stenách, drevené lavice s kožušinou pod zadkom a za chrbtom, stoličky s tkanými koberčekmi, tlmené svetlo, úslužná obsluha, slovenské špeciality, dobrá kuchyňa.

SkryťVypnúť reklamu

Dnes sa odpoveď hľadá ťažšie. Možností je viac a Koliba je iná, hoci interiér sa nezmenil. Kuchyňa už neočarí a s personálom je to podobné. Oboje je síce štandardné, ale nič viac.

Jedálny lístok je síce pomerne bohatý, ale jedlá sú chuti skôr nevýraznej. Za lahôdku sa dá považovať aj fazuľová polievka s rezancami, ak je poctivá. V tej, čo ponúkajú na Kolibe, je síce aj fazuľa, aj rezanec sa nájde, ale okrem toho v nej cítiť aj to, že hustá nie je ani tak od vyvarenej zeleniny a mäsa, ako skôr od rôznych náhrad. Inak je to s českou cibulačkou – tá je poctivá a chutí výborne. Takže na polievky je to 1:1.

Na pstruhovi v mandľovom obale je najlepší ten obal. Na rybe je síce ťažko niečo pokaziť, ale Koliba tak ako väčšina slovenských reštaurácií siaha po pstruhoch mrazených. Cítiť to. Typická slovenská, a teda aj kolibová špecialita – bryndzové halušky – neoslní. Cudzincovi, ktorý ich konzumuje prvý raz, to môže byť jedno. Porovnávať nemá s čím, akurát si môže pomyslieť, čo na nich tí Slováci vidia. Ten, kto ich pozná, zistí, že sú mierne rozvarené (ale môže to byť aj tak, že len kuchár nemal dobrý deň).

SkryťVypnúť reklamu

Takže na hlavné jedlá 2:0.

Pivo je len fľaškové.

Možno ešte vziať hostí zo Západu, ktorým sa chcete predviesť, na Kolibu? Možno. Možno to funguje úplne inak, ak práve nehovoríte po slovensky. (szm)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  2. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  3. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  4. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  5. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  6. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina
  7. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu
  8. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  1. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  2. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  3. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  4. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  5. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  6. Neuhádol ani jedno číslo a predsa vyhral 100 000 eur
  7. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina
  8. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu
  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 10 454
  2. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 10 224
  3. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 7 581
  4. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne 3 676
  5. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 3 456
  6. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 2 873
  7. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 2 140
  8. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť 1 672
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Kušnír: Prečo D2 každé ráno kolabuje
  2. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  3. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  4. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  5. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  6. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  7. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  8. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 34 034
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 18 450
  3. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 13 736
  4. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 9 152
  5. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 7 656
  6. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!) 6 031
  7. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 5 068
  8. Miroslav Daniš: Dymová clona Oskar Rósza 4 907
  1. Karol Galek: Kto nič nerobí nič nepokazí - heslo ministerky Sakovej nás stálo miliardy
  2. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  3. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
  4. Post Bellum SK: Samizdat – symbol vzdoru v čase neslobody
  5. Marcel Rebro: Keď vojna vezme manžela a otca, hory pomáhajú nájsť nádej
  6. Anna Brawne: Pán Pellegrini, že vám tá nenávisť voči LGBTI+ Ľuďom nevadila, keď ste podpisovali tú Ústavu..
  7. Věra Tepličková: Šťastný Deň starých rodičov
  8. Radko Mačuha: Ako som prestal byť rusofilom.
SkryťZatvoriť reklamu