Na Kolibe halušky neoslnia

Kedysi bola odpoveď na otázku, kam pozvať hostí zo Západu na večeru, jednoduchá. Na Kolibu do Koliby. Drevená koliba s ovčími kožušinami na stenách, drevené lavice s kožušinou pod zadkom a za chrbtom, stoličky s tkanými koberčekmi, tlmené svetlo, úslužná


Fašiangy sú v plnom prúde, plesov je každý víkend niekoľko. Dnes sú navyše Hromnice – sviatok, ktorý slávili už starí Slovania. Predkovia ním uctievali boha hromu a ohňa – Perúna. Zaužívalo sa posväcovanie sviečok, ktoré si ľudia nosili na Hromnice do kostola. Posvätené sviečky – hromničky mali takmer v každej domácnosti, zapaľovali ich počas búrky, aby hrom neudrel do obydlia. Zapálené ich nechávali pri umierajúcom na uľahčenie skonu. FOTO SME – PAVOL MAJER



Kedysi bola odpoveď na otázku, kam pozvať hostí zo Západu na večeru, jednoduchá. Na Kolibu do Koliby. Drevená koliba s ovčími kožušinami na stenách, drevené lavice s kožušinou pod zadkom a za chrbtom, stoličky s tkanými koberčekmi, tlmené svetlo, úslužná obsluha, slovenské špeciality, dobrá kuchyňa.

Dnes sa odpoveď hľadá ťažšie. Možností je viac a Koliba je iná, hoci interiér sa nezmenil. Kuchyňa už neočarí a s personálom je to podobné. Oboje je síce štandardné, ale nič viac.

Jedálny lístok je síce pomerne bohatý, ale jedlá sú chuti skôr nevýraznej. Za lahôdku sa dá považovať aj fazuľová polievka s rezancami, ak je poctivá. V tej, čo ponúkajú na Kolibe, je síce aj fazuľa, aj rezanec sa nájde, ale okrem toho v nej cítiť aj to, že hustá nie je ani tak od vyvarenej zeleniny a mäsa, ako skôr od rôznych náhrad. Inak je to s českou cibulačkou – tá je poctivá a chutí výborne. Takže na polievky je to 1:1.

Na pstruhovi v mandľovom obale je najlepší ten obal. Na rybe je síce ťažko niečo pokaziť, ale Koliba tak ako väčšina slovenských reštaurácií siaha po pstruhoch mrazených. Cítiť to. Typická slovenská, a teda aj kolibová špecialita – bryndzové halušky – neoslní. Cudzincovi, ktorý ich konzumuje prvý raz, to môže byť jedno. Porovnávať nemá s čím, akurát si môže pomyslieť, čo na nich tí Slováci vidia. Ten, kto ich pozná, zistí, že sú mierne rozvarené (ale môže to byť aj tak, že len kuchár nemal dobrý deň).

Takže na hlavné jedlá 2:0.

Pivo je len fľaškové.

Možno ešte vziať hostí zo Západu, ktorým sa chcete predviesť, na Kolibu? Možno. Možno to funguje úplne inak, ak práve nehovoríte po slovensky. (szm)

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. Od septembra opäť po starom
  3. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  4. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  5. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  6. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  7. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. 10 vecí, ktoré môžete dostať od zdravotnej poisťovne zadarmo
  3. Úspech na Majstrovstvách sveta v Quadrathlone
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  5. Od septembra opäť po starom
  6. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  7. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  8. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  9. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  10. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 992
  2. Od septembra opäť po starom 5 933
  3. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 4 701
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom? 3 117
  5. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 839
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 732
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 202
  8. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš? 1 121
  9. Ako sme jazdili v socializme 1 091
  10. Leto nekončí! 1 033