SME
Utorok, 22. október, 2019 | Meniny má Sergej

Na Kolibe halušky neoslnia

Kedysi bola odpoveď na otázku, kam pozvať hostí zo Západu na večeru, jednoduchá. Na Kolibu do Koliby. Drevená koliba s ovčími kožušinami na stenách, drevené lavice s kožušinou pod zadkom a za chrbtom, stoličky s tkanými koberčekmi, tlmené svetlo, úslužná


Fašiangy sú v plnom prúde, plesov je každý víkend niekoľko. Dnes sú navyše Hromnice – sviatok, ktorý slávili už starí Slovania. Predkovia ním uctievali boha hromu a ohňa – Perúna. Zaužívalo sa posväcovanie sviečok, ktoré si ľudia nosili na Hromnice do kostola. Posvätené sviečky – hromničky mali takmer v každej domácnosti, zapaľovali ich počas búrky, aby hrom neudrel do obydlia. Zapálené ich nechávali pri umierajúcom na uľahčenie skonu. FOTO SME – PAVOL MAJER



Kedysi bola odpoveď na otázku, kam pozvať hostí zo Západu na večeru, jednoduchá. Na Kolibu do Koliby. Drevená koliba s ovčími kožušinami na stenách, drevené lavice s kožušinou pod zadkom a za chrbtom, stoličky s tkanými koberčekmi, tlmené svetlo, úslužná obsluha, slovenské špeciality, dobrá kuchyňa.

Dnes sa odpoveď hľadá ťažšie. Možností je viac a Koliba je iná, hoci interiér sa nezmenil. Kuchyňa už neočarí a s personálom je to podobné. Oboje je síce štandardné, ale nič viac.

Jedálny lístok je síce pomerne bohatý, ale jedlá sú chuti skôr nevýraznej. Za lahôdku sa dá považovať aj fazuľová polievka s rezancami, ak je poctivá. V tej, čo ponúkajú na Kolibe, je síce aj fazuľa, aj rezanec sa nájde, ale okrem toho v nej cítiť aj to, že hustá nie je ani tak od vyvarenej zeleniny a mäsa, ako skôr od rôznych náhrad. Inak je to s českou cibulačkou – tá je poctivá a chutí výborne. Takže na polievky je to 1:1.

Na pstruhovi v mandľovom obale je najlepší ten obal. Na rybe je síce ťažko niečo pokaziť, ale Koliba tak ako väčšina slovenských reštaurácií siaha po pstruhoch mrazených. Cítiť to. Typická slovenská, a teda aj kolibová špecialita – bryndzové halušky – neoslní. Cudzincovi, ktorý ich konzumuje prvý raz, to môže byť jedno. Porovnávať nemá s čím, akurát si môže pomyslieť, čo na nich tí Slováci vidia. Ten, kto ich pozná, zistí, že sú mierne rozvarené (ale môže to byť aj tak, že len kuchár nemal dobrý deň).

Takže na hlavné jedlá 2:0.

Pivo je len fľaškové.

Možno ešte vziať hostí zo Západu, ktorým sa chcete predviesť, na Kolibu? Možno. Možno to funguje úplne inak, ak práve nehovoríte po slovensky. (szm)

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  2. Katarína pomáha ľuďom svojimi mydlami
  3. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Tretia časť
  4. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  5. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  6. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  7. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  8. Deti jedia málo ovocia a zeleniny. Multivitamíny ich nenahradia
  9. Zamestnanci sú pre BILLA dôležitým pilierom, pridaj sa k nim
  10. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  1. Zdravotné stoličky Adaptic sú v predaji tiež na Slovensku
  2. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Tretia časť
  3. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  4. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  5. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  6. Deti jedia málo ovocia a zeleniny. Multivitamíny ich nenahradia
  7. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  8. Katarína pomáha ľuďom svojimi mydlami
  9. Levanduľa pre zamestnancov
  10. Zamestnanci sú pre BILLA dôležitým pilierom, pridaj sa k nim
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 17 714
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 12 211
  3. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 10 633
  4. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch 9 493
  5. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 7 799
  6. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 7 458
  7. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 6 930
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 5 814
  9. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu 5 624
  10. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 5 471