SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Na Kolibe halušky neoslnia

Kedysi bola odpoveď na otázku, kam pozvať hostí zo Západu na večeru, jednoduchá. Na Kolibu do Koliby. Drevená koliba s ovčími kožušinami na stenách, drevené lavice s kožušinou pod zadkom a za chrbtom, stoličky s tkanými koberčekmi, tlmené svetlo, úslužná


Fašiangy sú v plnom prúde, plesov je každý víkend niekoľko. Dnes sú navyše Hromnice – sviatok, ktorý slávili už starí Slovania. Predkovia ním uctievali boha hromu a ohňa – Perúna. Zaužívalo sa posväcovanie sviečok, ktoré si ľudia nosili na Hromnice do kostola. Posvätené sviečky – hromničky mali takmer v každej domácnosti, zapaľovali ich počas búrky, aby hrom neudrel do obydlia. Zapálené ich nechávali pri umierajúcom na uľahčenie skonu. FOTO SME – PAVOL MAJER



Kedysi bola odpoveď na otázku, kam pozvať hostí zo Západu na večeru, jednoduchá. Na Kolibu do Koliby. Drevená koliba s ovčími kožušinami na stenách, drevené lavice s kožušinou pod zadkom a za chrbtom, stoličky s tkanými koberčekmi, tlmené svetlo, úslužná obsluha, slovenské špeciality, dobrá kuchyňa.

Skryť Vypnúť reklamu

Dnes sa odpoveď hľadá ťažšie. Možností je viac a Koliba je iná, hoci interiér sa nezmenil. Kuchyňa už neočarí a s personálom je to podobné. Oboje je síce štandardné, ale nič viac.

Jedálny lístok je síce pomerne bohatý, ale jedlá sú chuti skôr nevýraznej. Za lahôdku sa dá považovať aj fazuľová polievka s rezancami, ak je poctivá. V tej, čo ponúkajú na Kolibe, je síce aj fazuľa, aj rezanec sa nájde, ale okrem toho v nej cítiť aj to, že hustá nie je ani tak od vyvarenej zeleniny a mäsa, ako skôr od rôznych náhrad. Inak je to s českou cibulačkou – tá je poctivá a chutí výborne. Takže na polievky je to 1:1.

Na pstruhovi v mandľovom obale je najlepší ten obal. Na rybe je síce ťažko niečo pokaziť, ale Koliba tak ako väčšina slovenských reštaurácií siaha po pstruhoch mrazených. Cítiť to. Typická slovenská, a teda aj kolibová špecialita – bryndzové halušky – neoslní. Cudzincovi, ktorý ich konzumuje prvý raz, to môže byť jedno. Porovnávať nemá s čím, akurát si môže pomyslieť, čo na nich tí Slováci vidia. Ten, kto ich pozná, zistí, že sú mierne rozvarené (ale môže to byť aj tak, že len kuchár nemal dobrý deň).

Skryť Vypnúť reklamu

Takže na hlavné jedlá 2:0.

Pivo je len fľaškové.

Možno ešte vziať hostí zo Západu, ktorým sa chcete predviesť, na Kolibu? Možno. Možno to funguje úplne inak, ak práve nehovoríte po slovensky. (szm)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 29 676
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 767
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 772
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 110
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 711
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 518
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 601
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 527
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 409
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 346
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu