SME
Sobota, 15. máj, 2021 | Meniny má ŽofiaKrížovkyKrížovky

Rezort kultúry žiada v prípade električky pred SND štúdiu i stanoviská

Kadiaľ povedie električková trať nie je stále jasné.

Vizualizácia navrhovanej podoby električky popred budovu SND.Vizualizácia navrhovanej podoby električky popred budovu SND. (Zdroj: JTRE)

BRATILAVA. Kadiaľ povedie budúca električková trať v okolí novej budovy Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, nie je stále jasné. Ministerstvo kultúry, ktoré vlastní na tomto území pozemky, trvá na tom, aby mu bratislavský magistrát predložil štúdiu uskutočniteľnosti, ktorá má obsahovať najmä odbornú akustickú štúdiu.

Hlavné mesto pritom ešte v marci poukázalo na stanovisko medzinárodnej nezávislej skupiny expertov, ktorá potvrdila možnosť vybudovania električkovej trate na Pribinovej ulici pred novou budovou SND, a to bez negatívnych dosahov na budovu divadla. Rezort kultúry pre TASR potvrdil, že spoločné prehlásenie nezávislej skupiny expertov dostal. Upozorňuje však, že sa v nej píše, že až "štúdia uskutočniteľnosti určí, či je technicky možné vybudovať električkovú trať bez toho, aby mala negatívny vplyv na prevádzku národného divadla".

Stanoviská expertov mesto doplní

"Vzhľadom na to, že spomínaná štúdia nie je obsahom spoločného prehlásenia nezávislej skupiny expertov a expertiek a v záujme získania uceleného obrazu si ministerstvo kultúry vyžiadalo od magistrátu na doplnenie jednotlivé stanoviská členov a členiek expertnej skupiny, znenie zadania pre pracovnú skupinu a podkladov, ktoré dostali a z ktorých vychádzali pri formulovaní spoločného prehlásenia," uviedlo ministerstvo pre TASR.

Súvisiaci článok Doba bytová. Ako developeri utekajú z kancelárií Čítajte

Mesto Bratislava verilo, že po stanovisku expertov na akustiku, dopravné inžinierstvo či architektúru ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) pristúpi k spoločnej snahe realizovať ďalšie odborné kroky, ktoré budú pokračovať štúdiou uskutočniteľnosti s konkrétnymi technickými riešeniami trate pred divadlom. Experti totiž vyhodnocovali, či je technicky možné stavať a prevádzkovať v blízkosti novej budovy SND električkovú trať bez výrazného vplyvu na divadlo. Do skupiny nominovalo odborníkov aj ministerstvo kultúry a SND. Odborníci v spoločnom prehlásení súhlasili v prípade, že budú prijaté primerané opatrenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Zahŕňať majú napríklad technickú kontrolu stavu budovy divadla a garáží, meranie existujúceho charakteru hlučnosti a vibrácií v budove SND, stanovenie cieľových akustických kritérií či porovnanie existujúcich električkových tratí vedených v blízkosti divadiel vo svete. Na základe týchto poznatkov sa má následne realizovať štúdia uskutočniteľnosti.

Najlepší variant

"Tá vyhodnotí schopnosť konkrétnych technických riešení naplniť požiadavky na zamedzenie negatívneho vplyvu hluku a vibrácií, ako aj ekonomickú náročnosť týchto riešení," informovala v marci hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Experti neuprednostňujú možnosť vedenia električkovej trate poza divadlo. Túto alternatívu navrhlo mesto, pretože sa mu nedarí s ministerstvom kultúry dohodnúť, aby električka prechádzala popred divadlo. Ministerstvo kultúry doteraz nevyjadrilo súhlas s možnosťou trasovania novej električkovej trate po Pribinovej, a to pre obavu z hluku a vibrácií na budovu divadla.

Skryť Vypnúť reklamu

To, že budúca električková trať v zóne Chalupkova povedie aj popred novú budovu SND po Pribinovej ulici, oznámil primátor Bratislavy Matúš Vallo koncom októbra 2019. Argumentoval tým, že sa po analýze javí tento variant ako najlepší. Spustenie trate po výstavbe predpokladal minulý rok magistrát v roku 2024.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

1. Videli ste, čo sa stane s vašim SUV po 100.000 kilometroch?
  2. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  3. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  4. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  5. Vyberte sa s nami na vandrovku, navštívime Spišský hrad a Levoču
  6. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom
  7. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  8. Prečo Slováci nemajú rezervy?
  9. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  10. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  1. Ľudia vymieňajú autá za elektrobicykle. Záujem v Trenčíne rastie
  2. Opäť štartuje projekt Futbal v meste
  3. Videli ste, čo sa stane s vašim SUV po 100.000 kilometroch?
  4. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  5. Atos stavia v Bulharsku nový špičkový superpočítač EuroHPC
  6. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  7. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  8. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  9. Budějovický Budvar je posledný český národný podnik
  10. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom