SME
Sobota, 3. december, 2022 | Meniny má Oldrich

Rezort kultúry žiada v prípade električky pred SND štúdiu i stanoviská

Kadiaľ povedie električková trať nie je stále jasné.

Vizualizácia navrhovanej podoby električky popred budovu SND.Vizualizácia navrhovanej podoby električky popred budovu SND. (Zdroj: JTRE)

BRATILAVA. Kadiaľ povedie budúca električková trať v okolí novej budovy Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, nie je stále jasné. Ministerstvo kultúry, ktoré vlastní na tomto území pozemky, trvá na tom, aby mu bratislavský magistrát predložil štúdiu uskutočniteľnosti, ktorá má obsahovať najmä odbornú akustickú štúdiu.

Hlavné mesto pritom ešte v marci poukázalo na stanovisko medzinárodnej nezávislej skupiny expertov, ktorá potvrdila možnosť vybudovania električkovej trate na Pribinovej ulici pred novou budovou SND, a to bez negatívnych dosahov na budovu divadla. Rezort kultúry pre TASR potvrdil, že spoločné prehlásenie nezávislej skupiny expertov dostal. Upozorňuje však, že sa v nej píše, že až "štúdia uskutočniteľnosti určí, či je technicky možné vybudovať električkovú trať bez toho, aby mala negatívny vplyv na prevádzku národného divadla".

Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou

Stanoviská expertov mesto doplní

"Vzhľadom na to, že spomínaná štúdia nie je obsahom spoločného prehlásenia nezávislej skupiny expertov a expertiek a v záujme získania uceleného obrazu si ministerstvo kultúry vyžiadalo od magistrátu na doplnenie jednotlivé stanoviská členov a členiek expertnej skupiny, znenie zadania pre pracovnú skupinu a podkladov, ktoré dostali a z ktorých vychádzali pri formulovaní spoločného prehlásenia," uviedlo ministerstvo pre TASR.

Súvisiaci článok Doba bytová. Ako developeri utekajú z kancelárií Čítajte

Mesto Bratislava verilo, že po stanovisku expertov na akustiku, dopravné inžinierstvo či architektúru ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) pristúpi k spoločnej snahe realizovať ďalšie odborné kroky, ktoré budú pokračovať štúdiou uskutočniteľnosti s konkrétnymi technickými riešeniami trate pred divadlom. Experti totiž vyhodnocovali, či je technicky možné stavať a prevádzkovať v blízkosti novej budovy SND električkovú trať bez výrazného vplyvu na divadlo. Do skupiny nominovalo odborníkov aj ministerstvo kultúry a SND. Odborníci v spoločnom prehlásení súhlasili v prípade, že budú prijaté primerané opatrenia.

SkryťVypnúť reklamu

Zahŕňať majú napríklad technickú kontrolu stavu budovy divadla a garáží, meranie existujúceho charakteru hlučnosti a vibrácií v budove SND, stanovenie cieľových akustických kritérií či porovnanie existujúcich električkových tratí vedených v blízkosti divadiel vo svete. Na základe týchto poznatkov sa má následne realizovať štúdia uskutočniteľnosti.

Najlepší variant

"Tá vyhodnotí schopnosť konkrétnych technických riešení naplniť požiadavky na zamedzenie negatívneho vplyvu hluku a vibrácií, ako aj ekonomickú náročnosť týchto riešení," informovala v marci hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Experti neuprednostňujú možnosť vedenia električkovej trate poza divadlo. Túto alternatívu navrhlo mesto, pretože sa mu nedarí s ministerstvom kultúry dohodnúť, aby električka prechádzala popred divadlo. Ministerstvo kultúry doteraz nevyjadrilo súhlas s možnosťou trasovania novej električkovej trate po Pribinovej, a to pre obavu z hluku a vibrácií na budovu divadla.

SkryťVypnúť reklamu

To, že budúca električková trať v zóne Chalupkova povedie aj popred novú budovu SND po Pribinovej ulici, oznámil primátor Bratislavy Matúš Vallo koncom októbra 2019. Argumentoval tým, že sa po analýze javí tento variant ako najlepší. Spustenie trate po výstavbe predpokladal minulý rok magistrát v roku 2024.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás
  2. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého
  3. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to
  4. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie
  5. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj
  6. Mikuláš prinesie plné vrece prekvapení aj v novej rodinnej telke
  7. Konečne moderná životná poisťovňa bez nepríjemných prekvapení
  8. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás
  2. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého
  3. V dôsledku nadmerného užívania alkoholu umiera čoraz viac ľudí
  4. Ikonický projekt Metropolis vyhral CIJ Awards
  5. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to
  6. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie
  7. dm a jej zákazníci podporili inštaláciu fotovoltických panelov
  8. Zimná ríša divov Maďarska
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 11 195
  2. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 6 439
  3. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 5 128
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 2 937
  5. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 2 738
  6. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 2 444
  7. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to 2 401
  8. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 1 754

Blogy SME

1. Metropolitný inštitút Bratislavy: Umenie vo verejnom priestore by nemali nahrádzať vyprázdnené atrakcie
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  3. Oskar Kaman: Ako magistrát (ne)získal 1,6 milióna eur do rozpočtu
  4. Michal Feik: Zmena klímy v mestách. Výsledky prieskumu obyvateľov
  5. Martin Gajdoš: Prečo sa o trhovisko na Žilinskej oplatí bojovať?
  6. Róbert Thomas: Budíček! Vstávajte, prišli smetiari
  7. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 244 552
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 9 033
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 5 867
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 428
  5. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 4 278
  6. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 622
  7. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 2 286
  8. Café Európa: Čo sa môžeme naučiť od starších demokracií v právach LGBTI+ komunity? 1 841
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
SkryťZatvoriť reklamu