Dunajská kuchyňa pozná desiatky receptov rybacej polievky. Pocestní pridávali nové, tak sa rozšírilo varenie uchy a smotanovej polievky. |
Medzinárodnou súťažou vo varení rybacej polievky žilo v piatok poobede Rybné námestie. Asi dvadsať súťažných skupín pripravovalo od 15. h rôzne druhy tohto pokrmu. Kuchárske práce pozoroval nefalšovaný vodník, ktorý sa s vodnou vílou prechádzal okolo stánkov.
Súťažiaci nechceli prezradiť svoje recepty. "Môžem vám len povedať, že najdôležitejšie je pomalé varenie ryby, správne koreniny a trocha cesnaku," povedal jeden účastník. Varilo sa najmä haláslé, pochvaľovala sa však aj boulabaise Priateľov slovenského folklóru. Ich recept z južného Francúzska získal aj najviac sklenených gúľ, ktorými návštevníci hodnotili polievky.
Návštevníkov bolo málo, väčšina z nich sa pre horúčavu presunula na lavičky na Hviezdoslavovo námestie. Zriedkavo sa zastavili okoloidúci. "Myslela som, že sa to rozhýbe skôr," reagovala jedna žena na neskorý začiatok akcie. Bol naplánovaný na 12. hodinu, ale ešte o pol druhej sa skladali stánky a rozpaľovali kotle. Návštevnosť sa zlepšila po piatej, keď začala ochutnávka. "Chodíme sem každý rok a polievky sú vždy dobré," pochvaľovala si štvorčlenná rodina. "Takú nezvyklú rybaciu si môžem dať iba tu," podotkol mladík. Varenie rybacej polievky bolo predzvesťou Medzinárodného festivalu vodníkov, ktorý bol na programe v sobotu. (saš) FOTO SME - PAVOL FUNTÁL
Z prominentných hostí sa varenia zúčastnila Marcela Laiferová. V kuchárskom tíme slovenského vydavateľstva bola aj Edita Šipeky. |
Polievka sa mohla variť najviac dve hodiny. Na prípravu dostali súťažiaci 3 kg kapra a koreniny. Účastníci prišli aj z Maďarska, Rakúska a Bulharska. |