BRATISLAVA. Prešporok, dnešná Bratislava, bol vždy obchodným centrom a aj korunovačným mestom, bol tu dostatok vzácnych surovín ako kakao, káva, kaviár a koreniny.
„Bratislava bola takým medzinárodným hrncom, kde sa zmiešali chute a vône celého sveta,“ hovorí Silvia Pilková, ktorá už vydala viacero kníh o slovenskej kuchyni, tradičných jedlách a zvykoch v jednotlivých regiónoch Slovenska.
Miestnu kuchyňu veľmi ovplyvnila Viedeň, naši maďarskí susedia, bratia Česi, nemeckí obchodníci a židovská komunita. Na území dnešnej Trnávky a Petržalky žili Bulhari, ktorí pestovali zeleninu, ovocie a bylinky.
V okolí Bratislavy v Chorvátskom Grobe zase Chorváti s ktorými prišla aj tradícia husaciny. Na cisárskom dvore panovala španielska etiketa a tak sa varili aj španielske jedlá a používali exotické koreniny. Štúrovci študovali v Taliansku a priniesli odtiaľ taliansky vplyv.
Všetky tieto vplyvy sa odrážali aj na jedlách, ktoré sa tu tradične konzumovali v Prešporku. Čo však na štedrovečernom stole vo všetkých rodinách v meste na Dunaji nemohlo chýbať bola ryba.