SME

Na štedrovečernom stole v Prešporku nemohla chýbať ryba

V bratislavských hrncoch sa miešali chute a vône z celého sveta.

Prešporské warmlich je nápoj, ktorým sa zapíjali oblátky s orechom, medom a cesnakom pred štedrou večerou. Prešporské warmlich je nápoj, ktorým sa zapíjali oblátky s orechom, medom a cesnakom pred štedrou večerou. (Zdroj: SME/Marko Erd)

BRATISLAVA. Prešporok, dnešná Bratislava, bol vždy obchodným centrom a aj korunovačným mestom, bol tu dostatok vzácnych surovín ako kakao, káva, kaviár a koreniny.

„Bratislava bola takým medzinárodným hrncom, kde sa zmiešali chute a vône celého sveta,“ hovorí Silvia Pilková, ktorá už vydala viacero kníh o slovenskej kuchyni, tradičných jedlách a zvykoch v jednotlivých regiónoch Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Miestnu kuchyňu veľmi ovplyvnila Viedeň, naši maďarskí susedia, bratia Česi, nemeckí obchodníci a židovská komunita. Na území dnešnej Trnávky a Petržalky žili Bulhari, ktorí pestovali zeleninu, ovocie a bylinky.

SkryťVypnúť reklamu

V okolí Bratislavy v Chorvátskom Grobe zase Chorváti s ktorými prišla aj tradícia husaciny. Na cisárskom dvore panovala španielska etiketa a tak sa varili aj španielske jedlá a používali exotické koreniny. Štúrovci študovali v Taliansku a priniesli odtiaľ taliansky vplyv.

Všetky tieto vplyvy sa odrážali aj na jedlách, ktoré sa tu tradične konzumovali v Prešporku. Čo však na štedrovečernom stole vo všetkých rodinách v meste na Dunaji nemohlo chýbať bola ryba.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom G6CS7 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 343
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 473
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 268
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 310
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 925
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 457
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 554
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 090
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu