SME
Pondelok, 20. január, 2020 | Meniny má Dalibor
PO STOPÁCH DÁVNEJ BRATISLAVY

Z minulosti Bratislavy: Pre židovskú kuchyňu platia prísne pravidlá

Správnemu, čiže čistému stravovaniu sa vo svojich spisoch venoval aj legendárny rabín Chatam Sofer.

Mauzóleum Chatama Sofera vzniklo na mieste pôvodného židovského cintorína na dunajskom nábreží.Mauzóleum Chatama Sofera vzniklo na mieste pôvodného židovského cintorína na dunajskom nábreží.(Zdroj: TASR)
Článok pokračuje pod video reklamou

V Bratislave od nepamäti žila silná a vplyvná židovská komunita a podľa štatistiky spred sto rokov tvorili desatinu obyvateľov mesta. V meste preto fungovalo aj viacero kóšer mäsiarstiev a šochet (mäsiar) bol váženým členom náboženskej komunity.

Zviera musel usmrtiť jedným rezom, potom ho nechal stiecť z krvi a posúdil, či nemalo nejakú chorobu a či je mäso zdravé.

Prečítajte si tiež: Hrad zdobili aj obrazy Bruegela a Rubensa Čítajte 

Menker (mäsiarov pomocník) mal za úlohu mäso rozporcovať. Oddelil z neho žily, namočil ho do osolenej vody, v nej ho nechal odležať a nakoniec dôkladne odkvapkať.

Pri takomto postupe sa rituálne predpisy spájali s dodržiavaním hygieny.

Židovská kuchyňa vychádzala nie zo stáročných, ale z tisícročných zákonitostí. Náboženstvo bolo základom prežitia komunity, a tým aj uchovávania náboženskej identity. Preto museli byť bezvýhradne dodržiavané všetky predpisy a zvyklosti, vrátane stravovacích.

Napokon aj legendárny rabín Chatam Sofer sa vo svojich spisoch venoval správnemu, čiže čistému stravovaniu.

Jedlo konzumované príslušníkom ortodoxnej obce muselo byť kóšer. Vhodné na konzumáciu boli len "čisté" druhy zvierat, patrili k nim párnokopytníky – kravy, ovce, kozy a vysoká zver.

"Nečisté" bolo prasa, ale i kone, somáre, zajace a králiky. Z vtákov mohli konzumovať husi, kurčatá, kačice, bažanty, jarabice a prepelice. Prirodzene, usmrtené museli byť predpísaným rituálnym spôsobom.

Prečítajte si tiež: Požiar uhasili až po jedenástich dňoch Čítajte 

A ryby? Medzi vhodné patrili všetky druhy, ktoré majú šupiny a ktoré kladú ikry. Úhory a jesetery sa teda považovali za nečisté –trefe.

Jednou z hlavných zásad prípravy pokrmov v židovských domácnostiach bolo mať jednu sadu hrncov, tanierov, príborov i utierok na mäsité jedlá a inú sadu na varenie mliečnych pokrmov.

V chudobných rodinách, kde nemali viacero nádob, hrnce aspoň zaparovali vo vriacej vode. Nebolo teda možné variť mäsité jedlá spolu s mliekom, čiže ani polievky, mäso či omáčky dopĺňať smotanou. Po konzumácii mäsa muselo uplynúť aspoň šesť hodín, aby sa mohlo piť mlieko.

Ak si v bratislavských nemajetných kresťanských rodinách na Zuckermandli sťažovali na každodenné erdepl či kartofln (zemiaky), chudobní obyvatelia Židovne jedli to isté, ale s príslovečnou dávkou židovského humoru predsa len každý deň inak.

V nedeľu kartofljes, v pondelok erdepfl, v utorok žemakes, v stredu krupmirn, potom biulbes, barbuljes a nakoniec hoci aj kigl – placky.

Táto pestrosť korešpondovala aj s významom jedla v židovskej pospolitosti: Kto berie jedlo na ľahkú váhu, berie na ľahkú váhu i život v nebi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  3. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  4. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  5. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  6. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  7. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  8. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  9. Nové VIVO! Bratislava žne úspechy
  1. Noerr advise NEI on acquisition of Kinex
  2. V košickom Kauflande pribudol nový McDonald´s
  3. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  4. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  5. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  6. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  7. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  8. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  9. myhive Polus Towers menia meno na myhive Vajnorská
  10. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 13 894
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 13 596
  3. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 11 073
  4. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 326
  5. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 9 006
  6. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 8 335
  7. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 8 161
  8. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 8 042
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 782
  10. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte! 7 186