PO STOPÁCH DÁVNEJ BRATISLAVY

Z minulosti Bratislavy: Pre židovskú kuchyňu platia prísne pravidlá

Správnemu, čiže čistému stravovaniu sa vo svojich spisoch venoval aj legendárny rabín Chatam Sofer.

Mauzóleum Chatama Sofera vzniklo na mieste pôvodného židovského cintorína na dunajskom nábreží.Mauzóleum Chatama Sofera vzniklo na mieste pôvodného židovského cintorína na dunajskom nábreží.(Zdroj: TASR)

V Bratislave od nepamäti žila silná a vplyvná židovská komunita a podľa štatistiky spred sto rokov tvorili desatinu obyvateľov mesta. V meste preto fungovalo aj viacero kóšer mäsiarstiev a šochet (mäsiar) bol váženým členom náboženskej komunity.

Zviera musel usmrtiť jedným rezom, potom ho nechal stiecť z krvi a posúdil, či nemalo nejakú chorobu a či je mäso zdravé.

Prečítajte si tiež: Hrad zdobili aj obrazy Bruegela a Rubensa

Menker (mäsiarov pomocník) mal za úlohu mäso rozporcovať. Oddelil z neho žily, namočil ho do osolenej vody, v nej ho nechal odležať a nakoniec dôkladne odkvapkať.

Pri takomto postupe sa rituálne predpisy spájali s dodržiavaním hygieny.

Židovská kuchyňa vychádzala nie zo stáročných, ale z tisícročných zákonitostí. Náboženstvo bolo základom prežitia komunity, a tým aj uchovávania náboženskej identity. Preto museli byť bezvýhradne dodržiavané všetky predpisy a zvyklosti, vrátane stravovacích.

Napokon aj legendárny rabín Chatam Sofer sa vo svojich spisoch venoval správnemu, čiže čistému stravovaniu.

Jedlo konzumované príslušníkom ortodoxnej obce muselo byť kóšer. Vhodné na konzumáciu boli len "čisté" druhy zvierat, patrili k nim párnokopytníky – kravy, ovce, kozy a vysoká zver.

"Nečisté" bolo prasa, ale i kone, somáre, zajace a králiky. Z vtákov mohli konzumovať husi, kurčatá, kačice, bažanty, jarabice a prepelice. Prirodzene, usmrtené museli byť predpísaným rituálnym spôsobom.

Prečítajte si tiež: Požiar uhasili až po jedenástich dňoch

A ryby? Medzi vhodné patrili všetky druhy, ktoré majú šupiny a ktoré kladú ikry. Úhory a jesetery sa teda považovali za nečisté –trefe.

Jednou z hlavných zásad prípravy pokrmov v židovských domácnostiach bolo mať jednu sadu hrncov, tanierov, príborov i utierok na mäsité jedlá a inú sadu na varenie mliečnych pokrmov.

V chudobných rodinách, kde nemali viacero nádob, hrnce aspoň zaparovali vo vriacej vode. Nebolo teda možné variť mäsité jedlá spolu s mliekom, čiže ani polievky, mäso či omáčky dopĺňať smotanou. Po konzumácii mäsa muselo uplynúť aspoň šesť hodín, aby sa mohlo piť mlieko.

Ak si v bratislavských nemajetných kresťanských rodinách na Zuckermandli sťažovali na každodenné erdepl či kartofln (zemiaky), chudobní obyvatelia Židovne jedli to isté, ale s príslovečnou dávkou židovského humoru predsa len každý deň inak.

V nedeľu kartofljes, v pondelok erdepfl, v utorok žemakes, v stredu krupmirn, potom biulbes, barbuljes a nakoniec hoci aj kigl – placky.

Táto pestrosť korešpondovala aj s významom jedla v židovskej pospolitosti: Kto berie jedlo na ľahkú váhu, berie na ľahkú váhu i život v nebi.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  2. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  3. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  4. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  5. Investment Advisory Guide for Slovakia
  6. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  7. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  8. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  9. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  1. Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK
  2. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  3. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  4. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  5. Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU
  6. Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu
  7. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  8. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  9. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou
  10. Slávnostná inaugurácia rektora a dekanov fakúlt EU v Bratislave
  1. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 23 570
  2. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 19 981
  3. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 19 456
  4. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 16 008
  5. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 15 870
  6. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 14 181
  7. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 7 923
  8. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 7 300
  9. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 6 807
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 5 909