SME
Piatok, 3. február, 2023 | Meniny má Blažej

Z minulosti Bratislavy: Pre židovskú kuchyňu platia prísne pravidlá

Správnemu, čiže čistému stravovaniu sa vo svojich spisoch venoval aj legendárny rabín Chatam Sofer.

Mauzóleum Chatama Sofera vzniklo na mieste pôvodného židovského cintorína na dunajskom nábreží.Mauzóleum Chatama Sofera vzniklo na mieste pôvodného židovského cintorína na dunajskom nábreží. (Zdroj: TASR)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V Bratislave od nepamäti žila silná a vplyvná židovská komunita a podľa štatistiky spred sto rokov tvorili desatinu obyvateľov mesta. V meste preto fungovalo aj viacero kóšer mäsiarstiev a šochet (mäsiar) bol váženým členom náboženskej komunity.

Zviera musel usmrtiť jedným rezom, potom ho nechal stiecť z krvi a posúdil, či nemalo nejakú chorobu a či je mäso zdravé.

Prečítajte si tiež: Hrad zdobili aj obrazy Bruegela a Rubensa Čítajte 

Menker (mäsiarov pomocník) mal za úlohu mäso rozporcovať. Oddelil z neho žily, namočil ho do osolenej vody, v nej ho nechal odležať a nakoniec dôkladne odkvapkať.

SkryťVypnúť reklamu

Pri takomto postupe sa rituálne predpisy spájali s dodržiavaním hygieny.

Židovská kuchyňa vychádzala nie zo stáročných, ale z tisícročných zákonitostí. Náboženstvo bolo základom prežitia komunity, a tým aj uchovávania náboženskej identity. Preto museli byť bezvýhradne dodržiavané všetky predpisy a zvyklosti, vrátane stravovacích.

Napokon aj legendárny rabín Chatam Sofer sa vo svojich spisoch venoval správnemu, čiže čistému stravovaniu.

Jedlo konzumované príslušníkom ortodoxnej obce muselo byť kóšer. Vhodné na konzumáciu boli len "čisté" druhy zvierat, patrili k nim párnokopytníky – kravy, ovce, kozy a vysoká zver.

"Nečisté" bolo prasa, ale i kone, somáre, zajace a králiky. Z vtákov mohli konzumovať husi, kurčatá, kačice, bažanty, jarabice a prepelice. Prirodzene, usmrtené museli byť predpísaným rituálnym spôsobom.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Požiar uhasili až po jedenástich dňoch Čítajte 

A ryby? Medzi vhodné patrili všetky druhy, ktoré majú šupiny a ktoré kladú ikry. Úhory a jesetery sa teda považovali za nečisté –trefe.

Jednou z hlavných zásad prípravy pokrmov v židovských domácnostiach bolo mať jednu sadu hrncov, tanierov, príborov i utierok na mäsité jedlá a inú sadu na varenie mliečnych pokrmov.

V chudobných rodinách, kde nemali viacero nádob, hrnce aspoň zaparovali vo vriacej vode. Nebolo teda možné variť mäsité jedlá spolu s mliekom, čiže ani polievky, mäso či omáčky dopĺňať smotanou. Po konzumácii mäsa muselo uplynúť aspoň šesť hodín, aby sa mohlo piť mlieko.

Ak si v bratislavských nemajetných kresťanských rodinách na Zuckermandli sťažovali na každodenné erdepl či kartofln (zemiaky), chudobní obyvatelia Židovne jedli to isté, ale s príslovečnou dávkou židovského humoru predsa len každý deň inak.

SkryťVypnúť reklamu

V nedeľu kartofljes, v pondelok erdepfl, v utorok žemakes, v stredu krupmirn, potom biulbes, barbuljes a nakoniec hoci aj kigl – placky.

Táto pestrosť korešpondovala aj s významom jedla v židovskej pospolitosti: Kto berie jedlo na ľahkú váhu, berie na ľahkú váhu i život v nebi.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  3. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  4. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  5. Dodajte vašej pokožke šťavu
  6. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  8. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Tím súťažného kvízu Riskuj! vyráža za fanúšikmi do Košíc
  3. Viete, kto je Najzamestnávateľ vo finančných službách?
  4. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  5. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  8. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 11 588
  2. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 9 427
  3. Dodajte vašej pokožke šťavu 2 826
  4. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 2 468
  5. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 212
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 758
  7. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 1 029
  8. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 822
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Metropolitný inštitút Bratislavy: Umenie vo verejnom priestore by nemali nahrádzať vyprázdnené atrakcie
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  3. Oskar Kaman: Ako magistrát (ne)získal 1,6 milióna eur do rozpočtu
  4. Michal Feik: Zmena klímy v mestách. Výsledky prieskumu obyvateľov
  5. Martin Gajdoš: Prečo sa o trhovisko na Žilinskej oplatí bojovať?
  6. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave
  7. Róbert Thomas: Budíček! Vstávajte, prišli smetiari
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 5 658
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 180
  3. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 507
  4. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 934
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 710
  6. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 3 132
  7. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 082
  8. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 3 017
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  3. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
SkryťZatvoriť reklamu