SME
Streda, 12. máj, 2021 | Meniny má PankrácKrížovkyKrížovky
PO STOPÁCH DÁVNEJ BRATISLAVY

Z minulosti Bratislavy: Pre židovskú kuchyňu platia prísne pravidlá

Správnemu, čiže čistému stravovaniu sa vo svojich spisoch venoval aj legendárny rabín Chatam Sofer.

Mauzóleum Chatama Sofera vzniklo na mieste pôvodného židovského cintorína na dunajskom nábreží.Mauzóleum Chatama Sofera vzniklo na mieste pôvodného židovského cintorína na dunajskom nábreží. (Zdroj: TASR)

V Bratislave od nepamäti žila silná a vplyvná židovská komunita a podľa štatistiky spred sto rokov tvorili desatinu obyvateľov mesta. V meste preto fungovalo aj viacero kóšer mäsiarstiev a šochet (mäsiar) bol váženým členom náboženskej komunity.

Zviera musel usmrtiť jedným rezom, potom ho nechal stiecť z krvi a posúdil, či nemalo nejakú chorobu a či je mäso zdravé.

Prečítajte si tiež: Hrad zdobili aj obrazy Bruegela a Rubensa Čítajte 

Menker (mäsiarov pomocník) mal za úlohu mäso rozporcovať. Oddelil z neho žily, namočil ho do osolenej vody, v nej ho nechal odležať a nakoniec dôkladne odkvapkať.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri takomto postupe sa rituálne predpisy spájali s dodržiavaním hygieny.

Židovská kuchyňa vychádzala nie zo stáročných, ale z tisícročných zákonitostí. Náboženstvo bolo základom prežitia komunity, a tým aj uchovávania náboženskej identity. Preto museli byť bezvýhradne dodržiavané všetky predpisy a zvyklosti, vrátane stravovacích.

Napokon aj legendárny rabín Chatam Sofer sa vo svojich spisoch venoval správnemu, čiže čistému stravovaniu.

Jedlo konzumované príslušníkom ortodoxnej obce muselo byť kóšer. Vhodné na konzumáciu boli len "čisté" druhy zvierat, patrili k nim párnokopytníky – kravy, ovce, kozy a vysoká zver.

"Nečisté" bolo prasa, ale i kone, somáre, zajace a králiky. Z vtákov mohli konzumovať husi, kurčatá, kačice, bažanty, jarabice a prepelice. Prirodzene, usmrtené museli byť predpísaným rituálnym spôsobom.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Požiar uhasili až po jedenástich dňoch Čítajte 

A ryby? Medzi vhodné patrili všetky druhy, ktoré majú šupiny a ktoré kladú ikry. Úhory a jesetery sa teda považovali za nečisté –trefe.

Jednou z hlavných zásad prípravy pokrmov v židovských domácnostiach bolo mať jednu sadu hrncov, tanierov, príborov i utierok na mäsité jedlá a inú sadu na varenie mliečnych pokrmov.

V chudobných rodinách, kde nemali viacero nádob, hrnce aspoň zaparovali vo vriacej vode. Nebolo teda možné variť mäsité jedlá spolu s mliekom, čiže ani polievky, mäso či omáčky dopĺňať smotanou. Po konzumácii mäsa muselo uplynúť aspoň šesť hodín, aby sa mohlo piť mlieko.

Ak si v bratislavských nemajetných kresťanských rodinách na Zuckermandli sťažovali na každodenné erdepl či kartofln (zemiaky), chudobní obyvatelia Židovne jedli to isté, ale s príslovečnou dávkou židovského humoru predsa len každý deň inak.

Skryť Vypnúť reklamu

V nedeľu kartofljes, v pondelok erdepfl, v utorok žemakes, v stredu krupmirn, potom biulbes, barbuljes a nakoniec hoci aj kigl – placky.

Táto pestrosť korešpondovala aj s významom jedla v židovskej pospolitosti: Kto berie jedlo na ľahkú váhu, berie na ľahkú váhu i život v nebi.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najbrutálnejšie preteky sveta? Extreme E je Formulou 1 v teréne
  2. Chcete mať pasívny príjem vďaka investovaniu? Ako začať?
  3. Tip na rodinné kombi 4x4 v plnej výbave do 30 000 eur
  4. Toto je budúcnosť dopravy. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy?
  5. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  6. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus®
  7. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  8. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  9. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  10. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku
  1. Tretia generácia očných špecialistov prichádza do Košíc
  2. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  3. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  4. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov
  5. Najbrutálnejšie preteky sveta? Extreme E je Formulou 1 v teréne
  6. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy?
  7. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  8. Posúvajú svet k lepšiemu: Sociálni inovátori
  9. Kupujete nový spotrebič? V PLANEO Elektro naň dostanete zľavu
  10. Tip na rodinné kombi 4x4 v plnej výbave do 30 000 eur
  1. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú? 16 019
  2. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 13 820
  3. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 11 364
  4. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku 11 211
  5. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd? 9 344
  6. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál 7 922
  7. Zaujímavé príležitosti po kríze. Analytici radia, kam investovať 7 092
  8. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 6 621
  9. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 6 577
  10. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy 5 923
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu